Οξύμωρο σχήμα

Οξύμωρο σχήμα

Οξύμωρο σχήμα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 672 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου

Κανονικά η Ρόδος θα έπρεπε όλο το νησί να είναι κατάφυτο από το πιο ευλογημένο δέντρο την ελιά, που ευδοκιμεί παντού, σε πεδινές, σε ημιορεινές και ορεινές εκτάσεις, χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, χωρίς πολλά έξοδα, με όμως πολύ κόπο αφού χρειάζεται στην αρχή συνεχή φροντίδα, μεγαλώνει σιγά και αργά, αλλά στην συνέχεια η απόδοσή τους είναι μεγάλη και συνεχής, ένα δέντρο αιωνόβιο, χρήσιμο.


Το λάδι της Ρόδου θα έπρεπε όχι μόνο να ικανοποιεί τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, της κοινωνίας και των τουριστών, αλλά θα έπρεπε να κατέχει την πρώτη θέση στην εξαγωγική δραστηριότητα όχι μόνον λόγω ποσότητος αλλά κυρίως λόγω ποιότητος αφού χαρακτηρίζεται πολύ γευστικό και υγιεινό.

Ενα μεγάλο μέρος των καυσοξύλων κυρίως για οικιακά τζάκια που προσφέρεται από τους ειδικούς τον χειμώνα είναι το ξύλο της ελιάς, το πιο κατάλληλο για οικιακή χρήση, καίγεται εύκολα και αποδοτικά, μυρίζει όμορφα είναι το ξύλο που αν το κόψεις, κλαδέψεις, σωστά, ανανεώνεται γρήγορα, αναπτύσσεται, κάνει καλό στην ελιά το κλάδεμα όσο αυστηρά και αν γίνεται, αφού οι γνωρίζοντες συνιστούν να βάζεις για κλάδεμα των ελαιών σου, τον εχθρό σου.

Οι γονείς μας σε καιρούς δύσκολους, προπολεμικούς ή και κατά το διάστημα της κατοχής για λόγους κυρίως επιβίωσης φύτεψαν έναν αξιόλογο αριθμό ελαιών που εμείς κληρονομήσαμε και μπορούμε να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ελιάς, το γευστικό λάδι, το δικό μας ροδίτικο λάδι.

Σε αντίθεση με τους γονείς μας, εμείς όσο και αν προσπαθήσουμε δεν μπορέσουμε να φυτέψουμε νέες ελιές, γιατί το βασικό εμπόδιο εδώ και μερικά χρόνια είναι η “ΑΔΕΣΠΟΤΗ ΚΑΤΣΙΚΑ” μοναδικό πανελλήνιο ίσως και παγκόσμιο φαινόμενο, η οποία ελεύθερη βόσκει παντού και βέβαια κατά προτίμηση στα ελαιογεωτεμάχια όπου στην κυριολεξία τα καταστρέφει, τα μικρά όταν τα φάει τα ξηραίνει, στα μεγάλα καταστρέφει τους παραγωγικούς γεμάτες ελιές κλώνους, είναι ένα κατ’ επάγγελμα και καταστροφικό ζώο σαν το αφεντικό του που τα αφήνει αδέσποτα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ορθώς στη Ρόδο επιδοτεί την ελιά, άλλοτε με τον όγκο παραγωγής, άλλοτε με τη στρεμματική καλιέργεια, λίγο ή πολλά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία όσο το γεγονός ότι την ίδια στιγμή επιδοτεί και τον κτηνοτρόφο που έχει στην κατοχή του κατσίκες και οι οποίες αδέσποτες βοσκούν σε όλο το νησί, καταστρέφουν την ελαιοκαλλιέργεια δεν την αφήνουν να αναπτυχθεί, αλλά και βεβαίως οι αδέσποτες κατσίκες καταστρέφουν και άλλες καλλιέργειες, φρούτα και λαχανικά, κυκλοφορούν παντού, μέσα στα χωράφια μας, μέσα στα χωριά μας, στους κήπους μας.

Το χειρότερο βέβαια όλων είναι ότι οι εν λόγω αδέσποτες κατσίκες κυκλοφορούν σε όλο το οδικό εθνικό και περιφερειακό δίκτυο και γίνονται αιτία σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, κινδυνεύουν οι οδηγοί και οι συνεπιβάτες, αιφνιδιάζονται οι οδηγοί ξένοι επισκέπτες μισθωμένων τουριστικών οχημάτων, μία κατάσταση ειλικρινά απαράδεκτη και επιζήμια, όσο και επικίνδυνη.

Οι αδέσποτες κατσίκες για να είναι επιδοτούμενες χρειάζονται την μάντρα τους, την στάνη τους και τον βοσκό συνοδό τους, παντού σε όλο το νησί.

Διαβάστε ακόμη

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B

Πάνος Δρακόπουλος: «Καρέ της ζωής - Καρέ της μη ζωής και το ανάμεσό τους»

Ιωάννης Βολανάκης: Χαμαικέρασος η λεπτή (Fragaria vesca),κοινώς φράουλα

Φίλιππος Ζάχαρης: Εισβολή στην Ουκρανία: Η δοκιμασμένη σοβιετική προπαγάνδα ως «καταστροφική επιρροή στα μυαλά των ανθρώπων»

Γεώργιος Παπαγεωργίου: Ο αριθμός των ελαφιών μπορεί να υπολογισθεί μόνο με αυτοψίες στα καταφύγιά τους