Γεωπολιτικές αβεβαιότητες Διεύρυνση χάσματος της Ευρώπης

Γεωπολιτικές  αβεβαιότητες Διεύρυνση χάσματος της Ευρώπης

Γεωπολιτικές αβεβαιότητες Διεύρυνση χάσματος της Ευρώπης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 181 ΦΟΡΕΣ

Αρθρο του Αργυρού Αργυρού του Νικολάου

Παρακολουθώντας τα τεκτενόμενα της όλης κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο το έτος 2016 πολλά συμπεράσματα μπρούν να εξαχθούν, με απροσδιόριστη θα έλεγα την τύχη αυτού του πλανήτη και άρσην διαφοροποιημένη, σαν πρώτιστο θέμα και κάνοντας εμβαθή ανάλυση ή το δυνατόν περισσότερο στο θέμα «Γεωπολιτικές αβεβαιότητες».


Στις αρχές του 21ου αιώνα τίθεται το ερώτημα. Οι Η.Π.Α. θα συνεχίζουν να αρνούνται ένα πολυπολικό κόσμο με το πρόσχημα ότι η ισχύς τους είναι αδιαμφισβήτητη και αποτελεί όντως την καλύτερη εγγύηση για την σταθερότητα του κόσμου η οποία συγχέεται με τη δική τους ασφάλεια και ευημερία; Υπάρχουν άλλες δυνάμεις όπως η Κίνα ή η Ρωσία ως ανερχόμενες δυνάμεις που μπορεί να αμφισβητήσουν αυτή την ηγεμονία και αν ναι πότε; Μπορεί να υπάρχει σύγκρουση ως προς την υπεροχή μιας άλλης υπερδύναμης έναντι αυτών και αμφισβήτησης.

Φυσικά ρευστή είναι θα έλεγα η κατάσταση και όλα τα σενάρια πιθανής εκδοχής. Πολιτικές μεταλλάξεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, συγκρούσεις πολεμικές, τρομοκρατία και συνεχής ροή προσφύγων προσδίδουν την σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί. Η Ε.Ε. βρίσκεται στο σταυροδρόμι. Από μια γεωπολιτική άποψη πιο σημαντικό ακόμα και από την επικύρωση του ευρωσυντάγματος απ’ όλα τα κράτη μέλη είναι το ζήτημα του ποιόν λόγο ύπαρξης και ποιόν πολιτικό στόχο θα αποκτήσει η Ε.Ε. τα ερχόμενα χρόνια.

Θα μπορέσει να ισχυροποιηθεί ώστε να αντιταχθεί σε ένα πραγματικό διάλογο με τις Η.Π.Α. αν όχι τότε θα θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρη την διαδικασία του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Η όλη κατάσταση εξελίσσεται και σε άλλες θα έλεγα αβεβαιότητες οι οποίες έχουν επίδραση στην γεωπολιτική κατάσταση του πλανήτη μας.

Η εξάπλωση των πυρηνικών όπλων είναι πλέον δύσκολα ελέγξιμη και οι ειδικοί ανησυχούν καθ’ ότι η διεθνής τρομοκρατία ίσως βρεθεί σύντομα σε θέση να πραγματοποιήσει επίθεση με ατομικό όπλο. Η αναφορά στην τρομοκρατία μας οδηγεί στο να αναφερθούμε στις συγκρούσεις που λειτουργούν σαν πρόσχημα γι’ αυτήν ξεκινώντας από τη Μέση Ανατολή θεωρούνται αιτίες ανάφλεξης όπου οι διαφορές Βορρά-Νότου, Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική αποτελούν πηγή έντονων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

Η λύση τους μέσω διαπραγματεύσεων και με την συμβολή της διεθνούς κοινότητας αποτελεί απαράβατο όρο για κάθε γεωπολιτική σταθεροποίηση όχι μόνο του Αραβικού κόσμου αλλά και πέρα από το σύνολο του Ισλαμικού κόσμου. Ενα είναι βέβαιο ότι η ρήξη μεταξύ Δύσης και Ισλάμ διευρύνεται μπροστά στα μάτια μας η αγανάκτηση μεγαλώνει και η αυξανόμενη δυσαναλογία ανάμεσα στην Αμερικανική υπερδύναμη και την αδυναμία όλων των υπολοίπων καθιστούν τα πάντα δυνατά να συμβούν.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας απαιτεί σύμπτυξη δυνάμεων ή ενεργή συνεργασία και άλλων κρατών καθ’ ότι οι Η.Π.Α. δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν διότι η τρομοκρατία έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο. Οσο για την Ευρώπη μετά τα δημοψηφίσματα στην Βρετανία και την Ιταλία και εκ του αποτελέσματος των εκλογών σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία οι συσχετισμοί ανατρέπονται. Η δε ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit θα επιρεάσει αρνητικά την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κάνοντας αναφορά σε ότι αφορά την Ελλάδα η φτωχοποίηση του πληθυσμού έχει αντιστρέψει τους όρους παραμονής και τα αλεπάλληλα σκληρά μέτρα οδηγούν σε απομάκρυνση των πολιτών από την ιδέα της παραμονής. Εκ του αποτελέσματος της δεύτερης αξιολόγησης που όσο το δυνατόν συντομότερα επιβάλλεται θα εξαρτηθούν πολλά με πιθανότητα η χώρα να οδηγηθεί Μάρτιο-Απρίλιο (ίσως) σε εκλογές. Εν αναμονή λοιπόν πιθανών εξελίξεων.
Αιτίες, Πτώση ρυθμών ανάπτυξης οδηγούν μεγάλα τμήματα του εργατικού δυναμικού σε ανεργία.

Οι πολιτικές λιτότητας του 2008-2011 και η συνολική μείωση 2004-2011 έφτασε στο 2,3% σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό εργασίας, αποτέλεσμα ο εξαφανισμός της μεσαίας τάξης.

Συρία εσωτερικά προβλήματα στην γείτονα Τουρκία, τρομοκρατία, προσφυγικό η δεύτερη αξιολόγηση επιβάλλεται εντός του Ιανουαρίου με καταλυτικές ημερομηνίες 12 και 26 και φυσικά η λύση του Κυπριακού όπου οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εσπευσμένα και επιτακτικά πρέπει να δοθεί λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα οποιαδήποτε δε παγίωσις ίσως έχει αρνητικά αποτελέσματα ως προς την επίλυση του.

Βασικός συντελεστής για το όλο θέμα είναι η συνεχής αδιαλαξία της γείτονας χώρας με αμφισβήτηση ακόμη και την Συνθήκη της Λωζάννης από τον κ. Ερντογάν και τις προκλητικές εκστομίες του βουλευτή Κεμάλ Καλιντσάρογλου των 18 νησιών μας δεν πρέπει να αγνοηθεί και η συμμαχία Ράμα-Ερντογάν αυξάνοντας την έντση Αθήνας-Αγκυρας και Αθήνας-Τιράννων.

Μπροστά σε ένα κυκεώνα προβλημάτων είτε παγκόσμιο είτε πανευρωπαϊκό η όλη κατάσταση ανά τον κόσμο είναι ρευστή, απρόβλεπτη όπου πολλών εκ των προβλημάτων βασικός συντελεστής είναι η μέχρι τώρα αρνητική αποκρουστική κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για όλα τα μέτωπα χρειάζεται αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, πλήρης στρατηγική, ετοιμότητα, επαγρύπνηση (αιφνιδιασμός) και ομοψυχία για αντιμετώπιση.

Θα ήταν παράλειψη έστω και τελευταίο σημείο να αναφέρω τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Η.Π.Α. όπου η εφαρμογή της διακυβέρνησης από τον κ. Τραμπ ως υπερδύναμης θα είναι καταλυτική για την ανθρωπότητα. Περαίνοντας το άρθρο μου θα ήθελα να επισημάνω την άνιση μεταχείρηση της Ε.Ε., καλό το ενδιαφέρον για τους πρόσφυγες και λαθρομετανάστες κάκιστο όμως για χώρες όπου υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως η Ελλάδα με 1.600 άστεγους μόνο σε Αθήνα και με τον Antenna να υποδεικνύει τον άστεγο στις άθλιες καιρικές συνθήκες προς τιμή του.

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B