Επιστρέφει ο “εφιάλτης” του απέραντου hotspot για την Ελλάδα

Επιστρέφει ο “εφιάλτης” του απέραντου hotspot για την Ελλάδα

Επιστρέφει ο “εφιάλτης” του απέραντου hotspot για την Ελλάδα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 332 ΦΟΡΕΣ

Όσοι μετανάστες περνάνε στην Ευρώπη παράνομα από την Ελλάδα σχεδιάζεται να επιστρέφονται πίσω από το Μάρτιο - Παράλληλα η ΕΕ κρίνει ότι δεν συντρέχουν λόγοι για άρση της βίζας για τους Τούρκους, με την Άγκυρα να απειλεί να «πλημμυρίσει» τη «Γηραιά Ηπειρο» με πρόσφυγες

Τον εφιάλτη της Συνθήκης του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες, επανέφερε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία πρότεινε χθες τη σταδιακή επανέναρξη της επιστροφής στην Ελλάδα των προσφύγων που θα εντοπίζονται σε χώρες της Ε.Ε.

Αν και αφορά το διάστημα από τον επόμενο Μάρτιο, έρχεται σε μία συγκυρία όπου είναι σε εκκρεμότητα η συνέχιση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καθώς οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση βίζας στην Τουρκία και η τουρκική ηγεσία έχει απειλήσει απερίφραστα ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες. Την ίδια ώρα στη χώρα μας στα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας οι πρόσφυγες πλησιάζουν στους 62.500 ενώ περί τους 7.000 πρόσφυγες υπολογίζει το υπουργείο ότι βρίσκονται διάσπαρτοι εκτός των οργανωμένων δομών φιλοξενίας.
Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε «Σύσταση σχετικά με τις Προϋποθέσεις για την επανέναρξη των μεταφορών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα», η οποία διευκρινίζεται ότι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, θα αφορά όσους εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα μετά τις 15 Μαρτίου 2017, ενώ θα εξαιρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Σύμφωνα με την ίδια σύσταση οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρέχουν ατομικές διασφαλίσεις ώστε οι επιστροφές να καθίστανται δυνατές και επί αυτού θα υποβάλλει σχετική έκθεση προόδου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι η επανέναρξη των επιστροφών θα πρέπει να συνοδευθεί από την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη - μέλη της και προσδιορίζει σε 3.000 τους πρόσφυγες μηνιαίως που θα μετακινούνται.

Η Σύσταση της Ε.Ε., εντάσσεται στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συστήματος του Δουβλίνου που θα συζητηθεί και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη καθυστέρηση στην κυκλοφορία οχημάτων και μεγάλη ταλαιπωρία των οδηγών στην περιοχή Τσαΐρι λόγω έργων

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες