Πιστεύω στη λύση της πολυκεντρικής ανάπτυξης

Πιστεύω στη λύση της  πολυκεντρικής ανάπτυξης

Πιστεύω στη λύση της πολυκεντρικής ανάπτυξης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 302 ΦΟΡΕΣ

Ο Μάνος Κόνσολας καταθέτει τις απόψεις του για τον τουρισμό και την επίλυση των προβλημάτων

Πιστεύω στη λύση της πολυκεντρικής τουριστικής ανάπτυξης, τονίζει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων του τομεάρχη τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Στην συνέντευξή του ο κ. Κόνσολας αναφέρεται στην επανίδρυση του υπουργείου Τουρισμού, στα τουριστικά έσοδα, στις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, στις προτεραιότητες της τουριστικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, στο ενδεχόμενο απόσυρσης ξενοδοχείων κ.ά.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει για την υπερφορολογία των ξενοδόχων και των τουριστικών επιχειρήσεων.

Εκλέγεστε σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα. Η γνώση του χώρου πόσο θα σας βοηθήσει στη θέση του Τομεάρχη Τουρισμού του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ;
Επέστρεψα σε ένα τομέα που γνωρίζω καλά. Δεν θα χρειαστώ ούτε περίοδο χάριτος ούτε χρόνο για να ενημερωθώ.
Για μένα ο μεγάλος στόχος είναι ένας: να συναντηθεί και πάλι ο τουρισμός με την έννοια της ανάπτυξης. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται ανατροπές με μεταρρυθμιστικό πρόσημο, χρειάζεται ένα συνεκτικό σχέδιο που θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος.

H κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση αποφάσισε την επανίδρυση του Υπουργείου Τουρισμού. Πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ίδρυσης ενός ανεξάρτητου Υπουργείου όταν έχει ελάχιστες αρμοδιότητες και πολλές αποφάσεις του εξαρτώνται από συναρμόδια Υπουργεία ;
Το Υπουργείο Τουρισμού, ουσιαστικά, λειτουργεί ως μια Γενική Γραμματεία. Δεν έχει επιτελική θεώρηση και λειτουργία, το πεδίο ευθύνης του επικαλύπτεται από άλλα Υπουργεία. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι ένας διακοσμητικός Υπουργός, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, που το μόνο που θα μπορεί να κάνει είναι ταξίδια στο εξωτερικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Τουρισμού είναι μόλις 80 εκ.ευρώ, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση σε ένα τομέα που αποφέρει έσοδα δισεκατομμυρίων στην εθνική οικονομία σε ετήσια βάση.
Το Υπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να αποτελεί υποδοχέα επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού, πρέπει να είναι σε θέση να ασκεί αποφασιστικές αρμοδιότητες, να υπάρχει οριζόντια σύνδεση του Υπουργείου Τουρισμού με Υπουργεία και υπηρεσίες του δημοσίου που τα πεδία ευθύνης τους εμπλέκονται στην ανάπτυξη επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας στον τομέα του τουρισμού.

Εδώ και αρκετά έτη βαίνει συρρικνούμενη η μέση ημερήσια δαπάνη ανά τουρίστα στην Ελλάδα. Είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο ο τουρίστας να ταξιδεύει λιγότερες ημέρες, όμως δεν είναι παράδοξο να υπάρχει τόση μεγάλη άνοδος στις αφίξεις χωρίς να υπάρχει έστω και μερική άνοδος στα έσοδα ;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρέσκεται στην επίδειξη δημιουργικής λογιστικής. Προτάσσει την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και αγνοεί τη μείωση των τουριστικών εσόδων. Πρώτα από όλα, οφείλω να αναφέρω ότι η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, που οφείλεται στη δυναμική των προηγούμενων χρόνων, δεν είναι τόσο μεγάλη. Ιδιαίτερα αν σκεφθεί κανείς τα προβλήματα που είχαν ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί, όπως η Τουρκία ή η Αίγυπτος. Η χώρα μας δεν κατάφερε να επωφεληθεί από αυτά τα προβλήματα. Κατά δεύτερο λόγο, η υπερφορολόγηση του τουριστικού μας προϊόντος έχει συνέπειες και αυτές οι συνέπειες άρχισαν πλέον να είναι ορατές.
Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και οι επενδύσεις στον τουρισμό είναι αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις για την αύξηση των τουριστικών εσόδων.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να προσεγγίσει υψηλότερου εισοδήματος τουρίστες ;
Είναι καιρός να αρχίσουμε να βάζουμε και ποιοτικούς στόχους, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να έρθουν τουρίστες με υψηλό εισόδημα.
Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Με μία λέξη μόνο: επενδύσεις.
Επενδύσεις σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα που θα προσφέρουν πλήθος δραστηριοτήτων και υπηρεσιών, συνδυάζοντας θαλάσσιο τουρισμό, ιατρικό και ιαματικό τουρισμό, συνεδριακό τουρισμό.
Επενδύσεις στην τουριστική παραθεριστική κατοικία. Ο δυνητικός αριθμός όσων Ευρωπαίων πολιτών, υψηλού εισοδήματος, που θεωρούν ελκυστική την ιδέα να αποκτήσουν παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα, υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο. Σκεφθείτε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα υπάρχουν σε μια τέτοια περίπτωση και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Σε ποιους τομείς θα δώσει προτεραιότητα η ΝΔ; Ποιος ο οδικός χάρτης που θα ακολουθήσετε;
Όπως έχω αναφέρει, πιστεύω στην Πολυκεντρική Τουριστική Ανάπτυξη. Η στατικότητα και η εμμονή σε ένα παρωχημένο μοντέλο, δεν μπορεί να μας πάει μακριά.
Η Πολυκεντρική Τουριστική Ανάπτυξη προϋποθέτει ένα Κράτος φιλικό προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα και απαλλαγμένο από ιδεοληψίες. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν αναπτυγμένες και λιγότερο αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές που μπορούν να συνυπάρξουν μέσα σε ένα ρεαλιστικό και τολμηρό χωροταξικό για τον τουρισμό. Με κατηγοριοποίηση των προτεραιοτήτων και των στόχων για κάθε περιοχή.
Για παράδειγμα, στις ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές πρέπει να υπάρξει έμφαση στην αναβάθμιση των υποδομών στις μεταφορές αλλά και σε επενδύσεις για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων. Στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, να εφαρμοστεί ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση τουριστικών δραστηριοτήτων.

Σκέπτεστε να προχωρήσετε σε απόσυρση ξενοδοχείων, ούτως ώστε να μπορεί να ανανεωθεί η τουριστική υποδομή στη χώρα;
Υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει ζήτηση στα τουριστικά καταλύματα αλλά, αντίθετα, υπάρχει ζήτηση στην τουριστική παραθεριστική κατοικία. Η ίδια η αγορά, η ζωή και η πραγματικότητα επιβάλλουν τους νόμους τους.
Υπάρχουν εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία, παλαιά καταλύματα χωρίς την ανάλογη ζήτηση. Σαφώς και το Υπουργείο Τουρισμού δεν μπορεί να περιορίζεται στο ρόλο του θεατή, αλλά πρέπει να παρέμβει για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την ανανέωση των υποδομών.
Θα σας έλεγα, επίσης, ότι πολλά διατηρητέα κτίρια ή παλαιά ξενοδοχεία, θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε boutique hotels, με την παροχή ανάλογων κινήτρων.

Η υψηλή φορολογία είναι θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων Ξενοδόχων. Τι προτίθεστε να κάνετε;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέλεξε, συνειδητά, να υπερφορολογήσει το μόνο κλάδο που έμεινε όρθιος στην κρίση. Αυτό ήδη έχει επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Θεσσαλονίκη, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που έχει ως δομικό χαρακτηριστικό τη μείωση των φόρων.
Υπάρχουν μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα και μέσα σε μία διετία, όπως είναι η μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις με συντελεστή 20%. Χρειάζεται, όμως, και αποκλιμάκωση των υψηλών συντελεστών ΦΠΑ, που καθιστούν πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν."

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών

Σε Κάλυμνο, Ρόδο και Κω ο Βουλευτής Βασίλης Α. Υψηλάντης

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Γ. Παππάς: Αδιάκοπος αγώνας υπέρ των νησιωτών για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της υγείας