Δράσεις επιμόρφωσης και κατάρτισης στο ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς»

Δράσεις επιμόρφωσης και κατάρτισης στο ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς»

Δράσεις επιμόρφωσης και κατάρτισης στο ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 541 ΦΟΡΕΣ

Στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας

Δράσεις κατάρτισης και δια βίου μάθησης υλοποιούνται στο ΚΕΚ Γεννηματάς, στο πλαίσιο ανάδειξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης.

Τα προγράμματα αυτά που σχεδιάζει και υλοποιεί η διεύθυνση δια βίου μάθησης και απασχόλησης της Περιφέρειας μαζί με το ΚΕΚ Γεννηματάς, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι θέσεις για τους καταρτιζόμενους συμπληρώνονται μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση των μαθημάτων.

Αναλυτικά αναφέρθηκαν χτες σε αυτά στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος δια βίου μάθησης Άγγελος Ανανίας, ο πρόεδρος του ΚΕΚ Γεννηματάς περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσοπανάκης και ο πρόεδρος της λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Νίκος Χριστοφόρου.

Αναλυτικά επισημάνθηκαν τα εξής:
Α. Ανανίας
«Η Περιφέρεια έχει αποφασίσει από ίδιους πόρους να καλύπτει προγράμματα που αναβαθμίζουν τις επαγγελματικές δεξιότητες που ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν το σύνολο των κατοίκων των νησιών μας, από τις μαθητικές ηλικίες, τους ενήλικες τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει θέσει τη μείωση της ανεργίας και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού ως έναν από τους κυριότερους στόχους της για την τρέχουσα περίοδο, ένα φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα οξυμένο λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ένα από τα βασικά όπλα που έχουμε είναι ο θεσμός της Διά Βίου Μάθησης. Οι δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί η Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης και το ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς στα πλαίσια της Προγραμματικής Σύμβασης «Δράσεις Ενημέρωσης, Επιμόρφωσης και Κατάρτισης” έχουν στόχο τη συνεχή, σύγχρονη και ποιοτική παροχή εκπαιδευτικών πνρογραμμάτων στο σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού τωμν νησιών μας για την απόκτηση νέων και επικαιριοποίηση υπαρχόντων επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Οι δράσεις που γίνονται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλόγους, δεν αφορούν όμως μόνο σε σεμινάρια επιμόρφωσης αλλά περιλαμβάνουν και μία ομάδα πολυποίκιλων ενεργειών ευαισθητοποίησης επαγγελματικών ομάδων όπως είναι ενημερωτικές ημερίδες και συνέδρια.

Ταυτόχρονα, όμως, στα παραπάνω εντάσσονται και δράσεις προσωπικής ανάπτυξης όπως είναι η συμβουλευτική ο επαγγελματικός προσανατολισμός και επαναπροσανατολισμός. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται στο άμεσο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθούν ημερίδες ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού, των κριτηρίων επιλογής του επαγγέλματος από τους νέους καθώς και ποια θα είναι τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο μέλλον.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στην απονομή στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το έτος 2019 και τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται να αναδειχθούν και να προωθηθούν επαγγελματικές δραστηριότητες που θα αξιοποιήσουν το τοπικό κεφάλαιο (περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, πρωτογενές κ.ά.) με ορίζοντα την εξωστρέφεια. Πιστεύω βαθύτατα πως όλες οι δράσεις που θα σχεδιαστούν και θα πραγματοποιηθούν υπό το πρίσμα αυτό θα μπορέσουν να προσφέρουν επαγγελματικές ευκαιρίες στους νέους καιτις νέες του τόπου μας.

Η Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας είναι ανοικτή στις ανάγκες και τα αιτήματα στήριξης σχολείων, εκπαιδευτικών φορέων, επαγγελματικών ομάδων και συλλόγων καθώς είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων δράσεων και παροχή ευκαιριών μάθησης, ανάπτυξης και εξωστρέφειας.

Ο Πολιτισμός είναι ο βασικός πυλώνας για την προώθηση του τουρισμού. Η γαστρονομία είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού και ως τέτοια προωθείται...».

Δ. Τσοπανάκης
«Το έργο («Δράσεις Ενημέρωσης, Επιμόρφωσης και Κατάρτισης») που αφορά στο σύνολο του πληθυσμού ξεκίνησε να υλοποιείται από το Νοέμβρη του 2016 και μέχρι σήμερα έχουν ήδη ολοκληρωθεί 78 εκπαιδευτικά προγράμματα ενώ το ΚΕΚ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ήταν συνδιοργανωτής σε 3 ημερίδες που στόχο είχαν την εημέρωση και ενδυνάμωση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων. Τα σεμινάρια που υλοποιήθηκαν έως σήμερα πραγματοποιήθηκαν, ως επί τω πλείστον στην πόλη της Ρόδου καθώς και στην Ιαλυσό, στ’ Αφάντου, στη Σορωνή, στην Αρχίπολη, στ’ Απόλλωνα κ.ά.

Οι θεματικές κατηγορίες των σεμιναρίων αφορούν σε ξένες γλώσσες, σε ψηφιακές δεξιότητες (π.χ.εφαρμογές γραφείου σε βασικό και προχωρημένο επίπεδο, κατασκευή και διαχείριση ιστοσελίδας, λογισμικό κοινωνικής στατιστικής SPSS, λογισμικό κρατήσεων ξενοδοχειακών μονάδων OPERA κ.ά.), σεμινάρια επιχειρηματικότητας και οικονομίας, τουρισμού, διοίκησης, καθώς και χειροτεχνικών επαγγελμάτων.

Από τις αρχές Ιανουαρίου 2017 συνεχίζεται δυναμικά η υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης έχοντας μία πιο ευρεία γκάμα εκπαιδευτικών θεματικών, ενώ ταυτόχρονα συλλέγονται, καταγράφονται και αξιολογούνται εκπαιδευτικές ανάγκες και αιτήματα από συλλογικούς φορείς από όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Ταυτόχρονα την περίοδο αυτή ξεκινούν δυναμικά να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται τα σεμινάρια εστίασης τα οποία συνδιοργανώνονται με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων στο πλαίσιο των δράσεων που σχεδιάζονται λόγω της ανάδειξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομικής Πρωτεύουσας».

Ν. Χριστοφόρου
«Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων έχοντας σκοπό να προσφέρει θεσμικό ρόλο στην εκπαίδευση και εξέλιξη του επαγγελματία της γαστρονομίας συμμετέχει για 4η χρονιά στις δράσεις επιμόρφωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που υλοποιεί το Κ.Ε.Κ. Γ. Γεννηματάς. Με εκπαιδευτές με μεγάλη εμπειρία και γνώση, τα σεμινάρια εστίασης στοχεύουν στη διατήρηση και εξέλιξη της γαστρονομικής μας κληρονομιάς και των τοπικών προϊόντων, καθώς και στην ενημέρωση για τις νέες τάσεις και τις σύγχρονες μεθόδους στο χώρο της μαζικής εστίασης και της τεχνολογίας των τροφίμων και πρώτων υλών.

Η υλοποίηση των σεμιμναρίων θα γίνει τόσο στη Ρόδο όσο και στα περισσότερα νησιά του νομού και θα εστιάζεται στα εξής θέματα: Η κουζίνα του Αιγαίου, παραδοσιακή ροδίτικη κουζίνα, νέες τάσεις στα θαλασσινά, παραδοσιακή ζαχαροπλαστική, vegan και ειδικού τύπου μαγειρική, σχεδιασμός μενού κ.ά.

Η Λέσχη θα είναι αρωγός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις δράσεις της Γαστρονομικής Πρωτεύουσας τόσο με τα επιμορφωτικά σεμινάρια όσο με τη συμμετοχή σε πλήθος δράσεων που σκοπό έχουν την ανάδειξη της γαστρονομικής μας παράδοσης, καθιστώντας τα νησιά μας γαστρονομικό προορισμό».

Διαβάστε ακόμη

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern

Από το Νεστορίδειο της Ρόδου στα βήματα του Ελ Γκρέκο

Γιορτή ποίησης στο 1ο ΔΣ Κρεμαστής

Oλοκλήρωση επιμορφωτικής δράσης για τη διαχείριση παιδιών με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής ή /και Υπερκινητικότητας - ΔΕΠΥ