Νέα τουρκική πρόκληση: «Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος»

Νέα τουρκική πρόκληση: «Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος»

Νέα τουρκική πρόκληση: «Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1153 ΦΟΡΕΣ

Την προκλητική θέση της Άγκυρας ότι τα Ίμια «είναι τουρκικό έδαφος» επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε επερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Fikri Sağlar και Niyazi Nefi Kara, ισχυριζόμενοι ότι «σε 18 νησιά του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, κυματίζει η ελληνική σημαία».

Στην απάντησή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε:

«Τα βασικά διεθνή έγγραφα για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι οι συνθήκες ειρήνης της Λοζάνης (1923) και των Παρισίων (1947). Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν αναλυτικά άρθρα που αφορούν την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών...

Οι απόψεις της χώρας μας για όλα τα προβλήματα του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του θέματος, αλλά και για την επιλυσή τους, έχουν διαβιβαστεί στην κοινή γνώμη, με διάφορες ανακοινώσεις που έχει κάνει το Υπουργείο μου, από το 1996 μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα αποδεχθούμε πιθανά τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα, σε αμφισβητούμενου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς, και ότι ακόμη και αν αυτό επιχειρηθεί δεν θα έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ιστορικό των επαφών Ελλάδας- Τουρκίας, που ξεκίνησαν το 2002, επί πρωθυπουργίας Μπουλέντ Ετσεβίτ και συνεχίστηκαν όταν ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν ξεκινήσει το 2002, κατά την Πρωθυπουργία του αείμνηστου Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 12 Μαρτίου του 2002 στην Άγκυρα και μέχρι τα τέλη του έτους που ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είχαν πραγματοποιηθεί 7 γύροι διερευνητικών επαφών.Δεν υπάρχει καμμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας σε ότι αφορά τις βραχονησίδες των Ιμίων (που οι Τούρκοι αποκαλούν Καρντάκ).

Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τις περιόδους των κυβερνήσεων του ΑΚΡ, δεν έγινε καμία αλλαγή στο νομικό ή ενεργό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου», κατέληξε ο κ. Τσαβούσογλου στην απάντησή του προς τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο