Δεν θα επιτρέψει τη διοικητική υποβάθμιση ο Γ. Χατζημάρκος

Σε καμία περίπτωση η περιφερειακή αρχή δεν θα επιτρέψει να σταματήσει η Ρόδος να διαχειρίζεται αυτόνομα τα οικονομικά της Δωδεκανήσου, διεμήνυσε χτες ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος με αφορμή τη συζήτηση του θέματος στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Όπως δήλωσε χτες στα μέσα ενημέρωσης της Ρόδου, αν επιχειρηθεί οποιαδήποτε αλλαγή, τότε η περιφέρεια θα απαντήσει ανάλογα, κλείνοντας τις υπηρεσίες της την 1η Ιανουαρίου, μέρα κατά την οποία θα υλοποιηθούν οι αλλαγές που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.
«Έγινε μεγάλη συζήτηση για την έδρα των οικονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας, που ξεκίνησε με την κυβερνητική απόφαση ότι την 31η Δεκεμβρίου, καταργούνται οι υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου.

Από την 1η Ιανουαρίου θα λειτουργούμε με εσωτερικό έλεγχο και ευθύνη. Με αφορμή την προετοιμασία της διοίκησης για τη λειτουργία της στο νέο αυτό πλαίσιο, έγινε και η συζήτηση για το που θα είναι η έδρα των οικονομικών υπηρεσιών» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε: «Σήμερα λειτουργούμε με δύο υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης, η μία είναι στη Σύρο και διαχειρίζεται προϋπολογισμό και δαπάνες των Κυκλάδων και μία στη Ρόδο που διαχειρίζεται προϋπολογισμό και δαπάνες της Δωδεκανήσου.

Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση η Ρόδος να χάσει την αυτόνομη διαχείριση των οικονομικών της Δωδεκανήσου. Πολύ πριν ξεκινήσει η συζήτηση αυτή και στο νέο υπουργό και στον πρώην υπουργό είπα ότι εμείς σε καμία περίπτωση την 1η Ιανουαρίου δεν θα επιτρέψουμε η Δωδεκάνησος να μην έχει τη διαχείριση των οικονομικών της και να μη γίνεται αυτό στη Ρόδο.

Αν κανείς επιμείνει την 1η Ιανουαρίου θα είναι κλειστές οι οικονομικές υπηρεσίες και δεν εκτελούνται δαπάνες. Είμαστε πολύ σαφείς και ξεκάθαροι, δεν θα φύγει η έδρα της διαχείρισης των οικονομικών της Δωδεκανήσου. Δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας , αυτό δεν θα το επιτρέψουμε και έχουμε και δεύτερο σενάριο αν επιμείνουν κάποιοι».

Σημειώνεται ότι για το θέμα πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο εσωτερικών σύσκεψη με σκοπό το συντονισμό των ενεργειών από τις περιφέρειες για τις αλλαγές που θα γίνουν από τις αρχές του έτους.

Επιστολή ΣΥΠΝΑΠΕΔ
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για το θέμα ο σύλλογος υπαλλήλων περιφέρειας νοτίου Αιγαίου – περιφερειακών ενοτήτων Δωδεκανήσου αναφέρει τα εξής:

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με αφορμή τη σύσκεψη στο Υπουργείο σας σχετικά με θέματα μεταφοράς αρμοδιοτήτων των Υ.Δ.Ε. στις Περιφέρειες από 1-1-2017, υπενθυμίζουμε την ήδη κατατεθειμένη πρότασή μας :

Το Υπουργείο Οικονομικών με το πρόσχημα της αναδιοργάνωσης των οικονομικών υπηρεσιών των Περιφερειών επιβάλλει την κατάργηση των Οικονομικών Υπηρεσιών της Δωδεκανήσου ( αρ. πρωτ. 2/77792/0026/26-9-2016 έγγραφο «……..η άσκηση των αρμοδιοτήτων του προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών και δεδομένου ότι φέρει τη συνολική ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης της περιφέρειας, προτείνεται η διοικητική υπαγωγή των Τμημάτων Ταμειακής Υπηρεσίας των Διευθύνσεων Διοικητικού-Οικονομικού των περιφερειακών ενοτήτων στη Διεύθυνση Οικονομικού της περιφέρειας……..… οι αρμοδιότητες των Τμημάτων Λογιστικής Διαχείρισης των Διευθύνσεων Διοικητικού-Οικονομικού που εδρεύουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα καθίστανται ανενεργές και πρέπει να απαλειφθούν.»)

