Παραδοσιακά ζυμαρικά και προϊόντα σύκου από τα “Χειρομύλια”

Παραδοσιακά  ζυμαρικά και  προϊόντα σύκου από τα  “Χειρομύλια”

Παραδοσιακά ζυμαρικά και προϊόντα σύκου από τα “Χειρομύλια”

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2757 ΦΟΡΕΣ

Η επιχείρηση βρίσκεται στο Γεννάδι, λειτουργεί από το 2004 και συνεχώς αναπτύσσεται

O χερόμυλος ήταν γνωστός από τα Ομηρικά χρόνια. Αποτελούνταν από δύο πλατιές και στρογγυλές πέτρες που χάρη στην ειδική κατασκευή τους άλεθαν χειροκίνητα τα δημητριακά…

Κυρίως χρησιμοποιήθηκε για το άλεσμα του σιταριού που έδινε το αλεύρι, γι’ αυτό και ήταν απαραίτητος σε κάθε νοικοκυριό. Αυτή λοιπόν η σημαντική «οικιακή συσκευή» έδωσε το όνομά της στην τοπική επιχείρηση «Χειρομύλια» που λειτουργεί από το 2004 στο νησί μας και δραστηριοποιείται στην παραγωγή παραδοσιακών ζυμαρικών με φρέσκα κυρίως ντόπια υλικά, αλλά και στην παραγωγή προϊόντων από σύκο που άρχισαν να γίνονται γνωστά τα τελευταία χρόνια.

Η επιχείρηση ανήκει στην κ. Φωτεινή Παπαδοπούλου και στο σύζυγό της κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη και έχει έδρα της το Γεννάδι. Σήμερα μετά από 13 χρόνια, τα προϊόντα της, όχι μόνο έχουν διαδοθεί σε όλο το νησί και προτιμώνται από ξενοδοχεία και εστιατόρια για την ποιότητά τους, αλλά και «ταξιδεύουν» σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Όπως εξηγεί στη «Ρ», κ. Ζαννετίδης, η δραστηριότητα άρχισε λόγω της ζήτησης που υπήρχε σε ντόπια προϊόντα από κατοίκους άλλων περιοχών του νησιού μας, οι οποίοι πήγαιναν στο χωριό και ζητούσαν παραδοσιακά προϊόντα όπως τραχανά, πλιγούρι, κουλουρία…

Αρχικά η επιχείρηση δραστηριοποιούνταν στην Κατταβιά και δημιουργήθηκε από την ιδέα που είχε η μητέρα του, Ασπασία Ζαννετίδη, να ξεκινήσει την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων, συνεχίζοντας να εργάζεται σ’ αυτήν μέχρι σήμερα. Μάλιστα είναι τέτοια η διάθεσή της να ασχολείται με την παραγωγή προϊόντων που τον περισσότερο καιρό πηγαινοέρχεται από την Κατταβιά όπου μένει, στην έδρα της επιχείρησης στο Γεννάδι.

«Κάναμε μία αρχή, παραγγείλαμε κάποια μηχανήματα και πήγαμε στα δικά μας σούπερ μάρκετ της Ρόδου τα οποία και μας έβαλαν στα ράφια τους» λέει για την έναρξη της διάθεσης των προϊόντων στην τοπική αγορά.

Τα πρώτα προϊόντα που παρασκευάστηκαν ήταν τραχανάς ξινός, κουλουρία και πλιγούρι.
Μετά το επιτυχημένο ξεκίνημα ήρθε η επέκταση της επιχείρησης. Το 2006 έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες και υποβλήθηκε στην ΑΝ.ΔΩ. αίτημα χρηματοδότησης το οποίο και ικανοποιήθηκε, βοηθώντας την επιχείρηση μέσω προγράμματος να αγοράσει νέα μηχανήματα και εξοπλισμό.
«Έτσι αυξήσαμε την παραγωγή μας και ταυτόχρονα προσπαθήσαμε να μπούμε και στα άλλα σούπερ μάρκετ αλλά μας ζητούσαν πολλά χρήματα ανά κωδικό και έτσι δεν μπήκαμε» λέει ο κ. Ζαννετίδης

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν έγινε το ξεκίνημα… Από τότε δημιουργήθηκαν πολλά νέα προϊόντα και η παραγωγή εμπλουτίστηκε Την πρώτη ύλη γι’ αυτά όπως το αλεύρι και το σιτάρι, η επιχείρηση την παίρνει από τη Ρόδο, όπως και τα αυγά που χρειάζονται, όμως το σιμιγδάλι το εφοδιάζεται από την Κατερίνη.
«Σήμερα έχουμε μεγάλη γκάμα προϊόντων. Ξεκινήσαμε με τρεις κωδικούς και σήμερα έχουμε φτάσει τους πενήντα. Για παράδειγμα έχουμε τα παραδοσιακά ζυμαρικά, φτιάχνουμε εδώ και τέσσερα χρόνια τα φρέσκα ζυμαρικά που τα δίνουμε σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Επίσης έχουμε τα γεμιστά ζυμαρικά, το παστέλι σύκου, που είναι σαν το μελεκούνι… μακαρόνια με μελάνι σουπιάς με πιπέρι, λεμόνι, βασιλικό ή τσουκνίδες…» λέει ο κ. Ζαννετίδης ο οποίος ομολογεί ότι ο ίδιος είναι εκείνος που δημιουργεί τις ιδέες και τις συνταγές!
Μιλώντας ειδικά για το παστέλι σύκου και περιγράφοντας πώς φτιάχνεται αναφέρει τα εξής: «κόβουμε το σύκο σε κομμάτια το αλέθουμε και το ανακατεύουμε με ξηρούς καρπούς, με μέλι, πορτοκάλι, περγαμόντο ή μανταρίνι ανάλογα την εποχή, και ρίχνουμε λίγο πιπέρι.

Βγαίνει όμως και άλλο προϊόν σαν σαλάμι, το οποίο έχει επίσης αλεσμένο σύκο με ξηρούς καρπούς, μέλι ούζο ή κονιάκ. Αυτό το παστέλι σύκου το δίνουμε στα ξενοδοχεία που το έχουν για το καλωσόρισμα.
Το παστέλι σύκου, κατά λάθος βγήκε. Βάζουμε μέσα ούζο, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά και σκέφτηκα να μην βάζουμε το μέλι παγωμένο αλλά να το βράσουμε λίγο για να γίνει πιο σφιχτό. Έκανα ένα πείραμα αλλά μετά δεν μπορούσα να το πλάσω. Και τελικά βγήκε έτσι, αλλά είναι επίσης ωραίο .

Το άλλο σαλάμι είναι μεζές του ούζου ή της σούμας γιατί είναι πιπεράτο και συνοδεύεται με τυρί πικάντικο. Μετά έχουμε τις συκόμπαλες που είναι αλεσμένο σύκο με πορτοκάλι, κονιάκ και σουσάμι εξωτερικά».
Τα προϊόντα στέλνονται σήμερα σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, σε Νάξο, Μήλο και Κρήτη σε πελάτες που γνώρισαν τα «Χειρομύλια» μέσω των εκθέσεων στις οποίες πήρε μέρος η επιχείρηση.

Στην ερώτησή μας αν υπάρχει ικανοποίηση από τη λειτουργία της επιχείρησης ο κ. Ζαννετίδης απαντά πως σε ότι αφορά τα ζυμαρικά ο ίδιος είναι αρκετά ικανοποιημένος. Τα προϊόντα σύκου όμως δεν τα γνωρίζουν όλοι και τα παίρνουν πειραματικά, όπως εξηγεί. Μάλιστα τονίζει ότι στη Ρόδο δεν προτιμούμε τα ντόπια προϊόντα όπως γίνεται για παράδειγμα στην Κρήτη. Το ίδιο γίνεται και με το λάδι, το οποίο η επιχείρηση εμφιαλώνει.

«Στη Ρόδο υπάρχουν πολλά προϊόντα από την Καλαμάτα και την Κρήτη τα οποία έχουν κατακλύσει τα τουριστικά καταστήματα και έτσι δεν περισσεύει… χώρος για εμάς που έχουμε μικρές ποσότητες. Με δυσκολία μας βάζουν μέσα γιατί υπάρχει συνεργασία με άλλους πολλά χρόνια τώρα…» λέει χαρακτηριστικά και προτείνει να δημιουργηθεί στο νησί ένας χώρος που θα λειτουργεί ως μόνιμο εκθετήριο για την παρουσίαση όλων των ντόπιων προϊόντων.
«Καλές είναι οι εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά χρειάζεται να γίνει κάτι αντίστοιχο και στη Ρόδο, μία τέτοια διοργάνωση και στο νησί μας ώστε να μάθουν τα προϊόντα οι καταστηματάρχες, τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά.

Όπως έγινε με το μελεκούνι. Για χρόνια στα καταστήματα είχαν τα παστέλια και μόνο τα τελευταία χρόνια μπήκε σε αυτά το μελεκούνι… όπως και τα λουκούμια, κανένας δεν τα έβαζε στα καταστήματα» προσθέτει ενώ αναρωτιέται γιατί σταμάτησε η παρουσίαση των ντόπιων προϊόντων που ξεκίνησε πριν χρόνια από το σύλλογο διευθυντών ξενοδοχείων και βοηθούσε στο να μάθει ο κόσμος τι υπάρχει στον τόπο μας. Εκτιμά ότι πρέπει οι ντόπιοι παραγωγοί να μπουν πρώτα στα δικά μας καταστήματα και αυτό πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας γιατί θα απορροφηθεί η παραγωγή από τον τοπικό πληθυσμό.

«Είναι δύσκολο για όλους μας να προωθήσουμε τα προϊόντα μας, δε γνωρίζουμε πώς πρέπει να κινηθούμε, ό,τι κάνουμε το κάνουμε μόνοι μας ή με γνωριμίες και μέσω φίλων» επισημαίνει ο κ. Ζαννετίδης, ο οποίος δεν παραλείπει να τονίσει πως κάποια προϊόντα σύκου, τα αντέγραψαν ανταγωνιστές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίοι μάλιστα σταμάτησαν να του δίνουν και σύκα.

Στο νησί υπάρχουν πολλές παρόμοιες επιχειρήσεις, με εξαιρετικά προϊόντα τα οποία δυστυχώς δεν είναι ευρέως διαδεδομένα στους καταναλωτές. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να στηριχθούν ώστε να γίνουν εξωστρεφή κάτι που θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής τους και στη δημιουργία ακόμα περισσότερων τοπικών επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα