Ο Μαυροπετρίτης στην Κάρπαθο

Ο Μαυροπετρίτης στην Κάρπαθο

Ο Μαυροπετρίτης στην Κάρπαθο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 643 ΦΟΡΕΣ


Της
Μαργαρίτας Τζάλη

μηχανικού περιβάλλοντος και του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου-Σαρίας

Η προστατευόμενη περιοχή Καρπάθου - Σαρίας φιλοξενεί περισσότερα από 250 ζευγάρια Μαυροπετριτών κάθε χρόνο και αποτελεί μια από τις επτά νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου στις οποίες υλοποιείται το πρόγραμμα LIFE “Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae στην κλιματική αλλαγή” (LIFE ElClimA) για την προστασία του είδους.

Οι Μαυροπετρίτες αυτή την περίοδο βρίσκονται στη Μαδαγασκάρη περνώντας τον χειμώνα τους στα τροπικά δάση και τις ανοιχτές εκτάσεις σε ένα από τα πλέον ξεχωριστά οικοσυστήματα του πλανήτη. Την άνοιξη θα αφήσουν τα μπαομπάπ και τους λεμούριους και θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους για να φτάσουν στα νησιά της Μεσογείου για να αναπαραχθούν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους.
Οι Μαυροπετρίτες της Καρπάθου και της Σαρίας θα κάνουν την εμφάνισή τους αρχές Απριλίου, θα επιλέξουν τη θέση που θα φωλιάσουν, θα βρουν το ταίρι τους και οι περισσότεροι θα φύγουν για την Κρήτη, τη Ρόδο ή την Τουρκία, κανείς δε ξέρει ακριβώς, όπου θα περάσουν τους υπόλοιπους μήνες στα βουνά κυνηγώντας έντομα. Φτάνοντας ο Ιούνιος θα επιστρέψουν για ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ζωής τους, την αναπαραγωγή. Θα γεννήσουν τα αυγά τους αργά το καλοκαίρι, σε αντίθεση με όλα τα άλλα πουλιά, και όταν βγουν τα μικρά τους θα αλλάξουν την διατροφή τους και από εντομοφάγα θα αρχίσουν να τρέφονται με μεταναστευτικά μικρόπουλα. Θα στήνουν καρτέρι κάθε μέρα στα μικρά πουλιά που φτάνουν από τη θάλασσα στο ταξίδι τους προς την Αφρική και θα τα κυνηγούν ομαδικά ή και μεμονωμένα κάνοντας εντυπωσιακές αερομαχίες πάνω από τη θάλασσα.

Μαυροπετρίτης, © Αρχείο NCCΜαυροπετρίτης, © Αρχείο NCC


Αυτή είναι μια ματιά μόνο στην εντυπωσιακή ζωή των Μαυροπετριτών, τα πουλιά που προβλέπεται να επηρεαστούν σημαντικά από την κλιματική αλλαγή, που όχι μόνο θα δυσκολέψει τη ζωή τους στις νησίδες, αλλά και θα τα στερήσει από την κύρια πηγή τροφής τους για τους νεοσσούς τους εάν αλλάξει η περίοδος μετανάστευσης, οι κύριες διαδρομές των μεταναστευτικών πουλιών ή ακόμα και εάν πολλά μεταναστευτικά πουλιά αποφασίσουν πλέον να πάψουν να μεταναστεύουν και να ξεχειμωνιάζουν στην Ευρώπη.
Με στόχο να βοηθήσει τον Μαυροπετρίτη σε αυτήν την πρόκληση που θα έχει σύντομα να αντιμετωπίσει πραγματοποιείται το πρόγραμμα LIFE ElClimA. Προσφέρει κατάλληλες θέσεις για φώλιασμα, για να μπορέσει ο Μαυροπετρίτης να ανταπεξέλθει στις αλλαγές των κλιματικών συνθηκών στις βραχονησίδες, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, εξαλείφει τους αρουραίους από νησίδες στις οποίες φωλιάζει το είδος για να μειώσει τη θήρευση αυγών και νεοσσών και δημιουργεί οάσεις ανεφοδιασμού για μικρόπουλα, ώστε να βοηθήσει τα μικρόπουλα στη μετανάστευσή τους και κατά συνέπεια τον Μαυροπετρίτη να βρίσκει τροφή. Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε επιλεγμένες περιοχές, που είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ή είναι κατάλληλες για την επιδεικτική τους εφαρμογή. Στην Κάρπαθο οι βασικές δράσεις αφορούν την παρακολούθηση του πληθυσμού του είδους και γίνονται με την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου-Σαρίας, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η προστασία και διατήρηση του είδους στην περιοχή. Άλλωστε, στη Σαρία είναι γνωστό ότι ήδη υπάρχουν χωράφια με οπωροφόρα δέντρα που προσφέρουν αυτό ακριβώς που χρειάζονται τα μικρόπουλα για το κοπιαστικό τους ταξίδι προς την Αφρική.


Ευελπιστούμε το πρόγραμμα να συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία του Μαυροπετρίτη στην Κάρπαθο και τις γειτονικές νησίδες, ώστε να συνεχίσουν να φιλοξενούν αποικίες του είδους.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πράσινου Ταμείου.
Ενημερωτικό υλικό του προγράμματος είναι διαθέσιμο στο Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Καρπάθου-Σαρίας στο Διαφάνι.


Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τις περιοχές υλοποίησης του προγράμματος μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.lifefalcoeleonorae.gr, ενώ μπορείτε να παρακολουθείτε τακτικά τα νέα του προγράμματος στη σελίδα του στο facebook “LIFE ElClimA”.

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B