Εγκρίθηκε το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του Νοτίου Αιγαίου

Εγκρίθηκε το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του Νοτίου Αιγαίου

Εγκρίθηκε το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του Νοτίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 248 ΦΟΡΕΣ

Κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, το αναθεωρημένο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης νοτίου Αιγαίου Αντώνης Βουτσίνος ο οποίος μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η σύνταξη τέτοιου σχεδίου αποτελεί αιρεσιμότητα για τις περιφέρειες σε ότι αφορά τη χρηματοδότησή τους και όσες δεν το αποκτήσουν μέχρι τέλος του χρόνου τότε θα τεθούν εκτός χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση περιφερειάρχη διατέθηκε ποσό 180.000 ευρώ ώστε να εκπονηθούν τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων από τους δήμους αλλά και σε αυτή την περίπτωση ακόμα και μεγάλοι δήμοι δεν τα κατάφεραν να το αποκτήσουν.

Όπως τονίστηκε δόθηκε μεγάλη σημασία στη διαβούλευση του σχεδίου, με τους φορείς και τους ΟΤΑ που διήρκεσε ένα χρόνο, διαδικασία κατά την οποία τέθηκαν πολλά ερωτήματα από τους ενδιαφερόμενους.

Από την πλευρά του ο μελετητής του έργου Νίκος Σελλάς, αναφέρθηκε λεπτομερειακά στο σχέδιο, εξηγώντας αρκετά σημεία του και τονίζοντας ότι έπρεπε να ληφθεί υπόψη στη σύνταξή του η νησιωτικότητα.

Και εκείνος από την πλευρά του αναφέρθηκε στην αιρεσιμότητα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όποια περιφέρεια δεν έχει σχέδιο είναι άγνωστο πότε θα μπει σε χρηματοδότηση.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Γιάννης Μαχαιρίδης εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ΟΤΑ ως όφειλαν, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Ο περιφερειάρχης μας είπε ότι θέλει να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς και η αυτοδιοίκηση, όμως το θέμα απαξιώθηκε από την αυτοδιοίκηση. Στεναχωριέμαι που η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι εδώ, λέω όμως ότι θα είναι λάθος το περιφερειακό συμβούλιο να επωμιστεί μία τεράστια ευθύνη που δεν του ανήκει».

Απαντώντας στον κ. Μαχαιρίδη ο πρόεδρος του σώματος Θωμάς Σωτρίλλης δήλωσε τα εξής: «Δεν μπορώ να δεχτώ την άποψη του κ. Μαχαιρίδη ότι είναι απαξιωτική η σημερινή συνάντηση, καθώς φαίνεται ότι οι ίδιοι οι δήμοι της περιφέρειας έχουν απαξιώσει προ πολλού το συγκεκριμένο θέμα και ανέλαβε η περιφέρεια, να το συντονίσει. Παρά το ότι τους καλέσαμε δεν ήρθαν.

Διαφωνούμε με όλους όσοι εκφράζουν χωρίς την παραμικρή τεκμηρίωση την άποψη ότι υποβαθμίζεται το θέμα επειδή δεν παρίσταντο οι δήμοι και γενικότερα η αυτοδιοίκηση του α βαθμού. Συμβαίνει το αντίθετο».

Στην τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος του π.σ. και η περιφερειακή αρχή, ορθά ενεργώντας και προβάλλοντας το θέμα στη σοβαρή του διάσταση αναβαθμίζοντάς το δηλαδή δεν το εισήγαγε ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο περιφερειακό συμβούλιο της Σύρου και το εισήγαγαν ως μόνο θέμα, στη χτεσινή συνεδρίαση του σώματος για να δοθεί επαρκής χρόνος στους φορείς και στους δήμους και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει το θέμα, να μελετήσει τα σχετικά με αυτό και αν το επιθυμεί να τοποθετηθεί με όποιο τρόπο.

«Πρέπει να αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων γιατί εκεί αποσκοπεί η πρόφαση περί απουσίας των δήμων και της επιλογής εναλλακτικών σχεδίων.

Ποια είναι τελικά τα εναλλακτικά σχέδια; Ο σοβαρός χαρακτήρας του θέματος και το ζήτημα της αιρεσιμότητας δε μας επιτρέπουν να κωφεύουμε αλλά ούτε και την παραμικρή αναβλητικότητα.

Σε τελική ανάλυση η εκπροσώπηση των δήμων υπάρχει. Υπογραμμίζω την παρουσία του αντιπροέδρου της ΠΕΔ και δημάρχου της Σύρου Γιώργου Μαραγκού που μετείχε στη συνεδρίαση μέσω της τηλεδιάσκεψης και του δημάρχου Άνδρου, του αντιδημάρχου Ρόδου Μιχάλη Παλαιολόγου, ειδικών συνεργατών δήμων και σε κάθε περίπτωση η περιφέρεια είναι η ασπίδα προστασίας των 34 νησιωτικών δήμων και όλων των νησιών.

Είπαν κάποιοι να γίνει σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων σε κάθε δήμο. μα είναι δυνατό να γίνει αυτό; Μπορεί η Κάσος του ενός υπαλλήλου που και αυτόν τον στέλνει η περιφέρεια να συντάξει ολοκληρωμένα σχέδια και μελέτες; Βλέπουμε μπροστά και όχι πίσω.» κατέληξε ο κ. Φλεβάρης.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου