Σε καλή... ρότα βρίσκονται τα έργα του Λιμενικού Ταμείου

Σε καλή... ρότα βρίσκονται τα έργα του Λιμενικού Ταμείου

Σε καλή... ρότα βρίσκονται τα έργα του Λιμενικού Ταμείου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 312 ΦΟΡΕΣ

Ενημερώθηκε αναλυτικά ο Δήμαρχος από τον κ. Χριστοδούλου

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η πορεία των έργων που υλοποιούνται από το λιμενικό ταμείο νότιας Δωδεκανήσου και το δήμο Ρόδου, ενώ εξίσου σε καλό επίπεδο βρίσκεται και η ολοκλήρωση των μελετών για άλλα με σκοπό την άμεση υλοποίησή τους.

Ξεκινά σύντομα η απομάκρυνση των σκαφών από την περιοχή των παλιών σφαγείωνΞεκινά σύντομα η απομάκρυνση των σκαφών από την περιοχή των παλιών σφαγείων

Μάλιστα για τα παραπάνω ενημερώθηκε αναλυτικά ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στα γραφεία του ΔΛΤΝΔ παρουσία και του προέδρου του ταμείου, δημοτικού συμβούλου Μιχάλη Χριστοδούλου.

Η ενημέρωση έγινε από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών και αφορούσε αναλυτικά όλο τον προγραμματισμό που είχε γίνει, το προηγούμενο διάστημα από τη διοίκησή.
Το λιμενικό ταμείο όμως προετοιμάζεται πυρετωδώς για να υποβάλει προτάσεις χρηματοδότησης έργων στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα νοτίου Αιγαίου της επόμενης περιόδου μετά την πρόσκληση που απηύθυνε η περιφέρεια.

Οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου του νέου έτους και θα αφορούν φυσικά έργα που είναι ώριμα προς ένταξη, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν.
Κατά τη χτεσινή συζήτηση που έγινε με την παρουσία του δημάρχου εξετάστηκαν όλα τα μεγάλα έργα που μπορούν να προταθούν από πλευράς του λιμενικού ταμείου με την προϋπόθεση να έχουν ώριμε μελέτες.

Για το σκοπό αυτό έγινε μία επιλογή των έργων που θα προωθηθούν, τα οποία η διοίκηση του λιμενικού ταμείου χαρακτηρίζει έργα πνοής και τα οποία έχουν υψηλό κόστος υλοποίησης.
Πρόθεση λοιπόν είναι να ενταχθεί προς χρηματοδότηση το έργο κατασκευής προβλήτας στην πύλη των αγγέλων μήκους 150 μέτρων ώστε να μεταφερθούν και να δέσουν εκεί τα ημερόπλοια της Κολώνας και του Μαντρακιού.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 2 εκ ευρώ για το οποίο αναμένεται η ολοκλήρωση και της γεωτεχνικής μελέτης ώστε να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις.
Ένα άλλο έργο που επίσης χαρακτηρίζεται σημαντικό για τη λειτουργία των κεντρικών λιμανιών της πόλης Ρόδου είναι αυτό που αφορά την αναβάθμιση του σχεδίου ασφαλείας τους. Αφορά τα τρία μεγάλα λιμάνια που βρίσκονται στην πόλη και συγκεκριμένα το εμπορικό λιμάνι, το λιμάνι της Ακαντιάς και το λιμάνι της Κολώνας.

Για να προχωρήσουν οι διαδικασίες το ΔΛΤΝΔ αναμένει την έγκριση της σχετικής μελέτης από τα αρμόδια υπουργεία.
Τέλος το τρίτο έργο που προωθείται προς χρηματοδότηση είναι η δεύτερη φάση του λιμενικού έργου στο Πλημμύρι.

Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου νότιας Δωδεκανήσου Μιχάλης Χριστοδούλου με αφορμή τη χτεσινή συνάντηση, τη Δευτέρα θα συζητηθεί προς έγκριση στην επιτροπή σχεδιασμού λιμένων η μελέτη για το λιμάνι της Καμείρου Σκάλας.
Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προβλέπει χερσαίες εγκαταστάσεις και επέκταση των υπαρχουσών λιμενικών υποδομών με έργα προστασίας των σκαφών που θα αγκυροβολούν εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόθεση του ταμείου είναι να αποτελέσει το λιμάνι της Καμείρου Σκάλας ένα εναλλακτικό κομβικό λιμάνι για το νησί της Ρόδου και τις ανάγκες του γι’ αυτό και το χαρακτηρίζει έργο πνοής.

Επίσης εντός του λιμανιού θα υλοποιηθεί έργο για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενώ σύντομα θα απομακρυνθούν και τα σκάφη που βρίσκονται στους γύρω χώρους για να ξεκινήσει η αναμόρφωση της περιοχής.

Οι ιδιοκτήτες σκαφών θα πρέπει να τα μετακινήσουν ενώ όσα είναι εγκαταλελειμμένα θα απομακρυνθούν από τον ανάδοχο που θα αναλάβει αυτή τη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή θα κατασκευαστεί και το υπόλοιπο τμήμα του ξύλινου πεζόδρομου που σταματά στην είσοδο του εμπορικού λιμανιού με σκοπό την αναβάθμιση της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο