Σε αναμονή οι αγρότες μας  για τις αποζημιώσεις

Ξεκινά από τον ΕΛΓΑ η διαδικασία καταγραφής των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιεργητές στα νησιά μας λόγω της ανομβρίας, μετά το πράσινο φως που έδωσε ο οργανισμός, στο αίτημα της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου.

Μάλιστα ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης που συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, δήλωσε χτες στα μέσα ενημέρωσης ότι θα δημιουργηθεί ειδικό πρόγραμμα για τα νησιά και θα καταβληθεί προσπάθεια να εξοικονομηθούν όσο γίνεται περισσότεροι πόροι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια αυτή, θα συμβάλουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας, ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή το γρηγορότερο.
«Έγινε συνάντηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, παρουσία του βουλευτή Δημήτρη Γάκη.

Όλες αυτές τις μέρες υπήρξε συνεργασία με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και με τον υφυπουργό κ. Σαντορινιό για το θέμα της ανομβρίας.
Αυτό που έχω να ανακοινώσω είναι ότι ξεκινά άμεσα από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ η εκτιμητική διαδικασία των ζημιών που υπέστησαν τα νησιά μας από την ανομβρία.

Συστήνεται ειδικό πρόγραμμα για τα νησιά εξαιτίας του φαινομένου και θα γίνει ένας αγώνας όλων των εμπλεκομένων για το πώς θα αυξηθούν τα χρήματα που θα δοθούν στους παραγωγούς» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης και πρόσθεσε «Είναι μία διαδικασία που τώρα ξεκινά, δηλαδή να εκτιμηθεί πρώτα η ζημιά και στη συνέχεια η εξεύρεση των χρημάτων, καθώς οι καταστάσεις είναι πολύ δύσκολες στη χώρα.

Ωστόσο από τους κωδικούς των ΠΣΕΑ, την ΕΕ θα αναζητηθούν πόροι για να ανακουφίσουμε τους παραγωγούς μας που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη ανομβρία.

Εμείς θα θέσουμε τις υπηρεσίες της αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της περιφέρειας στη διάθεση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ για να βοηθήσουν ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες όσο το δυνατό συντομότερα».

Όπως υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ για τέτοιες περιπτώσεις είναι φτωχός και γίνεται συντονισμένος αγώνας από την περιφέρεια σε συνεργασία με τους βουλευτές  ώστε να βρεθούν χρήματα και να ανακουφιστούν όσο το δυνατό περισσότερο οι παραγωγοί μας.
Η προσπάθεια αφορά στο να περιληφθούν στις αποζημιώσεις όλες οι παραγωγές.

Ανακοίνωση περιφέρειας
«Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, παρόντος του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη, συναντήθηκε χθες, Τετάρτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενή Τομέα, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αποζημίωση των κτηνοτρόφων και καλλιεργητών του Νοτίου Αιγαίου, οι οποίοι επλήγησαν από την παρατεταμένη ανομβρία και έγινε σε συνέχεια του αιτήματος του κ. Ζαννετίδη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με επιστολή που απέστειλε προ ημερών και στην οποία περιέγραφε το μέγεθος των ζημιών που έχουν προκληθεί κυρίως στις ελαιοκαλλιέργειες, στην μελισσοκομία και την κτηνοτροφία και έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της πρωτογενούς παραγωγής και την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων στην περιοχή μας.

Ο κ. Ζαννετίδης ζητούσε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να εξετάσει ευνοϊκά την δυνατότητα αποζημίωσης των  παραγωγών των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που επλήγησαν από την ανομβρία, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνολικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Μετά από συνεχείς πιέσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και τους βουλευτές της Δωδεκανήσου, στην χθεσινή συνάντηση αποτυπώθηκε η θετική αντιμετώπιση του αιτήματος, από μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η έναρξη της εκτιμητικής διαδικασίας, ενώ διεφάνη η πρόθεση Υπουργείου και ΕΛΓΑ, να υπάρξει, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ειδικό πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγαίου που επλήγησαν από την ανομβρία, μέσα από κωδικούς ΠΣΕΑ.

Ο κ. Ζαννετίδης ανέφερε στον κ. Κουρεμπέ ότι οι υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, τίθενται στην διάθεση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, προκειμένου το έργο της καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε:
«Μετά από τις ενδεδειγμένες ενέργειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσα την κατανόηση του προβλήματος από τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο, την αναγνώριση της αναγκαιότητας αποζημιώσεων όσων επλήγησαν από την παρατεταμένη ανομβρία και την πραγματική βούληση του ΕΛΓΑ να «τρέξει» τη διαδικασία. Από την πλευρά μας,  κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να επιτύχουμε την αποζημίωση των παραγωγών και κτηνοτρόφων μας και να περιορίσουμε, όσο γίνεται, την ζημιά που υπέστησαν.

Οι υπηρεσίες μας θα παράσχουν κάθε διευκόλυνση στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αποτίμηση των ζημιών και να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων».