Τα θαλασσινά delicatessen της Ρόδου

Τα θαλασσινά delicatessen της Ρόδου

Τα θαλασσινά delicatessen της Ρόδου

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2572 ΦΟΡΕΣ

Τσίμας Delicatessen: Από την παράδοση και την ιστορία της Σύμης στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ρόδου

Mεγάλωσα μέσα στο καΐκι του πατέρα μου, δε γνωρίζαμε τι θα πει κρέας, ζούσαμε με το ψάρι, ψαρεύαμε, βάζαμε δίχτυα, παραγάδια και πυροφάνια. Όλο αυτό το διάστημα νοσταλγούσαμε βέβαια το κρέας, αλλά…

Η οικογένεια μας έμενε στην παλιά πόλη, και πάνω από την ταράτσα μας είχαμε παστωμένα διάφορα όπως κολιό, κέφαλο και άλλα. Είχε παράδοση σε αυτά η οικογένεια...»

Προϊόντα έτοιμα προς πώλησηΠροϊόντα έτοιμα προς πώληση


Κάπως έτσι ξεκινά να μιλά για το πώς ίδρυσε την επιχείρησή του ο σεφ και γευσιγνώστης Μιχάλης Γεωργουδιός από τη Σύμη. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης ενός μικρού εργοστασίου που μεταποιεί, επεξεργάζεται, εμπορεύεται και αποθηκεύει νωπά και κατεψυγμένα θαλασσινά.

Η επιχείρηση ονομάζεται «Τσίμας delicatessen» και βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου.
«Το «Τσίμας» είναι το παρατσούκλι μας. Ο παππούς ήταν δύτης .Έμπαινε μέσα στο λιμάνι της Σύμης και έφερνε το καΐκι στο οποίο είχε και γραμμόφωνο «τσίμα-τσίμα» και έτσι μας βγάλανε αυτό το όνομα.

Έμεινε όμως σακάτης σε πολύ μικρή ηλικία… και κάποια στιγμή όλη η οικογένεια μεταφέρθηκε στη Ρόδο και έμεινε στην παλιά πόλη, κοντά στην κόκκινη πόρτα» εξηγεί ο κ. Γεωργουδιός για το που οφείλει το όνομά της η επιχείρηση και συνεχίζει : «Ο πατέρας μου και ο θείος μου ήταν καβοδέτες. Κάποτε είχα φτιάξει ένα εστιατόριο το «Στέκι του Τσίμα» και στη συνέχεια αποφάσισα να κάνω κάτι αποκλειστικά δικό μου και άνοιξα ένα ιχθυοπωλείο στη Μητρόπολη το οποίο επεκτάθηκε και έφτιαξα ένα άλλο στη Μεγάλου Κωνσταντίνου και ένα στη Βενετοκλέων».

Ο κ. Γεωργουδιός με το σεφ Δ. Σκαρμούτσο κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη ΡόδοΟ κ. Γεωργουδιός με το σεφ Δ. Σκαρμούτσο κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Ρόδο


Μιλώντας για το μικρό εργοστάσιο που δημιούργησε το 2009 τονίζει ότι στην κυριολεξία αυτό στοίχησε μία τεράστια περιουσία. Όπως λέει, είναι πιστοποιημένο από τον ΕΦΕΤ και από τις αρμόδιες αρχές και όλοι το έχουν αγκαλιάσει και ειδικά η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

Όμως δεν υπήρξε η οικονομική στήριξη που έπρεπε και για το λόγο αυτό χρηματοδοτήθηκε ελάχιστα.

Ο κ. Γεωργουδιός (δεξιά) με τους συνεργάτες τουΟ κ. Γεωργουδιός (δεξιά) με τους συνεργάτες του


Εξηγώντας τι ακριβώς γίνεται στο εργοστάσιο ο κ. Γεωργουδιός δηλώνει «Το εργαστήριό μας φιλετάρει, μαρινάρει, συσκευάζει, παστώνει, ξαλμυρίζει και όλα αυτά με γνώμονα την ποιότητα. Αρχίσαμε να πιστοποιούμε προϊόντα όπως είναι η φούσκα, το νυχάκι, το αλάτι (κρούστα), το αλάτι με σαφράν. Επίσης έχουμε το καπνιστό σκουμπρί, το φιλέτο σκουμπρί που το μαρινάρουμε με δική μας συνταγή, την αντζούγια, και τον κολιό που είναι παστωμένος ενάμιση χρόνο.

Επίσης έχουμε συσκευασμένο το Συμιακό γαριδάκι και πιστοποιημένο και όλα τα προϊόντα μας έχουν ημερομηνία λήξης. Τα περισσότερα και ειδικά τα μαριναρισμένα τα οποία είναι φιλέτο λαβράκι, το σκουμπρί και ο σκορπιός φιλέτο, μπορούμε να τα καταψύξουμε και να τα βγάλουμε φρέσκα.

Οι εγκαταστάσεις  της επιχείρησηςΟι εγκαταστάσεις της επιχείρησης


Όλα τα είδη αλιεύονται στις δικές μας θάλασσες, αν και δεν έχουμε μεγάλες ποσότητες. Τα αλιεύματα είναι λίγα και πάνε σε συγκεκριμένα καταστήματα. Η ζήτηση καλύπτεται σε ένα βαθμό αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για να επεκταθούμε στο εξωτερικό.

Η τοπική αγορά πρέπει να μάθει ότι υπάρχουμε, θα ήθελα να έρθουν κοντά μας, να τους δώσω τις γνώσεις που έχω από μικρό παιδί και ως σεφ αλλά και γευσιγνώστης πάνω στα θαλασσινά».

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα έχουν χρησιμοποιηθεί και σε εκδηλώσεις για τη γαστρονομία όπως στην παρουσίαση της υποψηφιότητας της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου για τη γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης, ενώ χρησιμοποιούνται από τον κ. Γεωργουδιό και στα μαθήματα που γίνονται στο ΚΕΚ Γεννηματάς αναφορικά με τα θαλασσινά.


Ο κ. Γεωργουδιός επίσης έχει μαζί του και τους συνεργάτες του μέλη στη λέσχη αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, όπως είναι και ο ίδιος ενώ για τον πρόεδρο Νίκο Χριστοφόρου έχει να πει τα καλύτερα…και κάνει γνωστό ότι στις 25 και 26 του μήνα στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένο εστιατόριο φεστιβάλ σε συνεργασία με το φίλο και συνεργάτη του σεφ Νίκο Φωτιάδη όπου θα υπάρχουν τοπικά προϊόντα για να αναδειχτεί η νησιώτικη κουζίνα .

Η επιχείρηση δέχεται παραγγελίες και από ιδιώτες στα τηλέφωνα 2241020994.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009