Παίζουν με την υπομονή των ελαιοπαραγωγών

Παίζουν με την υπομονή των ελαιοπαραγωγών

Παίζουν με την υπομονή των ελαιοπαραγωγών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 910 ΦΟΡΕΣ

Θέατρο του παραλόγου εν εξελίξει

Θέατρο του παραλόγου θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος την κατάσταση που επικρατεί με τη λειτουργία των ελαιοτριβείων στη Ρόδο, καθώς αυτή τη στιγμή κανένας δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, ενώ στη… μέση βρίσκονται οι παραγωγοί που δεν γνωρίζουν τελικά πως θα εξυπηρετηθούν.

Κάποιες μονάδες λειτουργούν νόμιμα και σύμφωνα με τους νόμους, κάποιες άλλες σφραγίστηκαν αφού δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια, χτες έκλεισε το πυρηνελαιουργείο που έπαιρνε τον πυρήνα ελλείψει υλικού, ενώ επίσης από χτες προστέθηκε ένα ακόμα πρόβλημα καθώς κοινοποιήθηκε απόφαση της ΔΕΥΑΡ να μη δέχεται τα λύματα ακόμα και από ελαιοτριβεία που λειτουργούν νόμιμα!

Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι όπως διευκρινίστηκε έχει εκδοθεί ΚΥΑ, που αναφέρεται στο θέμα της αδειοδότησης των ελαιοτριβείων όμως δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ για να γίνει νόμος του κράτους και βάσει αυτού να ενεργήσουν οι υπηρεσίες της περιφέρειας.

Σύμφωνα επίσης με όσα έγιναν γνωστά, το ελαιοτριβείο της Σορωνής που σφραγίστηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι, κατέθεσε χτες αίτηση αποσφράγισης στην περιφέρεια.

Επί του θέματος αναφέρθηκε χτες ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, λέγοντας τα εξής: «Ακούστηκε το τελευταίο διάστημα ότι από τον Οκτώβριο επίκειται μία τροποποίηση της νομοθεσίας με μία ΚΥΑ, που προβλέπει μεταβολές στις τεχνικές εκθέσεις και στον τρόπο συγκέντρωσης των δικαιολογητικών.

Για κάποιους λόγους που δεν αφορούν την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου η ΚΥΑ αυτή δεν προχώρησε εγκαίρως. Έχουμε μία ενημέρωση για το περιεχόμενό της όμως δεν έχει δημοσιευθεί μέχρι αυτή τη στιγμή στο ΦΕΚ άρα δεν έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση επίσημα ή κανονιστική διάταξη για να μπορέσει η υπηρεσία να την εφαρμόσει.

Μόλις δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και μόλις γνωμοδοτήσει σχετικά και το υπουργείο και οι υπηρεσίες μας, αν προβλέπεται η επαναλειτουργία όσων έχουν σφραγιστεί θα επαναλειτουργήσουν. Αν προβλέπεται κάτι άλλο θα το διερευνήσουμε.

Πριν να πάει το έγγραφο από το υπουργείο στην υπηρεσία πως μπορεί να εφαρμοστεί το περιεχόμενό του με μία φωτοτυπία όταν δεν είναι νόμος του κράτους; Αυτό μπορεί να πάρει λίγες μέρες και αν προβλέπεται η επαναλειτουργία τότε θα εφαρμόσουμε το νόμο»

Σύμφωνα με τον ίδιο προχτές το απόγευμα ο αντιπεριφερειάρχης είχε επικοινωνία με τον κ. Ζαφείρη γ. γραμματέα του υπουργείου που τον ενημέρωσε για βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις όπως είναι η υδρολύπανση, μία δυνατότητα που δίνεται στους ελαιουργούς, ώστε το υποπροϊόν, δηλαδή τα απόβλητα, να τα διοχετεύσουν στους ελαιώνες για εμπλουτισμό.

Όσο για την τεχνική έκθεση, για την περίοδο 2016-2017 δίνεται η δυνατότητα υποβολής της μέχρι και τον Ιούνιο του 2017. «Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει το υπουργείο για να δώσουμε και εμείς λύσεις είναι αν αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν προσκομίσει μέχρι σήμερα δικαιολογητικά θα μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Αν με την απάντηση δίνεται αυτή η δυνατότητα τότε θα την εφαρμόσουμε. Αν απαντηθεί ότι αυτό δεν αφορά τους συγκεκριμένους που δεν έχουν υποβάλει δικαιολογητικά και αφορά κάτι άλλο πάλι πρέπει να διευκρινιστεί» είπε ο κ. Φλεβάρης.

Δε δέχεται λύματα η ΔΕΥΑΡ!
Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες προέκυψε ένα ακόμα πρόβλημα, αυτή τη φορά με τη ΔΕΥΑΡ η οποία σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά αρνείται να δεχτεί λύματα στις εγκαταστάσεις της ακόμα και από ελαιοτριβεία που λειτουργούν νόμιμα.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Φλεβάρης ο οποίος δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «καλούμαστε να ισορροπήσουμε στην κόψη του ξυραφιού» είπε τα εξής: «Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τη ΔΕΥΑΡ , που κοινοποίησε προς την υπηρεσία έγγραφο στο οποίο αναφέρεται σε νόμιμα αδειοδοτημένα ελαιοτριβεία.

Έχουμε έναν φορέα τη ΔΕΥΑΡ που λέει ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί το υποπροϊόν. Και μάλιστα αφορά αδειοδοτημένα ελαιουργεία.

Από τη μία έχουμε την ΚΥΑ που λέει ότι μπορεί να δοθεί προθεσμία για την υποβολή τεχνικών εκθέσεων και από την άλλη τη ΔΕΥΑΡ ότι δεν πρέπει να λειτουργούν κάποια αδειοδοτημένα σήμερα ελαιουργεία καθώς υπάρχει θέμα με το υποπροϊόν» που κατέληξε λέγοντας ότι είναι ένα εκρηκτικό μείγμα, που πρέπει να διαχειριστεί κανείς σωστά και με βάση το νόμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη καθυστέρηση στην κυκλοφορία οχημάτων και μεγάλη ταλαιπωρία των οδηγών στην περιοχή Τσαΐρι λόγω έργων

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες