Η κατάσταση στην πόλη της Ρόδου δεν πάει άλλο! (φωτορεπορτάζ)

Η κατάσταση στην πόλη  της Ρόδου δεν πάει άλλο! (φωτορεπορτάζ)

Η κατάσταση στην πόλη της Ρόδου δεν πάει άλλο! (φωτορεπορτάζ)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3445 ΦΟΡΕΣ

Επιστολή-καταγγελία μιας επισκέπτριας του νησιού που ζητά από το Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του

…Σοκαρισμένη από την εικόνα της Ρόδου που αντίκρισε κατά την επίσκεψη της στο νησί τον προηγούμενη μήνα, δηλώνει μία επισκέπτρια της Ρόδου από την Αυστραλία, ροδιακής καταγωγής, η οποία, με επιστολή της στη «Ρ», θίγει τα κακώς κείμενα στην εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το νησί, με τη ματιά του επισκέπτη αλλά και την αγάπη του Ρόδιου για τον τόπο αυτό.

Η κα Maria Voyage, από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στην επιστολή της, αναφέρεται κυρίως στο θέμα της καθαριότητας και της εικόνας που παρουσιάζει η Ρόδος με τα απορρίμματα αλλά και τα παλιά ή εγκαταλελειμμένα κτίρια. Μάλιστα, απευθύνει έκκληση στον Δήμο και το δημοτικό συμβούλιο ν’…αναλάβουν δράση αφού, όπως λέει, σε δέκα χρόνια, οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα απλά θα προσπερνούν τη Ρόδο.


Η επιστολή της κας Maria Voyage είναι η παρακάτω:
«Είμαι μία Αυστραλέζα με μία περήφανη ροδιακή κληρονομιά. Επισκέφθηκα τους καταπληκτικούς μου φίλους και την οικογένειά μου, που ζουν στη Ρόδο πάνω από σαράντα χρόνια, και θεωρώ τη Ρόδο ως το δεύτερό μου σπίτι.

Συνήθως κάνω διακοπές στη Ρόδο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά κατά καιρούς κατά τη διάρκεια και του χειμώνα. Οι πιο πρόσφατες επισκέψεις μου ήταν τον Αύγουστο/Σεπτέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017.

Κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων διακοπών, αρκετές εβδομάδες πριν, δίχως τα πλήθη των τουριστών, μου δόθηκε η δυνατότητα να δω τη Ρόδο με ένα εντελώς διαφορετικό φως-και αυτό που είδα, οπωσδήποτε με σόκαρε.


Η Ρόδος είναι μία αισχρή πόλη. Ρυπαρότητα, ασχήμια και εγκατάλειψη προβάλουν σε όλα τα μέρη της πόλης. Σκουπίδια είναι διάσπαρτα σε όλο το μήκος των δρόμων, των πάρκων και των παραλιών. Υπάρχουν υπερχειλισμένοι κάδοι απορριμμάτων στα πάρκα και πάνω στις παραλίες.

Υπάρχουν εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα σε όλη την πόλη-ειδικά στην οδό Αυστραλίας. Οικιακός εξοπλισμός, όπως έπιπλα, είναι πεταμένα στους δρόμους. Οι όψεις των κτιρίων δεν είναι καθαρισμένες. Τα δημόσια κτίρια βρίσκονται σε μία κατάσταση ερείπωσης. Υπάρχουν περιττώματα σκύλων στους δρόμους. Εγκαταλελειμμένα κτίρια είναι γεμάτα με μπάζα.
Το νησί έχει εγκαταλειφθεί με τόσους πολλούς τρόπους. Πώς είναι η Δημαρχία τόσο αδιάφορη απέναντι σ’ αυτή την τρομακτική κατάσταση;

Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορεί να κάνει η Δημαρχία για ν’ αρχίσει να ξεριζώνει αυτό το πρόβλημα της έλλειψης φροντίδας. Πρώτο και πρώτιστα, το (δημοτικό) συμβούλιο πρέπει ν’ αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτή την εγκατάλειψη και να εφαρμόσει ένα στρατηγικό σχέδιο για να βελτιώσει την κατάσταση. Ακολούθως, το συμβούλιο θα πρέπει να κάνει τα μεμονωμένα άτομα υπεύθυνα για τις πράξεις τους και να επιβάλει πρόστιμο σε οποιονδήποτε δεν υποστηρίζει το νόμο. Η μη συμμόρφωση θα πρέπει να θεωρείται ως ένα αδίκημα που τιμωρείται.


Γνωρίζω ότι οι πολίτες της Ρόδου πιστεύουν ότι ο Δήμαρχος δεν θα κάνει τίποτα για ν’ αλλάξει το σύστημα καθώς μπορεί να χάσει σε δημοφιλία. Όμως, αν προτιμούσε ο κ. Χατζηδιάκος πράγματι να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις και να επιβάλει τους κανόνες, αυτό θα έφερνε θετικά αποτελέσματα και θα κέρδιζε περισσότερη υποστήριξη.

Έχω κάνει διακοπές σε πολλά άλλα ελληνικά νησιά που βιώνουν τα ίδια οικονομικά ζητήματα όπως η Ρόδος. Παρά τα προβλήματά τους, οι αξιωματούχοι είναι περήφανοι για τις πόλεις τους που είναι καθαρές και καλά φροντισμένες.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο. Ο τουρισμός στο νησί της Ρόδου «θα πεθάνει» εάν η Δημαρχία της Ρόδου συνεχίσει στο μονοπάτι της εγκατάλειψης και της μη φροντίδας. Τα περισσότερα σκουπίδια δεν είναι καινούργια-υπήρχαν εκεί για πολλά χρόνια. Δεν είναι μόνο άσχημα, είναι κίνδυνος για την υγεία. Εάν εκδηλωθεί κάποια επιδημία εξαιτίας αυτών των ανθυγιεινών συνθηκών, η φήμη της Ρόδου ως τουριστικό νησί θα μειωθεί στο μηδέν.

Οι αξιωματούχοι του (δημοτικού) συμβουλίου θα πρέπει ν’ αφήσουν τα γραφεία τους και να βγουν έξω στους δρόμους, τις παραλίες και τα πάρκα της Ρόδου ώστε να διαπιστώσουν οι ίδιοι αυτή την αισχρή κατάσταση. Είμαι σίγουρη ότι κανένας από αυτούς δεν θα επέτρεπε αυτές τις τρομακτικές συνθήκες έξω από τα σπίτια τους ή αυτά των συγγενών τους.


Εάν δεν υπάρξει άμεση ενέργεια από το συμβούλιο που να ενσωματώνει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, θα έλεγα ότι σε χρονικό διάστημα λιγότερο από δέκα χρόνια, οι επισκέπτες που σκέφτονται να επισκεφθούν την Ελλάδα θα προσπερνούν τη Ρόδο για άλλα νησιά που είναι υπερήφανα για το περιβάλλον τους.

Οι Αρχές χρειάζεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά το ζήτημα με μία αίσθηση του επείγοντος.
Πρέπει να ενεργήσουν ταχέως και να εργαστούν για να ενσταλάξουν μία αίσθηση αξιοπρέπειας στην πόλη.
Ο Ήλιος και οι άλλοι Ρόδιοι θεοί πρέπει να χύνουν δάκρυα για τη φοβερή κατάσταση στο νησί τους. Θρηνώ μαζί τους.

Προτρέπω τη «Ροδιακή» να ξεκινήσει μία αμείλικτη εκστρατεία για ν’ αναγκάσει τον Δήμαρχο και τις Αρχές του (δημοτικού) συμβουλίου ώστε αμέσως να στρέψουν την προσοχή τους στη φροντίδα και τον καλλωπισμό της Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Συμβαίνει τώρα: Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά στην πόλη της Ρόδου

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εμπόρους

M. Kόνσολας: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πρέπει να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη Ρόδο και την Κω

Ακυρώνεται η εκλογή του Βάιου Καλοπήτα με απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη