«Μύλος» το θέμα με τα ελαιοτριβεία της Ρόδου

«Μύλος» το θέμα με τα ελαιοτριβεία της Ρόδου

«Μύλος» το θέμα με τα ελαιοτριβεία της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 735 ΦΟΡΕΣ

Έβγαλαν το...λάδι στους ελαιοπαραγωγούς

Στις 7 Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκε τελικά στο ΦΕΚ και έγινε νόμος του κράτους η πολυσυζητημένη ΚΥΑ για τη λειτουργία των ελαιοτριβείων.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης βρέθηκε στη διεύθυνση βιομηχανίας και ζήτησε την άμεση εφαρμογή της ώστε όσοι εντάσσονται στις προβλεπόμενες διατάξεις να προβούν στις σχετικές ενέργειες και η υπηρεσία να δώσει διευκρινίσεις και να διενεργήσει όσα ορίζει.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ο κ. Φλεβάρης, ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν και βοήθησαν για τη ρύθμιση αυτή που λύνει ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και ειδικά το θέμα της υδρολίπανσης που μετά από προεπεξεργασία το υποπροϊόν θα μπορεί να διατίθεται σε ελαιώνες.

«Ιδιαίτερα θέλω να σημειώσω ότι ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, επικοινώνησε επανειλημμένως για θέματα της ΚΥΑ μαζί μου και επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς κοινή είναι η προσπάθεια να διευκολύνουμε και παραγωγούς και ελαιουργούς.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά θέματα ακόμα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος αλλά είναι θετικό ότι με την ΚΥΑ αντιμετωπίζεται ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος για τη διάθεση του υποπροϊόντος» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι όσοι ελαιουργοί εκτιμούν ότι εντάσσονται στην ΚΥΑ μαζί με τους ειδικούς τους συνεργάτες-μηχανολόγους ή άλλους ειδικούς, μπορούν να υποστηρίξουν την ένταξή τους στις διατάξεις της ΚΥΑ και την αδειοδότησή τους.

Ειδικά προς τις μονάδες που έχουν σφραγιστεί εάν προσκομίζοντας τα αναγκαία δικαιολογητικά δικαιούνται ανάκλησης αυτό με απόφαση της διεύθυνσης βιομηχανίας και υπογραφή του αρμόδιου διευθυντή μπορεί νε εξεταστεί.

Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι από όλα όσα έχουν σφραγιστεί κανένα δεν μπορεί αυθαίρετα να λειτουργήσει παρά μόνο με έγγραφη ανάκληση της σφράγισης με την υπογραφή του διευθυντή της υπηρεσίας.

Οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές αν διαπιστώσουν παράβαση πρέπει να ενεργήσουν τα δέοντα. Διευκρινίζεται ότι ούτε προφορικές εντολές ούτε με κανένα άλλο τρόπο ούτε με απευθείας επίκληση της ΚΥΑ ή κατά το δοκούν, μπορεί κάποιος να λειτουργεί.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να λάβουν αδειοδότηση. Ένα άλλο ελαιουργείο έχει καταθέσει αίτηση ανάκλησης της σφράγισης επικαλούμενο την ΚΥΑ, πρέπει όμως η αίτηση να υποστηριχθεί με όλα τα υπόλοιπα αναγκαία δικαιολογητικά. Χωρίς αυτά και χωρίς υπογραφή του διευθυντή, ανάκληση δε γίνεται.

