Οι Λίνδιοι να απαιτήσουν να διατίθεται 50% των εισπράξεων για ολοκληρωμένη αναβάθμιση της αρχαιοτάτης Κωμόπολής τους

Οι Λίνδιοι να απαιτήσουν να διατίθεται 50%  των εισπράξεων για ολοκληρωμένη  αναβάθμιση της αρχαιοτάτης Κωμόπολής τους

Οι Λίνδιοι να απαιτήσουν να διατίθεται 50% των εισπράξεων για ολοκληρωμένη αναβάθμιση της αρχαιοτάτης Κωμόπολής τους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 958 ΦΟΡΕΣ

H Ακρόπολη της Λίνδου πρώτη στους 8 επισκέψιμους χώρους της Ρόδου

Γράφει ο Κυριάκος Ι. Φίνας

Δεν πέρασε ένας μήνας από τη δημοσίευση στη “Ροδιακή” της είδησης ότι ο δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης θα ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού να εκχωρείται ένα ποσοστό από τα έσοδα των εισιτηρίων των επισκεπτών των Μουσείων και λοιπών αρχαιολογικών χώρων της Δωδεκανήσου στους δήμου του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος.

Στην πρωτοβουλία αυτή του δημάρχου Κω ανταποκρίθηκε άμεσα ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος με επιστολή του, δηλώνοντας τη στήριξη και τη συμπαράστασή του στην πρωτοβουλία για την εκχώρηση ποσοστού από τα προαναφερθέντα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων στους Δήμους της Δωδεκανήσου.

Για το θέμα αυτό της παραχώρησης μέρος των εισπράξεων από τους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδεκανήσου ασχοληθήκαμε επίμονα υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Κοινότητας Λίνδου ήδη από το 1995. Και δεν έπαυσε να μας απασχολεί συνέχεια στη διάρκεια της θητείας μας μέχρι τέλος 1998.

Έτσι, επί του εν λόγω αιτήματος απέστειλα εμπεριστατωμένα υπομνήματα, τόσο στον τότε Πρωθυπουργό κ. Σημίτη, καθώς και στους κατά διαστήματα υπουργούς Πολιτισμού. Επί υπουργίας, μάλιστα, του Ευάγγελου Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ειδική σύσκεψη προς τούτο. Τότε τονίσαμε ότι με βάση το Νομοθετικό Διάταγμα 131/10.8.1961, ΦΕΚ Α’, όπως συμπληρώθηκε μεταγενέστερα, στο άρθρο 22 προβλέπεται: “... τα πάσης φύσεως έσοδα, όπως οι λοιποί αρχαιολογικοί πόροι της Δωδεκανήσου συνιστώσιν Λογαριασμόν παρά της Τράπεζας της Ελλάδος και διατίθενται αποκλειστικώς δια τας αρχαιολογικάς ανάγκας της περιοχής Δωδεκανήσου”.

Επίσης φέραμε το θέμα και στο ετήσιο Συνέδριο των Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου, που πραγματοποιήθηκε στη Χάλκη το θέρος του 1997. Αλλά και ως ιδιώτης, πλέον, δεν παρέλειψα να αποστείλω και σχετικό έγγραφο στον μετέπειτα Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

Στα υπομνήματα τονίζαμε:

Πρώτο: Mε απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Πολιτισμού και επί μία 15ετία να δεσμεύεται σε ειδικό λογαριασμό το 50% των εισπράξεων που πραγματοποιούνται τοπικά στη Λίνδο εκ της επίσκεψης των αρχαιολογικών της χώρων.

Δεύτερο: Ποσοστό 80% του προαναφερθέντος ποσού, του 50%, που θα παραμένει δεσμευμένο και με ένα χρονοδιάγραμμα για το οποίο η Δημοτική Αρχή Λίνδου θα έχει λόγο, να διατίθεται ανελλιπώς και αποκλειστικά για έργα που θα αναβαθμίζουν την αρχαιολογική δομή της Λίνδου. Τέτοια έργα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα είναι: α) Δημιουργία κατάλληλου μονόδρομου προσπέλασης (παρακαμπτήριος) οχημάτων από την πλατεία της Λίνδου, που θα καταλήγει στο δημόσιο δρόμο (περιοχή “Φούρκες”) - θέση “Αμφιθέατρο”, προκειμένου να λυθεί το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λίνδου, το οποίο μαστίζει αφάνταστα την περιοχή, ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο. Απόδειξη ότι ενδείκνυται να προχωρήσει η παρακαμπτήριος αυτή προσπέλαση, αποτελεί και το γεγονός του ότι κατά τη χρονική περίοδο 1971-1978, ο τότε Εφορος Αρχαιοτήτων Χρ. Ντούμας είχε εγκρίνει παρόμοια λύση. Δυστυχώς, αργότερα η Αρχαιολόγος Ζερβουδάκη εμπόδισε αυτό το σωτήριο για τη Λίνδο πρόβλημα, ως προς τη λύση του κυκλοφοριακού της.

Ο μονόδρομος αυτός είναι απαραίτητος, καθόσον η οδός που καταλήγει στη Λίνδο είναι στενή και με τη συνάντηση δύο οχημάτων η κατάσταση καθίσταται επικίνδυνη. Να σημειωθεί, ότι με την κατασκευή δεν πρόκειται να αλλοιωθεί το περιβάλλον, αφού θα προβλεφθούν και οι απαραίτητες επεμβάσεις με την τοποθέτηση ορισμένων φυσικών βράχων.

β) Αξιοποίηση του τύμβου του Κλεόβουλου.

Το ιστορικό αυτό Μνημείο, το οποίο διαφημίζεται διεθνώς κατάντησε χώρος των περιττωμάτων των ζώων. Να αξιοποιηθεί, αφού δημιουγηθεί και εδώ χώρος προσπέλασης, σε συνδυασμό με τον προαναφερθέντα μονόδρομο εξόδου των οχημάτων από τον κυρίως χώρο της Λϊνδου.

γ) Σύνταξη Χωροταξικής - Ρυθμιστικής Μελέτης καθορισμού των αρχαιολογικών ορίων, καθώς και των πάσης φύσεως συναφών προβλημάτων (οικιστικά, επαγγελματικά, ρυμοτομικά κ.λπ.). Στην Κοινότητα, καθώς ενθυμούμαι, υπήρχε προσχέδιο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για παραπέρα ενέργειες.

δ) Επαρκής συντήρηση των οικημάτων που βρίσκονται ενός του Οικισμού Λίνδου και ανήκουν στη δικαιοδοσία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

ε) Λειτουργία του Μουσείου Λίνδου στο παραδοσιακό Οίκημα Παπακωνσταντή, Μνημεία του 15ου αιώνα, το οποίο απαλλοτρίωσαν το 1938 οι Ιταλοί επί Κυβερνήτη Ντε Βέκκι και έφεραν Ιταλούς ειδικούς από τη Ρώμη και το ακαναίνισαν αρχαιολογικά. Κι’ όμως, αν και το βρήκαμε έτοιμο το έχουμε κλειστό. Είναι, δε, ενδεικτικό να αναφέρω εδώ: κατά το χρονικό διάστημα της ανακαίνισης του εν λόγω αρχαίου ακινήτου ο φασίστας διοικητής Ντε Βέκκι παρακολουθούσε σχολαστικά τις εργασίες και μάλιστα ερχόταν στη Λίνδο κάθε Κυριακή. Οι εργασίες αυτές γινόντουσαν το 1938 και 1939.

Δήμαρχος Λίνδου τη χρονική εκείνη περίοδο ήταν ο Δημήτριος Γ. Χατζηδημητρίου, ο οποίος μόλις πληροφορούνταν την άφιξη του Διοικητή - καθόσον ερχόταν αιφνιδιαστικά - έσπευδε από καθήκον προς συνάντησή του. Οταν, δε, έφευγε τον κατευόδωνε.

Ετυχε σε μια από τις συχνές επισκέψεις του Ντε Βέκκι στη Λίνδο, μικρός τότε, 11 χρονών περίπου να παρευρίσκομαι στην Κεντρική Πλατεία (στην Κρήτη) του χωριού, όταν φεύγοντας ο φασίστας αξιωματούχος μπαίνοντας στο αυτοκίνητο, αποχαιρετώντας το Δήμαρχο τον παρατήρησε με τα ακόλουθα, τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν στη μνήμη μου: «Podesta’ la cittadina non e pulita» (Δήμαρχε, η Κωμόπολη δεν είναι καθαρή). Ο Δήμαρχος σιώπησε και δεν πρόβαλε καμιά δικαιολογία).

στ) Το έτερο ποσοστό 20% που χορηγείται κατ’ έτος στη Δημοτική Κοινότητα Λίνδου, με τη δέσμευση της τελευταίας, να το διαθέτει στην σχολαστική καθαριότητα και για την εν γένει παρουσίαση της πολιτιστικής και κοινωνικής αναβάθμισης της Λίνδου.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού προκύπτει ότι επί συνόλω 8 Αρχαιολογικών χώρων που είναι επισκέψιμοι στο νησί της Ρόδου, η Ακρόπολη της Λίνδου έρχεται πρώτη στη σειρά κατάταξης. Και το πιο ενθαρρυντικό, επί του προκειμένου, οι εισπράξεις τόσο στη Λίνδο, όσο και τους άλλους Ροδίτικους αρχαιολογικούς χώρους είναι υπολογίσιμοι.

Και καταντά κάπως παράλογο: Το Υπουργείο Πολιτισμού όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη γραπτή απάντηση που δόθηκε στο βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνο Κόνσολα, ενώ εισέπραξε την 11ετία 2004-2014 το ποσό των 27.476.811 ευρώ το 54%, περίπου, των όσων εισπράχθηκαν από το σύνολο των 8 αρχαιολογικών χώρων της Δωδεκανήσου, δαπάνησε για τη Λίνδο το ποσό των 192.500 ευρώ, για τον καθαρισμό μόνο του χώρου της Ακρόπολης, δηλαδή, ούτε καλά - καλά το 0,70%! για ολόκληρη 11ετία.

Να γίνει πεποίθηση σε κάθε αρμόδιο παράγοντα, ότι η τοπική ανάκαμψη της Λίνδου αποτελεί προτεραιότητα και πρέπει προγραμματισμένα να προχωρήσει χωρίς αναβολή.

Και δεν αποτελεί μονοτονία, εάν επαναληφθεί, ότι για τη Λίνδο, ως και την γύρω περιοχή δεν υπάρχει, όχι μόνο σήμερα, αλλ’ ούτε και στο ορατό μέλλον, τουλάχιστον άλλη βιώσιμη λύση εκτός από την τουριστική δραστηριότητα. Φυσικά η Λίνδος μεταπελευθερωτικά αναπτύχθηκε τουριστικά, όπως και ολόκληρη η Ρόδος, κάπως άναρχα όμως. Τώρα, πλέον, υπάρχει καλώς ή κακώς άσχετα μια πραγματικότητα.

Διατυπώνουμε, δε, την πρόταση προς τους συμπατριώτς μου Λινδίους, όπως η παραπάνω απόδοση του 50% των εισπράξεων από τις διαθέσεις των εισπράξεων των εισιτηρίων επίσκεψης της Ακρόπολης Λίνδου να επιδιωχθεί συνολικά από τους κατοίκους της Κωμόπολης σε ειδική συγκέντρωση στην ευρύχωρη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου.

Εκεί οι Λίνδιοι να αποφασίσουν για το δίκαιο αίτημά τους.

Επίσης να επανέλθουμε, στη συγκέντρωση εάν γίνει στο αίτημά μας για να παραχωρηθεί στην Κοινότητα το οίκημα “Παπακωνσταντή” υπό τυχόν συμβολικού ενοικίου, προκειμένου να οργανωθεί και να λειτουργήσει ως Λαογραφικό Μουσείο, εμπλουτισμένο και όσα υπάρχουν αρχαιολογικά αντικείμενα της Λινδιακής ιστορίας. Δεν νοείται η Πανάρχαια Λίνδος να στερείται ενός τέτοιου Μουσείου. Μας ντροπιάζει και ως Κράτος ακόμα, στα όμματα των χιλιάδων κάθε χρόνο επισκεπτών μας.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"