Στο 30% η πτώση πωλήσεων στα καταστήματα του νησιού

Στο 30% η πτώση πωλήσεων στα καταστήματα του νησιού

Στο 30% η πτώση πωλήσεων στα καταστήματα του νησιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 218 ΦΟΡΕΣ

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες από την ΕΣΕΕ

Πτωτική τάση εμφάνισαν οι τζίροι των εμπορικών καταστημάτων, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για την εορταστική περίοδο.

Στην έρευνα καταγράφονται οι εκτιμήσεις από τους Εμπορικούς Συλλόγους. Σύμφωνα με αυτές, οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου στο διάστημα των φετινών εορτών εμφάνισαν πτωτική τάση στη συντριπτική πλειονότητα των περιοχών, η οποία σε μεσοσταθμική βάση ανήλθε στα επίπεδα του 17,6%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή εορταστική περίοδο.

Η γενική τάση που προκύπτει από τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των Εμπορικών Συλλόγων είναι ότι η περίοδος των φετινών εορτών δεν βοήθησε ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους δήλωσαν ότι οι πωλήσεις ήταν μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι εν λόγω εκτιμήσεις συμφωνούν με τα ευρήματα της δειγματοληπτικής έρευνας που διενεργήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο, τονίζει η ΕΣΕΕ. Παρόλη την επικρατούσα γενική υποτονική αγοραστική κίνηση, το λιανικό εμπόριο επιμένει και συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια για ανάκαμψη, υιοθετώντας προσφορές μειωμένων τιμών στους καταναλωτές, ακόμα και κατά την εορταστική περίοδο.

«Ελπίζουμε πως οι 50 ημέρες των χειμερινών εκπτώσεων με συνολικό τζίρο 5,4 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος του χαμένου τζίρου από τα 4 δισ. ευρώ, των 15 ημερών της εορταστικής περιόδου, που δυστυχώς δεν δικαίωσε, για άλλη μια χρονιά, τις αρχικές προσδοκίες του εμπορικού κόσμου», δηλώνει ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ.
«Το 2017 ξεκίνησε με αντιφατικές συνθήκες, δεδομένα προβλήματα και 17 μεγάλες αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό που επηρεάζουν την καθημερινότητα χιλιάδων συναδέλφων μας.

Ωστόσο, ευελπιστούμε πως ο δυναμικός χαρακτήρας της ελληνικής αγοράς, η ευελιξία των Ελλήνων εμπόρων και το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών θα αποτελέσουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την αναστροφή της υφιστάμενης αρνητικής συγκυρίας».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου που ανακοίνωσε η ΕΣΕΕ στα καταστήματα του νησιού μας καταγράφηκε πτώση της τάξης από 21% έως 30%.
Αντίστοιχα στο νησί της Κω, το ποσοστό μείωσης του τζίρου ανήλθε σε ποσοστό από 31% έως 40% και αντίστοιχο στη Λέρο και στα άλλα νησιά.
Στο πλαίσιο αυτό εξηγείται και το κλίμα κατήφειας που υπάρχει στην τοπική αγορά και οι ανησυχίες που προκύπτουν.

Αυτές τις μέρες πάντως οι προσδοκίες επικεντρώνονται στις εκπτώσεις (που ξεκίνησαν την Δευτέρα) αν και εκ των πραγμάτων ο πήχης δεν έχει μπει ψηλά λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009