Η νέα επιχειρούμενη διοικητική υποβάθμιση των Δωδεκανήσων έχει μεγάλο βάθος χρόνου. Για μία σειρά ετών, τα Δωδεκάνησα διαχειρίζονται από το κράτος με διαφορετικά μέτρα και σταθμά από τις υπόλοιπες νησιωτικές περιφέρειες και είναι αποδέκτες συνεχών αρνητικών πολιτικών οι οποίες απειλούν την ίδια την αυτοδιοικητική υπόστασή τους και την απορρόφησή τους από άλλες οντότητες

Πρακτικοί και ουσιαστικοί λόγοι (υποστελέχωση αλλά και ιδιαίτερα άνιση κατανομή του πληθυσμού καθώς το 40% του πληθυσμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στην Ρόδο και το 60% στα Δωδεκάνησα ενώ μόνο το 7% στην Σύρο που είναι και η έδρα της Περιφέρειας) έχουν επιβάλλει από καταβολής του «Καλλικράτη» τη λειτουργία δύο ανεξάρτητων Διευθύνσεων  Οικονομικών Υπηρεσιών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Σ

υγκεκριμένα λειτουργεί ανεξάρτητη διαχείριση προϋπολογισμού και δαπανών στην ΠΕ Κυκλάδων και ΠΕ Δωδεκανήσου. (Ενδεικτικός προϋπολογισμός της ΠΕ Δωδεκανήσου 61.000.000,00€ και των Κυκλάδων 32.000.000,00€, ταμειακά αδιάθετα Δωδεκανήσου 44.000.000,00€ και Κυκλάδων 16.000.000,00€, τεχνικό πρόγραμμα Δωδεκανήσου 46.000.000,00€, Κυκλάδων 16.000.000,00€). Συνεπώς απαιτείται η εξυπηρέτηση τοπικά της κάθε περιφερειακής ενότητας (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου)

Ο ιδιαίτερα υψηλός όγκος συναλλαγών της  ΠΕ Δωδεκανήσου, ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός, η απόσταση των δύο διοικητικών κέντρων (Σύρου και Ρόδου),  δημιουργεί δυσχέρειες στην εξ’ αποστάσεως λειτουργία της εκκαθάρισης των δαπανών. Επιπλέον δεν υπάρχει συχνή συγκοινωνία μεταξύ των δύο διοικητικών κέντρων. (μία φορά ανά εβδομάδα προσέγγιση πλοίου τους χειμερινούς μήνες και τρεις φορές τους θερινούς μήνες).

Δεδομένης της συνταγματικής πρόνοιας για ανάδειξη της νησιωτικότητας και στήριξης των νησιωτικών περιοχών με κάθε πρόσφορο μέσο όπως είναι η δημιουργία συνθηκών καλής λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών σε αυτές, επιβάλλουν την εξαίρεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από το προαναφερόμενο κριτήριο και τη ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών στις ΠΕ Κυκλάδων και ΠΕ Δωδεκανήσου.

Είναι αναγκαίο να αποτρέψετε το μόνιμο παραγκωνισμό των Δωδεκανήσων ρυθμίζοντας θετικά τα προαναφερθέν ζήτημα. Δεν είναι τοπικιστική η θέση που διατυπώνουμε, είναι μια ρεαλιστική θέση διότι αυτά είναι τα νησιά μας. Αυτή είναι η άλλη Ελλάδα, γιατί μαζί με τη θάλασσά μας είμαστε μια μεγάλη χώρα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Αντώνιος Γκίκας
Ο Γενικός Γραμματέας
Βασίλειος Γιαννούρης”