ΔΕΗ-Καταναλωτές: Μία άνιση μάχη

ΔΕΗ-Καταναλωτές: Μία άνιση μάχη

ΔΕΗ-Καταναλωτές: Μία άνιση μάχη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 887 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Φώτης Ρωμαίος
Δικηγόρος μέλος του Δ.Σ.Ρ.


Tο έτος 2016 μονοπώλησαν τα μέσα ενημέρωσης ειδήσεις για ρευματοκλοπές «μαμούθ» από καταναλωτές και ιδίως από μεγάλες επιχειρήσεις, κάποιες από τις οποίες δραστηριοποιούνται στο νησί της Ρόδου. Οι ρευματοκλοπές υπήρξαν βεβαίως σύμφυτες με την ίδρυση της ΔΕΗ και δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο, όμως η φερόμενη έξαρσή τους δημιουργεί πλέον εύλογα ερωτήματα: Τι έχει αλλάξει; Γιατί ξαφνικά όλοι εμφανίζονται να έκλεβαν τεράστιες ποσότητες ρεύματος και για πολλά έτη;

Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την ευρηματικότητα που μας χαρακτηρίζει ως λαό αλλά και βεβαίως την οικονομική κρίση, σίγουρα οδήγησαν πολλούς καταναλωτές στην αναζήτηση τρόπων να κρύβουν το ρεύμα που καταναλώνουν από τη ΔΕΗ χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

Επεμβάσεις στους πυλώνες της ΔΕΗ, παρεμβάσεις στα καλώδια της παροχής και κάθε λογής παραβιάσεις στα ρολόγια είναι μόνο μερικές από τις μεθόδους που επινοήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό.

Πόσο εύκολο είναι όμως να γλιτώσει κάποιος από τη ΔΕΗ;
Στη σύγχρονη εποχή η θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, είναι αυτή που έχει επωμιστεί την ευθύνη της ανακάλυψης των ρευματοκλοπών, διαθέτοντας υπερόπλα στη φαρέτρα της.

1) Οι ελεγκτές της ΔΕΔΔΗΕ μετράνε συνεχώς την κατανάλωση στα ρολόγια και πραγματοποιούν τακτικότατα ελέγχους σε αυτά. Είναι μάλιστα υποψιασμένοι για τους τρόπους ρευματοκλοπής και ξέρουν πού να εστιάσουν τον έλεγχό τους.

2) Επιπλέον, όμως, σε μεταγενέστερο στάδιο, οι μετρήσεις των ρολογιών καταχωρούνται σε ειδική και σύγχρονη ηλεκτρονική βάση δεδομένων στα γραφεία της ΔΕΔΔΗΕ και εκεί αναλύονται περισσότερο. Εάν λοιπόν το ηλεκτρονικό σύστημα καταχωρεί πολύ διαφορετικά μεγέθη κατανάλωσης, στέλνει «μήνυμα» ότι κάτι δεν πάει καλά.

3)Πολύ δε περισσότερο, στις μεγάλες επιχειρήσεις η ΔΕΔΔΗΕ έχει τοποθετήσει «έξυπνα» ρολόγια, δηλαδή μετρητές νέας γενιάς, ψηφιακούς, που δε μετράνε μόνο την ενέργεια που καταναλώνεται, αλλά κυριολεκτικά κατασκοπεύουν τις συνήθειες της επιχείρησης και χτυπάνε συναγερμό σε κάθε ύποπτη αλλαγή στις συνήθειες κατανάλωσης.

Η τεχνολογία είναι πλέον ο καλύτερος σύμμαχος στο έργο της ΔΕΔΔΗΕ και υποδεικνύει τα ύποπτα ρολόγια.

Κατ’ αποτέλεσμα, η ΔΕΗ έχει όλα τα υπερσύγχρονα συστήματα στη διάθεσή της ώστε μπορεί να ανακαλύψει αμέσως κάθε ρευματοκλοπή.

Γιατί λοιπόν εμφανίστηκαν ξαφνικά τόσες περιπτώσεις ρευματοκλοπών «μαμούθ» που σύμφωνα με τη ΔΕΗ γίνονταν για πολλά χρόνια;

Αυτή είναι και η απορία των καταναλωτών, που μία μέρα ως κεραυνός εν αιθρία τους έρχεται ένας φουσκωμένος λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν.

Διαμαρτύρονται διότι τα χρόνια που κατηγορούνται ότι έκλεβαν ρεύμα γίνονταν έλεγχοι στα ρολόγια τους και δε βρισκόταν παραβίαση.

Η άμυνα του καταναλωτή είναι δηλαδή η υποχρέωση της ΔΕΔΔΗΕ από το νόμο να ελέγχει τακτικά το ρολόι του!

Στην πράξη ωστόσο, οι καταναλωτές δε γνωρίζουν τις ακριβείς ημερομηνίες που γίνονταν έλεγχοι στα ρολόγια τους, ενώ οι αιτήσεις τους στη ΔΕΔΔΗΕ για να τους ενημερώσει πότε έλεγξε τα ρολόγια τους παραμένουν για μήνες στα συρτάρια.

Έτσι, οι καταναλωτές βρίσκονται παντελώς ανυπεράσπιστοι κατά της ΔΕΗ και κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος αν δεν πληρώσουν τα ποσά που τους ζητάει, χωρίς μάλιστα να έχουν δικαίωμα για να υπαχθούν στη ρύθμιση των 36 δόσεων, διότι η ΔΕΗ τους αντιμετωπίζει ως κλέφτες!

Στην άνιση μάχη με τη ΔΕΗ, μοναδικό καταφύγιο του καταναλωτή είναι η δικαιοσύνη.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009