Ισόβια για 18 θανάτους καταδικάστηκε 28χρονος Τούρκος

Ισόβια για 18 θανάτους καταδικάστηκε 28χρονος Τούρκος

Ισόβια για 18 θανάτους καταδικάστηκε 28χρονος Τούρκος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 473 ΦΟΡΕΣ

Είχε φέρει στη χώρα μας 18 μετανάστες

Η μέγιστη ποινή της ισόβιας κάθειρξης και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 2.400.000 ευρώ, επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 28χρονο Τούρκο για το ναυάγιο ιστιοφόρου σκάφους, που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2015 μεταξύ Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου, και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο, τουλάχιστον 18 άνθρωποι!

Η υπόθεση εκδικάστηκε προχθές και το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον EMRAH TURHAL του Yusuf για τις κατηγορίες της μεταφοράς 18 ατόμων από την οποία προήλθε ο θάνατος, του ναυαγίου από αμέλεια και της παράνομης εισόδου στη χώρα.

Στον 28χρονο επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο ύψους 700.000 ευρώ για κάθε έναν από τους 18 μεταφερόμενους, 5 χρόνια για το ναυάγιο από αμέλεια και 5 μήνες και 1500 ευρώ για τη παράνομη είσοδο (κατά συγχώνευση χρηματικό πρόστιμο 2.400.000 ευρώ).

Το ναυάγιο και η επιχείρηση διάσωσης
Το ταξίδι των περίπου 40 αλλοδαπών ξεκίνησε από την περιοχή Διδύμων (Didin) της Τουρκίας και τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου 2015 το ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή ΝΑ του Αγαθονησίου και κοντά στην βραχονησίδα «Κουνέλι». Τότε εμφάνισε μηχανική βλάβη, στο σκάφος άρχισαν να μπαίνουν νερά και σε δέκα λεπτά το ιστιοφόρο είχε βυθιστεί και όλοι οι επιβαίνοντες βρέθηκαν στη θάλασσα αφού δεν υπήρχαν επαρκή σωστικά μέσα.

Άμεσα οργανώθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου και η οποία διήρκησε δύο ημέρες.

Όπως έγινε γνωστό οι έξι (06) αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που διεσώθησαν από το ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο «Αρίσταρχος ο Σάμιος» της Σάμου, απ' όπου στη συνέχεια 3 παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου για προληπτικούς λόγους, όπου νοσηλεύτηκαν εκτός κινδύνου. Επίσης, ένας ακόμη αλλοδαπός υπήκοος μεταφέρθηκε με περιπολικό σκάφος Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. στο λιμένα Πυθαγορείου.

Επιπρόσθετα στις 8 Ιουλίου 2015 τις πρωινές ώρες, εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν οι σοροί δύο (02) ανδρών και μίας (01) γυναίκας, ενώ την προηγούμενη ημέρα, η τουρκική ακτοφυλακή είχε εντοπίσει ακόμη μία σωρό.

Επίσης, σε νεότερη πληροφόρηση το αντίστοιχο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Τουρκικής Ακτοφυλακής (MRCC ANKARA) γνωστοποίησε στο Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./ΠΕΙΡΑΙΑ ότι οι διασωθέντες ανέρχονται σε έντεκα (11) , ενώ η ελληνική ακτοφυλακή διέσωσε άλλους 7 Σύριους και Ιρακινούς.

Στις έρευνες συμμετείχαν ένα Ναυαγοσωστικό Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., τρία περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα αεροσκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ελικόπτερο Frontex, δύο ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε ότι αφορά τον 28χρονο Τούρκο χειριστή, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, από την προανάκριση που διενεργήθηκε από το Λιμεναρχείο Σάμου για το περιστατικό του θέματος, προέκυψε ότι ο αλλοδαπός ο οποίος είχε εντοπιστεί στη βραχονησίδα «Κουνέλι» από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Σάμου, φέρεται ως ο χειριστής – διακινητής της λέμβου η οποία μετέφερε τους παράτυπα εισελθόντες αλλοδαπούς και βυθίστηκε προχθές εντός Τουρκικών χωρικών υδάτων. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμη

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο

Παλαιστίνιος κατηγορείται για απόπειρα βιασμού και εκβίαση

«Δεν ήταν δικά μου τα 4,6 κιλά χασίς» ισχυρίστηκε στην απολογία του ο 32χρονος