Ετσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1024 ΦΟΡΕΣ
> Γλύκισμα χειμωνιάτικο
• 125 γραμμάρια καρύδια,
• 125 γραμμάρια αμύγδαλα,
• 125 γραμμάρια ζάχαρη,
• 125 γραμμάρια σταφίδα,
• 125 γραμμάρια αλεύρι ή παξιμάδι κοπανισμένο,
• 3 αυγά,
• 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ,
• 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα.
Ανακατεύουμε σε λεκάνη όλα τα στεγνά υλικά, προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ και ρίχνουμε τ' αυγά ολόκληρα. Ζυμώνουμε ελαφρά και στρώνουμε το γλυκό με το χέρι μας σ' ένα ταψάκι, πού το έχουμε βρέξει με λίγο νερό. Το ψήνουμε στο φούρνο για λίγη ώρα. Το γλύκισμα αυτό συνηθίζεται το χειμώνα.
> Άλουσιά ή Άλεσίφα (Αλισίβα, σταχτόνερο)
Βάζουμε σε κατσαρόλα 2 ποτήρια νερό και προσθέτουμε 2 κουταλιές περίπου στάχτη κοσκινισμένη. Βράζουμε για λίγο και αφήνουμε να κατασταλάξει. Πριν την χρησιμοποιήσουμε, την περνούμε από τουλουπάνι.
Η αλεσίφα χρησιμοποιείται στα γλυκά, για να θρίβουν. Αντί γι αυτήν μπορούμε να βάλουμε λίγη σόδα διαλυμένη σε κονιάκ ή νερό.
* Οι παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκών και γαλακτοκομικών εδεσμάτων της Ρόδου, περιλαμβάνονται στην εντυπωσιακή εργασία – έρευνα που πραγματοποίησε το Δημοτικό Σχολείο της Σαλάκου.
Ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία το διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος κο Δημήτρη Ζώρζο καθώς επίσης τους μαθητές και γονείς και τους κατοίκους της Σαλάκου που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του βιβλίου.