Πάντως σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του κ. Φλεβάρη από τις 14 μονάδες που υπάρχουν οι 9 λειτουργούν νόμιμα και από αυτές τις μονάδες οι παραγωγοί μπορούν να εξυπηρετηθούν. Επίσης κανονικά λειτουργεί πλέον και το πυρηνελαιουργείο. Για μία ακόμα φορά ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι συνεχίζονται οι καταγγελίες ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους λειτουργίας των ελαιοτριβείων με εξώδικα και μηνύσεις, με τη φράση «το πρόβλημα ξεκίνησε μέσα από τον ίδιο τον κλάδο» ενώ τόνισε ότι επί δέκα χρόνια οι μονάδες λειτουργούσαν χωρίς νόμιμες άδειες. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η παρούσα περιφερειακή αρχή δε βάζει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά φροντίζει να δίνει λύσεις ακολουθώντας τη νομιμότητα λέγοντας χαρακτηριστικά «έχουμε την πολιτική τόλμη για να λύσουμε το πρόβλημα».

Επίσης ένα θέμα που εξετάζει η διεύθυνση βιομηχανίας και στο οποίο θα δοθεί έγγραφη απάντηση αφορά τη ΔΕΥΑΡ. Στις 5 Δεκεμβρίου 2016 πρωτοκολλήθηκε στην υπηρεσία έγγραφο που αφορά καταγγελίες προς τη ΔΕΥΑΡ για ανάκληση ή αφαίρεση αδειών ελαιοτριβείων που είναι αδειοδοτημένα.

«Ο διευθυντής της διεύθυνσης βιομηχανίας θα απαντήσει εγγράφως αλλά αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και η διεύθυνση βιομηχανίας και εγώ προσωπικά επιθυμούμε καλές σχέσεις και συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ, τον πρόεδρό της και το διευθυντή σ’ όλα τα θέματα» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης ο οποίος τόνισε ότι η ΚΥΑ είναι πλέον στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων εκφράζοντας την ευχή να συνοδευτεί και από άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τους ελαιουργούς και τους παραγωγούς καθώς το ελαιόλαδο μας αφορά όλους.

Το ελαιοτριβείο Σορωνής
Σημειώνεται ότι χτες τον αρμόδιο εισαγγελέα επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σορωνής με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Μανώλη Ρεουλά, προκειμένου να τον ενημερώσουν για το μείζον θέμα της λειτουργίας των ελαιοτριβείων.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο κ. Ρεουλάς «δεν είμαστε η εξαίρεση του κανόνα αλλά εμείς είμαστε ο ΚΑΝΟΝΑΣ. Το 92-95% των ελαιοτριβείων ολόκληρης της χώρας λειτουργούν χωρίς άδεια».

Αναφερόμενος στο ελαιοτριβείο Σορωνής ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σορωνής επεσήμανε πως λειτουργεί 35 χρόνια, είναι από τα ελαιοτριβεία που απέχουν τουλάχιστον 2 χλμ από τον οικισμό και πως όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει προκληθεί κανένα πρόβλημα.

«Είχε άδεια μέχρι το 2005 αλλά από εκεί και μετά επειδή έχουν αλλάξει οι διαδικασίες αδειοδότησης, δυσκολεύεται γιατί είναι ανάμεσα σε δύο ρέματα και δεν τηρεί τις αποστάσεις που ζητούνται, να απέχει δηλαδή 300 μετρά από το ρέμα, ο λάκκος που θα κάνουν» είπε ο κ. Ρεουλάς, προσθέτοντας: «Είναι αδύνατον να βρεθεί αυτό. Δεν υπάρχει πουθενά στην περιοχή της Σορωνής, πιάνοντας από Θολό ως Καλαβάρδα, οικόπεδο που να απέχει 300 μέτρα από το ρέμα. Δεν υπάρχει αυτή η περίπτωση».

Σε ότι αφορά την νέα ΚΥΑ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σορωνής είπε ότι με αυτήν είναι ευνοϊκότεροι οι όροι και εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτήν και να αδειοδοτηθούν.

«Η ουσία είναι ότι χάνουμε την χρονιά και δεν την χάνουμε εμείς σαν Συνεταιρισμός, την χάνουν οι πολίτες τεσσάρων και πέντε χωριών που εξυπηρετούνται από εκεί» είπε ο κ. Ρεουλάς.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης