Πλήθος κόσμου αποχαιρέτισε τον εκπαιδευτικό Μ. Σκανδαλίδη

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτισε τον εκπαιδευτικό Μ. Σκανδαλίδη

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτισε τον εκπαιδευτικό Μ. Σκανδαλίδη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1082 ΦΟΡΕΣ

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε χτες το μεσημέρι στην τελευταία κατοικία του τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Μιχάλη Σκανδαλίδη. Οι τοπικές αρχές, συγγενείς, φίλοι τίμησαν με την παρουσία τους τον σπουδαίο δάσκαλο και πνευματικό άνθρωπο που έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, αφήνοντας ένα πλούσιο και μοναδικό συγγραφικό έργο.

Η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε στην εκκλησία των Ταξιαρχών από τον πρωτοσύγκελο Ιωάννη Χαλκιά και τον αρχιμανδρίτη Αντώνιο Πατρό με τη συμμετοχή και πολλών ιερέων, ενώ παρέστησαν ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας, ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βαγγέλης Μανδρακός, αντιδήμαρχοι, ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρώην βουλευτής κ. Β. Υψηλάντης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λίτσα Φτακλάκη και Δημ.Τσοπανάκης, οι πρώην δήμαρχοι Σάββας Καραγιάννης, Μάνος Κόκκινος, Γιώργος Γιαννόπουλος και Στάθης Κουσουρνάς, όπως επίσης και εκπρόσωποι πνευματικών ιδρυμάτων και συλλόγων.

Για τη ζωή και το έργο του Μιχάλη Σκανδαλίδη μίλησαν ο αρχιμανδρίτης Αντώνιος Πατρός, ο Μανώλης Μακρής εκ μέρους της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Υπαλλήλων του Δημοσίου Νίκος Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Νίκος Κωνσταντινίδης, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ενώ αναγνώστηκαν και ψηφίσματα συλλόγων. Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο αποχαιρετιστήριος λόγος των δύο εγγονών του εκλιπόντα.

Ψήφισμα του Αναγνωστηρίου “Αι Μούσαι”
«Με βαθιά θλίψη και πόνο ψυχής το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Αναγνωστηρίου Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του καταξιωμένου Δωδεκανήσιου εκπαιδευτικού και συγγραφέα Μιχάλη Ευσταθίου Σκανδαλίδη.
Ακαταπόνητος σκαπανέας του Πνεύματος εργάστηκε με ιεραποστολικό ζήλο μια ολόκληρη ζωή, εμπλουτίζοντας τη Δωδεκανησιακή Γραμματεία με ένα πλούσιο και σημαντικότατο έργο. Τα βιβλία του, προϊόντα βαθιάς επιστημονικής μελέτης, θα αποτελούν εσαεί πολύτιμες πηγές για τον ερευνητή του παρόντος και του μέλλοντος.

Ο θάνατός του αφήνει, πράγματι, ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα πολιτισμικά κι επιστημονικά δρώμενα της Δωδεκανήσου αλλά και της πατρίδας μας γενικότερα. Γιατί, πέρα από το πολυσχιδές συγγραφικό έργο του, ήταν πάντοτε παρών στα Πνευματικά Συμπόσια και Συνέδρια του τόπου μας.
Ένθερμος φίλος και πολύτιμος συνεργάτης του Αναγνωστηρίου μας εμπλούτιζε με τις εργασίες του τις εκδόσεις μας. Χωρίς κανένα ενδοιασμό αποδέχτηκε την πρότασή μας να αναλάβει την επεξεργασία του τοπικού μας γλωσσικού υλικού, που για χρόνια βρισκόταν συγκεντρωμένο στο αρχείο μας. Το Λεξικό του Ιδιώματος της Καλύμνου, για το οποίο εργάστηκε νυχθημερόν τρία ολόκληρα χρόνια, βραβεύτηκε, όπως κι εκείνο της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κω, από την Ακαδημία Αθηνών και φέρει την πνευματική του σφραγίδα. Για άλλη μια φορά του εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας.

Θα θυμόμαστε πάντα την ευγένεια, την καλοσύνη και τη σεμνότητα του ανδρός, αρετές που κοσμούσαν τον αδαμάντινο χαρακτήρα του.
Στην εκλεκτή σύντροφό του κυρία Αρχόντω, που ήταν το πολύτιμο στήριγμά του στη ζωή, στα αγαπημένα του τέκνα και εγγόνια εκφράζουμε τα ειλικρινή και θερμά μας συλλυπητήρια.
Ως αγιοκέρι στη μνήμη του εκλιπόντος το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου θα καταθέσει χρηματικό ποσό στην «Τράπεζα Αγάπης» της Ι. Μητροπόλεως Καλύμνου.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Ροδιακής γης που θα δεχτεί το εκλεκτό αυτό τέκνο της Δωδεκανήσου.
Αιωνία σου η μνήμη, αγαπημένε μας Μιχάλη.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ»
Ο πρόεδρος

Παναγιώτης Γιαμαίος
Ο γραμματέας
Γιάννης Θεοφιλίδης».

Η εταιρεία Νισυριακών Μελετών
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών, συνελθόν σήμερον την 6ην Ιανουαρίου 2017 σε έκτακτη συνεδρίαση μετά το άγγελμα του θανάτου του αντεπιστέλλοντος μέλους της Εταιρείας και διακεκριμένου μέλους της ροδιακής κοινωνίας Μιχαήλ Σκανδαλίδη, αφού άκουσε του προέδρου του, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς, στην προσωπικότητα του θανόντος, λαμπρού επιστήμονος, κυρίως όμως εξαιρέτου ανθρώπου, με μακροχρόνια προσφορά στην εκπαίδευση αλλά και στα πνευματικά δρώμενα της Δωδεκανήσου και της Εταιρείας μας, με πλουσιότατο συγγραφικό έργο, το οποίο επέπρωτο να κλείσει με το Λεξικό του ιδιώματος της Νισύρου
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
1. Να αναγνωστεί το παρόν Ψήφισμα κατά την εξόδιο ακολουθία.
2. Να διατεθεί ποσόν υπέρ του σκοπού του συλλόγου Δωδεκανησιακή Μέλισσα.
3. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τύπο.
4. Να διαβιβαστούν τα συλλυπητήρια της Εταιρείας στους οικείους του μεταστάντος.
Ο πρόεδρος
Κωνσταντίνος Διαμ. Χαρτοφύλης
Η γεν. γραμματέας
Ειρήνη Παν. Κατσιματίδου».

Ο Πνευματικός Όμιλος Κώων
«Ο Πνευματικός Όμιλος Κώων “Ο ΦΙΛΗΤΑΣ", εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος Μιχάλη Σκανδαλίδη.
Η απώλεια του επίτιμου μέλους του ομίλου μας, εκπαιδευτικού και συγγραφέα, θα είναι πολυ αισθητή σε όλους μας.
Η παρουσία του στα γράμματα και τον πολιτισμό της Δωδεκανήσου ήταν μοναδική, πλούσια, υποδειγματική και συνεχής.
Τελευταία δρομολογήσαμε την έκδοση του λεξικού ιδιωμάτων του Ιάκωβου Ζαράφτη που θα προστεθεί στο τεράστιο έργο του.
Με την παρουσίαση του βιβλίου αυτού, θα πραγματοποιηθεί πνευματικό μνημόσυνο και διεξοδική αναφορά στο τεράστιο έργο του.
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΦΙΛΕ ΜΙΧΑΛΗ.
Ο πρόεδρος
Κώστας Ιωάννου
Η γεν. γραμματέας
Μαρία Παρισίδου».

Συλλυπητήρια από το δήμο Νισύρου
Με λύπη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Νισύριου εκπαιδευτικού και συγγραφέα κ. Μιχάλη Σκανδαλίδη. Ο κ. Σκανδαλίδης υπηρέτησε τα Δωδεκανησιακά γράμματα με πάθος και ήθος. Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο με θεματολογία που αφορούσε τη γλωσσολογία, την λαογραφία και την ιστορία των νησιών της Δωδεκανήσου. Το έργο του έτυχε μεγάλης αναγνώρισης και τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Ο κ. Σκανδαλίδης συνέγραψε το μνημειώδες έργο για τη Νίσυρο, «Το Λεξικό του Ιδιώματος της Νισύρου» το 2015.
Εκ μέρους του Δήμου Νισυρίων εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
Χριστοφής Ι. Κορωναίος
Δήμαρχος Νισυρίων

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια