Εκτός σχεδιασμού υπουργείου Υγείας ο τομέας ΕΚΑΒ Νοσοκομείου Καλύμνου!!

Εκτός σχεδιασμού υπουργείου Υγείας ο τομέας ΕΚΑΒ Νοσοκομείου Καλύμνου!!

Εκτός σχεδιασμού υπουργείου Υγείας ο τομέας ΕΚΑΒ Νοσοκομείου Καλύμνου!!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 264 ΦΟΡΕΣ

Εκτός σχεδιασμού ενίσχυσης από το υπουργείο Υγείας για μια ακόμη φορά ο Τομέας ΕΚΑΒ Καλύμνου!

Σε συνθήκες πολέμου εργάζονται οι εναπομείναντες διασώστες του ΕΚΑΒ!

Η ίδρυση Τομέα ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο δεν κρίνεται μόνο αναγκαία, αλλά ζωτικής σημασίας καθώς είναι απαραίτητη για την παροχή άμεσης βοήθειας προς τους πολίτες του νησιού. Η Κάλυμνος εξάλλου είναι ένα από τα νησιά που επιβάλλεται η δημιουργία Τομέα ΕΚΑΒ λόγω του μεγάλου τουρισμού. Αυτά ανέφερε η απόφαση του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ «ίδρυσης Τομέα ΕΚΑΒ στην Κάλυμνο» τον Αύγουστο του 2014.

Η επάνδρωση του Τομέα έγινε με το προσωπικό (5 υπάλληλοι ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρου) που μετατά-χθηκε τον Μάιο του 2014 από το Γενικό Νοσοκομείο-Κ.Υ. Καλύμνου «Βουβάλειο» και υπήρχε ο σχεδιασμός ενίσχυσής του με προσλήψεις και με εσωτερικές μεταθέσεις από το ΕΚΑΒ καθώς το νησί έχει 14.000 κατοίκους, αριθμός ο οποίος υπερδιπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η πρόσκαιρη ενίσχυση του Τομέα ΕΚΑΒ Καλύμνου με 3 διασώστες

Με την από 2294/29-12-2015 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΚΕΕΛΠΝΟ στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης με τίτλο «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» προσλήφθηκαν με 8μηνη σύμβαση, η οποία στην συνέχεια ανανεώθηκε για άλλους 2 μήνες, στον Τομέα ΕΚΑΒ Καλύμνου τρείς (3) διασώστες. Έτσι ο αριθμός των διασωστών αυξήθηκε σε οκτώ (8) και υπήρξε η στοιχειώδη κάλυψη με ελάχιστες κενές βάρδιες.

Η μη ανανέωση των συμβάσεων και η έλλειψη σχεδιασμού από το υπουργείο Υγείας
Στις 19/11/2016 όμως έληξε η σύμβαση συνολικά 50 διασωστών που είχαν συνάψει μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στο Παράρτημα ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, εκ των οποίων οι τρείς στην Κάλυμνο. Παρότι ζητήθηκε η ανανέωση και η μετατροπή των συμβάσεων έργου, σε συμβάσεις εργασίας (όπως με το επικουρικό προσωπικό), καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (για να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χρειάζονται 11 διασώστες και στον Τομέα ΕΚΑΒ Καλύμνου εργάζονται μόλις 5 διασώστες), ούτε τους ανανέωσε την σύμβαση αλλά ούτε φρόντισε να προσλάβει άλλους τόσο μέσω ΕΚΑΒ ή ΚΕΕΛΠΝΟ ή Υπουργείου Υγείας (πρόγραμμα για 4000 ανέργους).

Η προσφυγική ροή όμως συνεχίζεται σε καθημερινή βάση. Το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί κιόλας. Τα έκτακτα περιστατικά που αφορούν μετανάστες και πρόσφυγες όπως λιποθυμίες, τραυματισμοί, ασθένειες είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν.

Οι εναπομείναντες πέντε (5) διασώστες
Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για στοιχειώδη επιχειρησιακό σχεδιασμό, είναι τόσο μεγάλες οι ανάγκες και τόσο λίγες οι δυνάμεις (προσωπικό-ασθενοφόραα οχήματα) με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια συντονισμού να πέφτει στο κενό και κάποιες φορές να επικρατούν συνθήκες πολέμου.

Οι εναπομείναντες διασώστες, οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται πολλές φορές με έναν τραυματιοφορέα του Νοσοκομείου-Κ.Υ., παραβιάζοντας τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΕΚΑΒ, υπερβάλλουν εαυτόν για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση. Προκειμένου να υπάρχει σε καθημερινή βάση ασθενοφόρο αναγκάζονται να εργάζονται περισσότερες βάρδιες χωρίς ρεπό και άδειες. Ήδη τους οφείλονται εκατοντάδες ρεπό και δεν έχουν πάρει το σύνολο των αδειών του 2016.

Για τον μήνα Ιανουάριο όμως υπάρχουν ακάλυπτες βάρδιες. Και πώς να μην υπάρχουν άλλωστε αφού είναι ΑΔΥΝΑΤΟ οι εναπομείναντες 5 διασώστες να εργάζονται σε καθημερινή βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς ξεκούραση για να μπορέσουν να καλύπτουν σε 24ωρη βάση το νησί.

Τηλεφωνικό Κέντρο ΕΚΑΒ δεν υπάρχει. Οι κλήσεις γίνονται στο Τ.Κ. του Νοσοκομείου και από εκεί στο ιατρό εφημερίας στο ΤΕΠ. Ο Τομέας στεγάζεται στο θυρωρείο! σε ένα καμαράκι 2Χ2…

Πρέπει άμεσα η πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, μέτρα που θα βοηθήσουν τους κατοίκους του νησιού, τους πρόσφυγες, αλλά και θα διευκολύνουν το έργο του ΕΚΑΒ που δεν είναι άλλο από την διάσωση και την άμεση παροχή πρώτων βοηθειών σε όποιον το ζητήσει και όπου κι αν αυτός βρίσκεται.

Εκτός σχεδιασμού ενίσχυσης από το υπουργείο Υγείας για μια ακόμη φορά η Κάλυμνος-Επιτακτική η ανάγκη η ενίσχυση του Τομέα

Με την προκήρυξη 7Κ/2014 προσλήφθηκαν 186 διασώστες στο ΕΚΑΒ. Κανένας για την Κάλυμνο!

Με την προκήρυξη 6Κ/2016 η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα θα προσληφθούν (εντός του 2017) 93 διασώστες στο ΕΚΑΒ. Κανένας για την Κάλυμνο!

Με το Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της Υγείας (12μηνες συμβάσεις) θα απασχοληθούν 53 Πληρώματα Ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ και 112 Οδηγοί- Πληρώματα Ασθενοφόρου σε διάφορους φορείς της υγείας. Κανένας για την Κάλυμνο!

Ανακοινώθηκαν στις 9/12/2016 τα ονόματα 40 επιτυχόντων διασωστών (8μηνη σύμβαση) της από 1862/10-8-2016 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΚΕΕΛΠΝΟ στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης με τίτλο «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση». Κανένας για την Κάλυμνο!

Μήνυμα εγκατάλειψης από το Κράτος
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Κάλυμνο στέλνει ένα μήνυμα εγκατάλειψης και αποχώρησης του Κράτους από τις νησιωτικές περιοχές. Είναι το πιο λανθασμένο και ατυχές μήνυμα που θα μπορούσε να σταλεί, σε αυτή την συγκυρία.

Απαιτείται η άμεση λήψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που οφείλει να αντιμετωπίσει τις ιδιαιτερότητες στελέχωσης του ΕΚΑΒ σε ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου ακριτικό νησί, όπως η Κάλυμνος. Είναι απαραίτητη η μόνιμη αντιμετώπιση υποστελέχωσης του ΕKAB

(Αναδημοσίευση από ΕΚΑΒNews)

Διαβάστε ακόμη

Τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο, στην Κάλυμνο

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Τον συνέλαβαν για μία κλοπή και διαπίστωσαν ότι διέπραξε άλλες δύο!

Ο δήμος Καλυμνίων θα χορηγήσει 150 αρνιά σε άπορες οικογένειες για το Πάσχα

Υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η Κατερίνα Βουρεξάκη- Ταμπουρατζή

Στη Βουλή από Νικητιάδη η οικονομική ασφυξία της Καλύμνου λόγω μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε γειτονικά νησιά

Αθώοι κρίθηκαν οι έξι κατηγορούμενοι για διακίνηση ναρκωτικών

Με το Erasmus+ το Γενικό Λύκειο Καλύμνου ταξιδεύει εκ νέου στην Τorreblanca της Ισπανίας