Κατεδαφίστε τους υπερέχοντας!

Κατεδαφίστε  τους υπερέχοντας!

Κατεδαφίστε τους υπερέχοντας!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2072 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο φιλόλογος
Αλέξανδρος Κατσαράς


Ένας από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας ήταν και ο τύραννος της Κορίνθου Περίανδρος. Η Κόρινθος είχε περάσει στα χέρια του μετά από μια σκληρή διακυβέρνηση του πατέρα του Κύψελου. Αρχικά ο Περίανδρος κυβερνούσε με ήπιο τρόπο και με ιδιαίτερη αγάπη προς τους συμπολίτες του. Πίστευε ότι αυτός θα ήταν ένας τρόπος διασφάλισης της εξουσίας του. Ξαφνικά όμως αυτή η συμπεριφορά του έγινε ιδιαίτερα σκληρή σε σημείο μάλιστα να ξεπεράσει σε αυταρχισμό τον πατέρα του. Το γιατί υπήρξε αυτή η μεταβολή μας το διηγείται ο Ηρόδοτος:

Έστειλε κάποτε (ο Περίανδρος) στον Θρασύβουλο, τον τύραννο της Μιλήτου ,έναν κήρυκά του και γύρευε να μάθει με ποια πολιτική θα διαχειριζόταν ασφαλέστατα τα πράγματα της πόλης και κάλλιστα θα τη διαφέντευε. Ο Θρασύβουλος λοιπόν έβγαλε τον απεσταλμένο του Περιάνδρου έξω από την πόλη, τον έμπασε σ' ένα χωράφι σπαρμένο, και μαζί του περνούσε ανάμεσα από τα στάχυα, ρωτώντας κι εξετάζοντας τον κήρυκα εξαρχής ποιός λόγος τον έφερε από την Κόρινθο. Ταυτόχρονα έκοβε κάθε φορά που έβλεπε ένα στάχυ να ξεπερνά τα υπόλοιπα και αποκεφαλίζοντάς το έριχνε χάμω, ώσπου με αυτό τον τρόπο κατέστρεψε τα πιο ψηλά και τα πιο ωραία στάχυα του χωραφιού.

Κι αφού πέρασε από άκρου σ' άκρο το χωράφι, δίχως να δώσει καμία άλλη συμβουλή, στέλνει πίσω τον κήρυκα. Γυρνώντας στην πατρίδα του την Κόρινθο ο κήρυκας, βρέθηκε μπρος στον Περίανδρο, που ανυπόμονος γύρευε να μάθει την συμβουλή του Θρασύβουλου. Όμως ο κήρυκας ισχυριζόταν πως ο Θρασύβουλος δεν έδωσε καμιά συμβουλή, και μάλιστα απορούσε σε τί λογής άνθρωπο τον έστειλε ο Περίανδρος, παράφρονα σχεδόν, να καταστρέφει τα ίδια του τα κτήματα .Και έτσι διηγήθηκε ο κήρυκας όσα είχε δει να κάνει ο Θρασύβουλος.

Ο Περίανδρος όμως κατάλαβε ότι ο Θρασύβουλος, σιωπηλά, μέσω της πράξης του, του είχε δώσει μια συμβουλή καίριας σημασίας: « Ό,τι προεξέχει, κόβεται». Έτσι πήρε απόφαση να συμπεριφερθεί όπως ο Θρασύβουλος. Θανάτωσε όλους τους προβεβλημένους πολίτες της Κορίνθου εξοντώνοντας έτσι όλους τους πιθανούς ανταγωνιστές του: «Κολούειν τους υπερέχοντας»! Να κατεδαφίζεις όσους υπερέχουν!

Δυστυχώς και η σημερινή μας εποχή βρίθει από Θρασύβουλους και Περίανδρους. Τα «στάχυα» που υπερέχουν ,οι ικανοί, οι επιμελείς ,οι άξιοι, βρίσκονται στο στόχαστρο «των δρεπανιών» όσων αδυνατούν να ξεχωρίσουν. Ο πόλεμος που δέχονται είναι συνεχής και ανελέητος σε όλους τους τομείς. Η κατάληψη μιας θέσης επαξίως ,ο ίδρωτας και το αίμα στην προσπάθεια επιβίωσης αλλά και ανάδειξης , ο τίμιος καθημερινός αγώνας που επιλέγεται ως στάση ζωής , συχνά υποτιμώνται ,υποβαθμίζονται και λοιδορούνται από τους ανεπαρκείς. Κάποιος που με στερήσεις και θυσίες έφθασε στην κορυφή, βλέπει πολλές να ισοπεδώνεται η προσπάθεια του από κάποιον που έφθασε στην ίδια θέση όχι με «πεζοπορία», αλλά με «ελικόπτερο» εύκολα και άκοπα.

Σε μια τέτοια κοινωνία λοιπόν του μηδενισμού , της προβολής και καθιέρωσης της μετριοκρατίας είναι χρέος μας να διαφυλάττουμε σαν κόρη οφθαλμού όσους επιλέγουν την προσπάθεια να γίνουν καλύτεροι οι ίδιοι ,όσους κάνουν το μεγάλο βήμα να «ανθίσουν» στην ζωή με αξιοπρέπεια , φτιάχνοντας ταυτόχρονα μια καλύτερη χώρα για όλους μας και να τους προστατεύσουμε από τα «σαγόνια» των αναξίων της ήσσονος προσπάθειας που παρασιτούν εις βάρος μας.

Αν θέλουμε να έχουμε μέλλον εμείς και τα παιδιά μας. Διαφορετικά αν οι ανίκανοι κυριαρχούν σε θέσεις κλειδιά και κατευθύνουν τα ηνία αυτής της χώρας και αν οι περισσότεροι συνεχίζουν να ασπάζονται τη θεωρία του «ωχαδερφισμού» ,τότε μονίμως θα επιπλέουν οι «φελλοί» και η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται στον πάτο του παγκόσμιου ωκεανού.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"