«Άριστοι» οι οιωνοί για τον τουρισμό μας

Διψήφιο θα είναι το ποσοστό της αύξησης στην τουριστική κίνηση του 2017 για την περιοχή μας, καθώς τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τις αγορές της Ευρώπης «δείχνουν» ότι, η επόμενη χρονιά θα είναι αρκετά καλή.

Μάλιστα η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου σε δηλώσεις που έκανε χτες, έχοντας συγκεντρώσει στοιχεία από την πρόσφατη έκθεση του Λονδίνου, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το 2017 θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος που χάθηκε λόγω του προσφυγικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουριστική περίοδος της επόμενης χρονιάς θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου, ( ήδη κάποιοι τ.ο. ανακοίνωσαν τη δρομολόγηση αεροπλάνων ) διάστημα κατά το οποίο γιορτάζεται το Πάσχα ενώ φαίνονται αρκετά θετικά μηνύματα και από νέες αγορές όπως της Ιορδανίας, του Λιβάνου και του Ιράν.

«Τα πρώτα μηνύματα που πήραμε από την έκθεση του Λονδίνου είναι πάρα πολύ αισιόδοξα, είχαμε ένα πολύ καλό περίπτερο που απέσπασε πολύ καλές εντυπώσεις και αυτό μας ικανοποίησε.

Από ότι φαίνεται η σαιζόν εξελίσσεται σε σχεδόν όλες τις αγορές πάρα πολύ καλά και εκτός απροόπτου η επόμενη σαιζόν θα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να είναι μία πολύ καλή σαιζόν» δήλωσε χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού ενώ αναφερόμενη στο πλάνο τουριστικής προβολής σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ είπε τα εξής:  «Σαν περιφέρεια συνεχίζουμε το τριετές μας πλάνο σε συνεργασία με την marketing Greece και πάνω σε αυτό ως βάση θα προσθέσουμε επιπλέον δράσεις ώστε το 2017 να μας βρει ακόμα πιο δυνατούς για τη νέα σαιζόν συνεχίζοντας και για το 2018.

Γίνονται προσπάθειες επίσης να κάνουμε συνεργασίες με τον ΕΟΤ γιατί μόνο με συνεργασίες μπορούμε να πετύχουμε ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι θα μπορέσουμε να στήσουμε το πλάνο μας για τον τουρισμό».

Ανακάμπτουν όλες οι αγορές
Αξίζει να σημειωθεί ότι θετικά είναι τα μηνύματα, και από τις αγορές που παρουσίασαν κάμψη τη φετινή χρονιά, όπως το Βέλγιο, και η Αυστρία καθώς όπως υπογράμμισε η κα Παπαβασιλείου «Οι χώρες που είχαν εμφανίσει κάμψη στην κίνηση άρχισαν να επανακάμπτουν. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή και οι ίδιες είχαν πρόβλημα με το μεταναστευτικό, όπως το Βέλγιο, που λειτούργησε προσθετικά με το πρόβλημα που είχαμε κι εμείς.

Σιγά-σιγά και οι ίδιες αυτές χώρες άρχισαν να το ξεπερνούν το πρόβλημα. Όσον αφορά το προσφυγικό δεν επηρεάζει καθόλου, και το μερίδιο που χάσαμε λόγω του προσφυγικού ελπίζω να το πάρουμε πίσω…»

Πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι δε θα συμβεί κάτι με το θέμα του προσφυγικού αλλά και να συμβεί είμαστε προετοιμασμένοι για να το αντιμετωπίσουμε όπως δήλωσε.

Επίσης έκανε γνωστό πως σε ότι αφορά τη Ρωσική αγορά αρχίζει να επανακάμπτει και γίνονται επαφές με τον ΕΟΤ για να υλοποιηθούν δράσεις από κοινού για την αγορά αυτή.

Πρώτα θα γεμίσουμε εμείς και μετά οι γείτονες…
Σε ερώτηση για το αν το άνοιγμα Τουρκίας, Τυνησίας και Αιγύπτου, θα μας επηρεάσει, η αντιπεριφερειάρχης απάντησε ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η εκτίμησή της είναι ότι θα γεμίσουμε πρώτα εμείς και μετά θα γεμίσουν εκείνοι. «Είμαστε σε πλεονεκτική θέση, όμως αν υπάρχει πρόβλημα δίπλα μας αυτό είναι κακό και για εμάς δεν είναι υπέρ μας» είπε.

Οι νέες αγορές
Μιλώντας για τις νέες αγορές τις οποίες προσπαθεί να «ανοίξει» η περιφέρεια δήλωσε τα εξής:

Για την Ιορδανία έχουμε πληροφορίες ότι η γραμμή ανοίγει του χρόνου, γύρω στις 15 με 20 Ιουνίου και θα κλείσει στις 10 Σεπτέμβρη, με 2 πτήσεις αρχικά και αύξηση στη συνέχεια σε 3.

Για το Λίβανο, καταφέραμε να αυξήσουμε, τα αεροπλάνα την επόμενη σαιζόν και θα έχουμε δύο αεροπλάνα περισσότερα την εβδομάδα ενώ επιμηκύνθηκε το διάστημα που θα έρχονται κατά περίπου 20 μέρες συνολικά στην αρχή και το τέλος.

Για το Ιράν, έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες όμως υπάρχει πρόβλημα με την πρεσβεία γιατί είναι λίγο… δυσκίνητη, όμως εκτιμώ ότι φέτος θα το ξεπεράσουμε το πρόβλημα γιατί γίνεται προσπάθεια και από τον ΕΟΤ. Αν ανοίξει αυτή η αγορά θα βοηθήσει πολύ και την αρχή και το τέλος της σαιζόν, γιατί οι Ιρανοί ταξιδεύουν περισσότερο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, Απρίλιο κάτι που θα βοηθήσει τα νησιά μας γιατί μπορούν να έρχονται και μέσω Τουρκίας.

Το εκθεσιακό περίπτερο
Αναφερόμενη στο περίπτερο της περιφέρειας στην έκθεση του Λονδίνου δήλωσε ότι εντάχθηκε στα 10 καλύτερα και περιμένουμε σε λίγο καιρό να ανακοινωθούν τα 3 πρώτα από τα 180 που πήραν μέρος και ενδεχομένως να είμαστε μέσα σε αυτά.

«Αυτό σημαίνει ότι κλέψαμε τις εντυπώσεις, καθώς πάμε στις εκθέσεις με πολύ δυνατή παρουσία, και ξεχωρίζουμε. Είμαστε ένας σύγχρονος προορισμός και αυτό το κατάλαβαν όλοι μέσα από τις συναντήσεις που είχαμε μαζί τους» κατέληξε η κα Παπαβασιλείου που έκανε γνωστό ότι αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση με συγκεκριμένες αγορές να ξεκινήσει η σαιζόν νωρίτερα όπως από το Ισραήλ, από το οποίο θα αρχίσει η κίνηση το Μάρτιο.