Ανέβηκε ένα μέτρο η στάθμη του φράγματος του Γαδουρά

Ανέβηκε ένα μέτρο η στάθμη του φράγματος του Γαδουρά

Ανέβηκε ένα μέτρο η στάθμη του φράγματος του Γαδουρά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 770 ΦΟΡΕΣ

Ευεργετική η βροχή σε ολόκληρη τη Ρόδο

Κατά ένα μέτρο έχει ανέβει η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα του φράγματος Γαδουρά, μετά τις τελευταίες βροχές που σημειώθηκαν σε όλο το νησί.

Οι βροχές ήταν ευεργετικές και συνέβαλαν στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, ανακουφίζοντας και τις καλλιέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε χτες ο αντιπεριφερειάρχης φυσικών πόρων Γιάννης Φλεβάρης που επισκέφθηκε το φράγμα Γαδουρά, αν συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα οι βροχές τότε θα έχουμε και υπερχείλιση του ταμιευτήρα, που θα εξασφαλίσει πόσιμο νερό στο νησί και για τρία χρόνια ακόμα.

Πάντως παρά το γεγονός ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα αποθέματα νερού, δεν θα πρέπει να γίνεται σπατάλη, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει και θα πρέπει να προσέχουμε.
«Είχαμε μία ευεργετική βροχόπτωση με αρκετή ποσότητα βροχής, με αποτέλεσμα οι ταμιευτήρες στο φράγμα Γαδουρά αλλά και οι υδροφόροι ορίζοντες να έχουν εμπλουτιστεί πάρα πολύ.

Επισκέφθηκα την περιοχή του φράγματος, και διαπίστωσα ότι είναι εντυπωσιακή η αύξηση της στάθμης του νερού. Έχει ανεβεί πολύ, πλησιάζει το ένα μέτρο και αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν δε σημειωθεί άλλη βροχή για τα επόμενα τρία χρόνια η Ρόδος θα έχει νερό.
Αν ακολουθήσουν και άλλες βροχές σε τέτοιο ποσοστό θα φτάσουμε σχεδόν σε υπερχείλιση του φράγματος.

Άρα είναι μία ανάσα για το νησί αν και δεν προβλέπεται σημαντική κλιματολογική αλλαγή, με πολλές βροχοπτώσεις» δήλωσε ο κ. Φλεβάρης προσθέτοντας τα εξής: «Θα πρέπει να επισημάνω ότι ακόμα και οι αναδασώσεις με τις δεντροφυτεύσεις έχουν τεράστιο πρόβλημα. Τα περισσότερα δέντρα έχουν ξεραθεί καθώς δεν μπορούν να αντέξουν τα δενδρύλλια χωρίς τεχνητό πότισμα.

Έχουμε μία αποστράγγιση των υδροφόρων οριζόντων έχουμε μία υφαλμύρωση που δεν πρέπει να μας κάνουν να είμαστε σπάταλοι.

Έβρεξε αλλά ας προσέχουμε την κατανάλωση για να έχουμε νερό. Μάλιστα αποδοτικές βροχές είχαμε και στη νότια Ρόδο και τελικά διαφάνηκε ότι έγινε καλή δουλειά κατά τη φάση κατασκευής του έργου όπου τα ρέματα και οι χείμαρροι οδηγούνται μέσα στο φράγμα και ανεβάζουν τη στάθμη του φράγματος.

Με την ευκαιρία να επισημάνω ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου εργάζεται για να επεκτείνει αυτό το πλεονέκτημα που έχει το νησί και να δημιουργήσει δίκτυο ώστε και άλλες περιοχές να μπορέσουν να υδροδοτηθούν. Ο στόχος που ‘έβαλε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος υλοποιείται».

Διαβάστε ακόμη

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα

Συλλυπητήριο μήνυμα Μίκας Ιατρίδη για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια