Ζωτικό έργο η γεώτρηση στα Λάερμα

Ένα έργο πνοής για τα Λάερμα, ολοκληρώθηκε και λειτουργεί κανονικά από την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για την ανόρυξη νέας γεώτρησης, μέσω της οποίας θα υδροδοτείται απρόσκοπτα ο οικισμός. Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Αύγουστο «στέγνωσαν» οι δεξαμενές των Λαερμενών με αποτέλεσμα να μεταφέρεται νερό κάθε δύο ημέρες με υδροφόρες της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ από την Λάρδο.

Έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες, η ΔΕΥΑΡ κατάφερε να βρει νέα περιοχή κοντά στον οικισμό (σ.σ. Αρταμίτη) από την οποία υπήρχε η δυνατότητα να αντλείται νερό και σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία. Από την προηγούμενη Δευτέρα υδροδοτούνται και πάλι κανονικά οι κατοικίες των Λαέρμων από την καινούργια γεώτρηση.

 

 

Σειρά έχει το… δίκτυο ύδρευσης
Το γεγονός πάντως ότι ολοκληρώθηκε ένα έργο άμεσης ανάγκης, δεν σημαίνει πως αυτομάτως οι Λαερμενοί θα πρέπει να σταματήσουν να ζητούν να γίνουν πράξη τα αυτονόητα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Μπορεί να λύθηκε το πρόβλημα με την γεώτρηση, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί αδήριτη ανάγκη η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης. Ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες τα Λάερμα αφού δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμη οι αμιαντοσωλήνες.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το δίκτυο της αποχέτευσης περνάει ακριβώς πάνω από εκείνο της ύδρευσης και σε πολλές περιπτώσεις, όπου υπάρχουν ρωγμές, τα λύματα εισχωρούν στο πόσιμο νερό το οποίο υποτίθεται ότι θα πρέπει να καταναλώνουν οι κάτοικοι και μάλιστα να καταβάλλουν υψηλό τίμημα στην ΔΕΥΑΡ για τις υπηρεσίες που παρέχει! Οι οποίες είναι πλέον σημαντικά αυξημένες λόγω των τελών για την εκτέλεση έργων…

 

 

Εκείνο λοιπόν που ζητούν οι Λαερμενοί, όπως δήλωσε μιλώντας στην «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Τάσος Πατούνας, είναι να τηρηθεί μια από τις πρώτες δεσμεύσεις του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου σε εκείνα τα οποία θα συνεχιστούν, καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί στις προηγούμενες δημοτικές θητείες.

Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο ύδρευσης των Λαέρμων, είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας του Μανώλη Παλλά στον πρώην Δήμο Λινδίων, έχει ολοκληρωθεί κατά 70%, αλλά στη συνέχεια απεντάχθηκε από το πρόγραμμα «Θησέας» λόγω καθυστέρησης, με αποτέλεσμα οι σωλήνες να εξέχουν δίπλα από το οδικό δίκτυο και να υπάρχει κίνδυνος τελικά να γίνουν… καταφύγιο για τα ποντίκια! Τα χρήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου υπολογίζονται σε περίπου 60.000-70.000 ευρώ.