Γεγονός η μονάδα της αφαλάτωσης στην Πάτμο

Γεγονός η μονάδα της  αφαλάτωσης στην Πάτμο

Γεγονός η μονάδα της αφαλάτωσης στην Πάτμο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 731 ΦΟΡΕΣ

Υπογράφεται η άδεια από τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Φλεβάρη

Θέμα χρόνου είναι πλέον για το νησί της Πάτμου η λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης, που θα βάλει τέλος στη μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία.

Όπως ανακοίνωσε χτες ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης βιομηχανίας ενέργειας και φυσικών πόρων Γιάννης Φλεβάρης, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών επρόκειτο ο ίδιος να υπογράψει την άδεια για την εγκατάσταση της μονάδας.

Σημειώνεται ότι για το έργο υπάρχει ανάδοχος ο οποίος μετά από σχετικό διαγωνισμό θα αναλάβει τη λειτουργία της αφαλάτωσης για διάστημα πέντε ετών.

Σύμφωνα με όσα τόνισε χτες ο κ. Φλεβάρης μέχρι σήμερα κάθε κυβικό νερού που μεταφερόταν με υδροφόρο πλοίο κόστιζε στο ελληνικό δημόσιο 12 ευρώ ενώ το νερό της αφαλάτωσης θα κοστίζει μόλις 64 λεπτά. Μετά τη μονάδα της Πάτμου θα ακολουθήσουν οι μονάδες αφαλάτωσης της Ψερίμου και της Τελένδου.

«Τα νησιά μας έχουν ανάγκη από έργα, τα οποία αλλάζουν την καθημερινότητα δημιουργώντας ένα αίσθημα αισιοδοξίας για το αύριο.
Είναι έτοιμος ο φάκελος της αδειοδότησης της αφαλάτωσης της Πάτμου.

Μετά από την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών ενεργειών σε συντονισμό της διεύθυνσης βιομηχανίας και της διεύθυνσης δασών, ανακοινώνω ότι έχει ετοιμαστεί και είναι έτοιμη προς υπογραφή η άδεια εγκατάστασης της μονάδας.

Την άδεια αυτή θα ακολουθήσουν οι αφαλατώσεις Ψερίμου και Τελένδου. Αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων για τις δύο αυτές αφαλατώσεις» δήλωσε χτες ο κ. Φλεβάρης ο οποίος τόνισε ότι κάθε αφαλάτωση του μεγέθους της αφαλάτωσης της Πάτμου μπορεί να εξασφαλίσει στη χώρα μας ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως .

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Απρίλιο του 2013 ο δήμος Πάτμου προμηθεύτηκε τεχνικό εξοπλισμό 900 χιλιάδων ευρώ για την αφαλάτωση της Σκάλας και της Χώρας. Η εγκατάσταση αυτή θα μπορούσε να τις καταστήσει αυτόνομες υδροδοτικά.

«Μέχρι τώρα μία υδροφόρα πήγαινε τακτικά στο νησί κόστους 22.000 έως 25.000 ευρώ. το κυβικό νερού κόστιζε περί τα 12 ευρώ. τώρα με τη λειτουργία της αφαλάτωσης το κόστος περιορίζεται στο 0,64 λεπτά μία τεράστια διαφορά για την εθνική οικονομία και το νησί της Πάτμου» είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι μέσω της νομοθεσίας ο δήμος Πάτμου θα έχει το δικαίωμα μέχρι τον Αύγουστο του 2017 να λάβει από τη διεύθυνση δασών άδεια ενώ η διεύθυνση βιομηχανίας μπορεί να παρέχει και εκείνη την αδειοδότησή της.

Σημειώνεται ότι το ηλεκτρικό ρεύμα με το οποίο επιβαρύνεται ο δήμος Πάτμου θα καταστεί βιομηχανικό κάτι που θα το κάνει πιο φθηνό.

Τέλος όπως ανακοίνωσε ο κ. Φλεβάρης ο δήμος της Πάτμου έχει προχωρήσει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό και έχει προκύψει και ο ανάδοχος για τα επόμενα πέντε έτη.
«Σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια ένας εξοπλισμός 900 χιλιάδων ευρώ να βρίσκεται στις αποθήκες και να δαπανούμε ένα εκατομμύριο ευρώ για το νερό» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες