Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 707 ΦΟΡΕΣ
> Χοιρινό με πηργούρι
1 κιλό κρέας χοιρινό,
1/2 κιλό πηργούρι,
1 κρομμύδι ξυσμένο,
2-3 ντομάτες ξυσμένες,
1-2 κουταλιές βούτυρο,
αλάτι, μπόλικο πιπέρι
Κόβουμε το κρέας σε μπουκιές. Βάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρέας. Προσθέτουμε το κρομμύδι και τ' αφήνουμε να μαραθεί. Ρίχνουμε τις ντομάτες και, αφού βράσουν λίγο, βάζουμε νερό, όσο χρειάζεται για να ψηθεί το κρέας και να μείνουν στην κατσαρόλα 3 - 4 φλιτζάνια ζουμί. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. ΄Οταν ψηθεί το κρέας, ρίχνουμε το πηργούρι και ανακατεύουμε ελαφρά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μισοψηθεί και να πιει το νερό του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το καπάκι της κατσαρόλας, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τ" αφήνουμε έτσι, ώσπου να φουσκώσει καλά με τον ατμό.
> Γλυκίσματα με καρύδια (Φοντάν)
1 κιλό καρυδόψιχα,
1 κιλό ζάχαρη,
1 μοσχοκάρυδο,
λίγο ανθόνερο,
3-4 κουταλιές κακάο,
ζάχαρη για το τύλιγμα.
Ψιλοκοπανίζουμε τα καρυδιά, τ’ ανακατεύουμε με την ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο τριμμένο και το κακάο. Τα ζυμώνουμε με λίγο ανθόνερο, ώσπου να σμίξουν τα υλικά. Τους δίνουμε το σχήμα καρυδιού ή οποίο άλλο σχήμα θέλουμε και τα τυλίγουμε σε χοντρή ζάχαρη. Τα διατηρούμε σε ψυγείο.
* Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε το Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.