Σπουδαία πανευρωπαϊκή διάκριση των νησιών μας η Γαστρονομική Περιφέρεια

Σπουδαία πανευρωπαϊκή διάκριση των νησιών μας η Γαστρονομική Περιφέρεια

Σπουδαία πανευρωπαϊκή διάκριση των νησιών μας η Γαστρονομική Περιφέρεια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 494 ΦΟΡΕΣ

Κερδίσαμε επάξια τον τίτλο της για το 2019

Η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου κέρδισε τελικά τον τίτλο της «γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης» για το 2019, και περιμένει πλέον την ανακοίνωση της πόλης στην οποία θα πραγματοποιηθεί η τελετή για την απονομή του τίτλου.

Ο περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, που έκανε χτες και την ανακοίνωση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που διεξήχθη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, και τόνισε ότι η απονομή θα πραγματοποιηθεί μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι έχει κατατεθεί από την περιφέρεια πρόταση να διεξαχθεί η τελετή στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ρόδο, στην οποία επίσης προτείνεται να φιλοξενηθεί και η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του έργου.
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα γίνει η επίσημη τελετή που θα μας απονείμουν τον τίτλο. Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και η κρίση και είμαστε η γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019.

Στο Σιμπίου της Ρουμανίας, όπου έγινε η παρουσίαση της υποψηφιότητας και των τοπικών εδεσμάτωνΣτο Σιμπίου της Ρουμανίας, όπου έγινε η παρουσίαση της υποψηφιότητας και των τοπικών εδεσμάτων

Περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα από την επιτροπή να οριστικοποιήσει τη χώρα και την πόλη διεξαγωγής της τελετής» δήλωσε χτες ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε «Εμείς ζητήσαμε και εκτιμώ ότι θα γίνει δεκτό να γίνει στην Ελλάδα η τελετή και όχι σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή στις Βρυξέλλες που ήταν αναμενόμενο και η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης έναρξης του έργου να γίνει στη Ρόδο».

Ο τίτλος αυτός για την περιφέρεια θα προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στο τοπικό τουριστικό της προϊόν, καθώς η πρόταση της υποψηφιότητας βασίστηκε στη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και την προβολή των τοπικών προϊόντων. Σε αυτό ακριβώς το σημείο στάθηκε και ο περιφερειάρχης τονίζοντας ότι η γαστρονομία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προβολή και διαφήμιση των νησιών της περιφέρειας.

«Είχαμε 110 φορείς στο φάκελο της υποψηφιότητας που τη στήριξαν και θα δουλέψουν από όλα τα νησιά. Για τον τουρισμό αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς η γαστρονομία ως παράγοντας επιρροής της επιλογής του τόπου διακοπών είναι πολύ ισχυρός.

Σήμερα πολλές περιοχές της χώρας δουλεύουν πάνω στα προϊόντα της κουζίνας τους όμως είναι η πρώτη φορά που σε μία περιοχή της Ελλάδας, αυτό πιστοποιείται από επιτροπή της Ευρώπης με τον πιο μεγάλο τίτλο.

Εκτιμώ ότι όλη αυτή η διαδικασία της τριετίας εφόσον πετύχουμε να δουλέψουμε σωστά και με τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό θα μας δώσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Και σε ότι αφορά τα τοπικά προϊόντα, επίσης θα είναι πολύ σημαντικό καθώς θα έχουμε την ανάδειξή τους» κατέληξε ο περιφερειάρχης..

Υπενθυμίζεται ότι ο φάκελος υποψηφιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την διεκδίκηση του τίτλου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019», παρουσιάστηκε στο τέλος του Σεπτέμβρη στο Σιμπίου της Ρουμανίας, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια και εντυπώσεις.

Ήταν το τελικό στάδιο εκπλήρωσης όλων των αυστηρών κριτηρίων που είχαν τεθεί από το IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) , για την απονομή του τίτλου, μετά από μια περίοδο σκληρής δουλειάς, από πλευράς της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, μετά από ευρύτατο κύκλο διαβουλεύσεων. Τον ίδιο τίτλο διεκδίκησε και η περιφέρεια Σιμπίου της Ρουμανίας

Στρατηγικοί συνεργάτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην διεκδίκηση του τίτλου είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Rutgers University των ΗΠΑ, που συνεργάζονται με στόχο τη ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής, καθώς και το Πανεπιστήμιο του Bergamo στην Ιταλία, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει για τον γαστρονομικό τουρισμό (food tourism).
Πρέσβειρα (ambassador) της υποψηφιότητας είναι η διακεκριμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, επίσημος και αποκλειστικός αερομεταφορέας η Aegean Airlines , επίσημος Χορηγός τα Ελληνικά Πετρέλαια και υποστηρικτής το Sympossio Greek Gourmet Touring

Η διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας είχε στόχο να καταστήσει την γαστρονομία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου σημείο αναφοράς στην γαστρονομική κουλτούρα της Ευρώπης, μέσω της εξωστρέφειας, της διασύνδεσης της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, της στήριξης και αναβάθμισης του Πρωτογενούς Τομέα, της πιστοποίησης, της προβολής και διάθεσης των εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και στις αγορές του εξωτερικού, επενδύοντας πρωτίστως στην προώθηση του Aegean Cuisine, που αποτελεί ισχυρή βάση και συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στο Άαχους της Δανίας όταν ο Περιφερειάρχης είχε καταθέσει την υποψηφιότητα της ΠεριφέρειαςΣτο Άαχους της Δανίας όταν ο Περιφερειάρχης είχε καταθέσει την υποψηφιότητα της Περιφέρειας

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης