Κολοσσός-Απόλλων Πατρών: Τίποτα λιγότερο από ντέρμπι

Κολοσσός-Απόλλων Πατρών: Τίποτα λιγότερο από ντέρμπι

Κολοσσός-Απόλλων Πατρών: Τίποτα λιγότερο από ντέρμπι

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 157 ΦΟΡΕΣ

Παράδοση, αριθμοί και ρόστερ θέλουν ισορροπημένο παιχνίδι το Σάββατο ανάμεσα στον Κολοσσό H Hotels και τον Απόλλωνα Carna

Ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος μπαίνει στην τελική του ευθεία καθώς το προσεχές Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί η 10η αγωνιστική και ο Κολοσσός H Hotels θα προσπαθήσει να πετύχει την πέμπτη του νίκη στο κλειστό γυμναστήριο του Βενετοκλείου. Άλλωστε, η έδρα είναι το βασικό του «όπλο» στην προσπάθεια για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη παραμονή στην κατηγορία.

Αντίπαλός του αυτό το Σάββατο (17.00’) θα είναι ο Απόλλωνας Carna, η δεύτερη ομάδα της Πάτρας που θα επισκεφθεί τη Ρόδο μέσα σε ένα μήνα. Οι «μελανόλευκοι» πέτυχαν μόλις την τρίτη τους νίκη την προηγούμενη εβδομάδα και ξεκόλλησαν από την «ουρά» του βαθμολογικού πίνακα αλλά παραμένουν σε δύσκολη θέση και χρειάζονται ένα «δυνατό» αποτέλεσμα που θα τους τονώσει βαθμολογικά και ψυχολογικά. Ένα τέτοιο «διπλό» ευελπιστούν να κάνουν στο Βενετόκλειο παρότι και οι ίδιο αναγνωρίζουν ότι μέσα στην έδρα του Κολοσσού H Hotels τα πράγματα είναι «ζόρικα».

Βέβαια, η προϊστορία των δύο ομάδων θέλει …ντέρμπι στη Ρόδο. Ούτε δύο χρόνια δεν έχουν περάσει από το Φεβρουάριο του ’05 που οι «θαλασσί» επικράτησαν για πρώτη φορά του Απόλλωνα με 64-63, χάρη σε εκείνο το περίφημο φάουλ του Μπατή πάνω στον Γουότερς σε «νεκρό» χρόνο και τις τρεις βολές που οδήγησαν σε ένσταση και στον αθλητικό δικαστή. Πέρσι, η επικράτηση ήταν εξίσου δύσκολη (60-54) και επίσης επεισοδιακή αφού είχαμε το ντισκαλιφιέ του Σαλούστρου για την αψιμαχία με τον Μάρτιν Πάλμπλαντ.

Η στατιστική λέει «ισορροπία»
Οι επιδόσεις του Κολοσσού H Hotels στα τελευταία δύο παιχνίδια όσον αφορά στην επίθεση (64 πόντοι με Κύμη και 60 με Άρη) του έχουν ρίξει το μέσο όρο στους 70.8 πόντους ανά αγώνα και βρίσκεται χαμηλά στο στατιστικό πίνακα.

Ακόμη πιο χαμηλά, όμως, είναι ο Απόλλωνας (προτελευταίος) με μόλις 69 πόντους μέσο όρο αλλά η διαφορά δεν είναι και τόσο μεγάλη όσο είναι για παράδειγμα με τα Τρίκαλα που με το ζόρι πετυχαίνουν 65 πόντους ανά παιχνίδι.

Κι όμως οι Πατρινοί είναι αρκετά καλύτεροι από τους Ροδίτες στα δίποντα. Από τους 621 πόντους που έχουν σημειώσει, πάνω από τους μισούς (326 συγκεκριμένα) είναι με σουτ δύο πόντων και με ποσοστό 48.6%. Ο Κολοσσός είναι «ουραγός» σε αυτήν την κατηγορία με σχεδόν τριάντα σουτ λιγότερα από τον Απόλλωνα, τόσο στα εύστοχα όσο και στις προσπάθειες, ενώ έχει χαμηλότερο ποσοστό (46.5%).

Η εικόνα αντιστρέφεται στα τρίποντα. Παρότι οι «θαλασσί» δεν τα έχουν πάει και τόσο καλά στα τελευταία δύο ματς από τα 6.75μ., παραμένουν τρίτοι στη λίστα με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα στο πρωτάθλημα (83) με 38%. Οι «φρουροί της Αχαΐας» έχουν επιχειρήσει έξι λιγότερα σουτ (212) αλλά έχουν πετύχει 18 λιγότερα (65) με ποσοστό που μόλις ξεπερνάει το 30%.

Στις ελεύθερες βολές, τα πράγματα είναι περίπου ίδια. Ο Κολοσσός έχει 70.9% (117/165) και ο Απόλλωνας 68% (100/147).

Ο τομέας των ριμπάουντ δίνει προβάδισμα στην ομάδα της Πάτρας παρότι εκείνη της Ρόδου είναι που έχει αθλητή στην κορυφαία πεντάδα των ριμπάουντερ (Ρέντικ)! Όσο οξύμωρο και αν φαίνεται αυτό, ο Κολοσσός είναι τελευταίος στο πρωτάθλημα σε σύνολο ριμπάουντ με μόλις 261 εκ των οποίων ο Ρέντικ έχει «μαζέψει» τα 62. Οι Πατρινοί είναι καλύτεροι με 280 στο σύνολο. Έχουν 192 αμυντικά έναντι 183 του Κολοσσού και 88 επιθετικά έναντι 78 των Ροδιτών.

Ο Κολοσσός είναι καλύτερος (αλλά όχι πολύ) στις ασίστ με δέκα περισσότερες (136 έναντι 126) και στα κερδισμένα φάουλ (191 έναντι 185) ενώ έχει ακόμη προβάδισμα στα κλεψίματα με 67 (τέταρτη καλύτερη επίδοση στην κατηγορία!) έναντι 59 των «μελανόλευκων».

Ο Απόλλωνας έχει περισσότερες τάπες (23) αλλά ο Κολοσσός διαθέτει την πέμπτη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος!

Ο MVP Καλινόσκι και η παρέα του
Και αφού μιλάμε για άμυνα, οι προσωπικές μονομαχίες θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο ματς του Σαββάτου. Κι αυτό γιατί στο ρόστερ του Απόλλωνα υπάρχει ένας από τους πιο «θηριώδεις» σέντερ της λίγκας, ο γνωστός από τη θητεία του στον ΚΑΟΔ, Έντιν Μπάβτσιτς με τα 210 εκατοστά του. Αν υποθέσουμε ότι ο Κολοσσός τα βρήκε σκούρα στο Αλεξάνδρειο απέναντι στο νεαρό Χρηστίδη και τον έμπειρο Σίμτσακ (για τον Ντραγκίσεβιτς δεν το συζητάμε γιατί υπάρχουν κι άλλες παράμετροι), τότε θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον να δούμε τους «θαλασσί» ψηλούς απέναντι στον Μπάβτσιτς.

Βέβαια, «το παιδί για όλες τις δουλειές» στον Απόλλωνα είναι ο MVP της 3ης αγωνιστικής, Τάιλερ Καλινόσκι. Ο υψηλόσωμος Αμερικανός γκαρντ τα κάνει όλα και συμφέρει. Και σκοράρει (απέναντι στο Ρέθυμνο, οπότε και αναδείχθηκε Πολυτιμότερος Παίκτης της αγωνιστικής είχε πετύχει 28 πόντους με 8/12 τρίποντα), και ριμπάουντ μαζεύει (είναι ο πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας του με 55 και μάλιστα είναι εξαιρετικά «επικίνδυνος» στα επιθετικά ριμπάουντ), και παιχνίδι μοιράζει και τους αντιπάλους του φθείρει (με φάουλ). Βέβαια, είναι επιρρεπής στα λάθη κι αυτό ίσως να οφείλεται εν μέρει στο ότι ο Μέξας τον έχει πολλή ώρα στο παρκέ (σχεδόν 30 λεπτά ανά αγώνα).

Στο νικηφόρο παιχνίδι με τη Δόξα Λευκάδας, πρώτος σκόρερ με 18π. ήταν ο Νικ Ράσελ ενώ πολύ πρόσφατη προσθήκη στο ρόστερ των Πατρινών αποτελεί ο Ούρος Ντούβνιακ, επίσης γνωστός στο φίλαθλο κοινό.

Ο ελληνικός κορμός του Απόλλωνα αποτελείται από τους Βεργίνη, Τσιάρα, Σλαφτσάκη και Διαμαντάκο.

Διαβάστε ακόμη

Διαγόρας: Ψάχνει για ένα σημαντικό «διπλό»

Δημήτρης Γκαίδας: «Είναι κομβικό παιχνίδι, θέλουμε τη νίκη»

Συνέχεια δράσης στην Basket League, ανακοινώθηκαν οι διαιτητές

Στην Τουρκία για φιλικά παιχνίδια οι Παίδες του Κολοσσού!

Αύριο στην Καλλιθέα το Γ.Σ. Δωδεκάνησος-Άτλας Αθηνών

Νίκος Καραβασίλης και Κωνσταντίνα Ρεντοπούλου στο “Hereya Open”

Ετοιμάζεται πυρετωδώς ο Άγιος Γεώργιος

Η παρουσία στη Μαδέρα δεν επέτρεψε στον Νικόλαο Κοντού να είναι ένας από τους λαμπαδηδρόμους