Συνάντηση του δημάρχου Νισύρου με τον υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό

Συνάντηση του δημάρχου Νισύρου με τον υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό

Συνάντηση του δημάρχου Νισύρου με τον υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 216 ΦΟΡΕΣ

Με τον υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό είχε συνάντηση χθες ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο γραφείο του υφυπουργού. Η συζήτηση έγινε επί των θεμάτων της επιστολής που έστειλε ο Δήμαρχος στον υφυπουργό την 3η Φεβρουαρίου σε απάντηση της επιστολής πρόσκλησης του υφυπουργού της 31ης Ιανουαρίου που ζητούσε από τους Δημάρχους να αναφέρουν τα προβήματα ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας που αντιμετωπίζουν.

Το πρώτο θέμα συζήτησης είχε αναφορά στην χορήγηση άδειας στα ημερόπλοια να μεταφέρουν επιβάτες προς ένα προορισμό από Νίσυρο προς Καρδάμαινα (Κώ) ή το αντίθετο. Το περασμένο καλοκαίρι η αδυναμία των επιβατών να ταξιδέψουν προς και από τη Νίσυρο τις ώρες που υπήρχε αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Κώ δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στους επισκέπτες του νησιού και στους Νισύριους που ταξίδευαν από Αμερική προς Νίσυρο. Η δυνατότητα ταξιδιού με τα ημερόπλοια επιλύει το πρόβλημα της σύνδεσης της Νισύρου με την Αθήνα μέσω του αεροδρομίου της Κώ το οποίο βρίσκεται σε απόσταση δέκα λεπτών από τον οικισμό του νησιού της Κώ, την Καρδάμαινα.

Το δεύτερο θέμα είχε αναφορά στην ανάγκη σύνδεσης της Νισύρου με τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος ζήτησε να λειτουργήσει ακτοπλοϊκή γραμμή που θα συνδέει τα νησιά ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ-ΚΑΛΥΜΝΟ-ΚΩ-ΝΙΣΥΡΟ-ΤΗΛΟ-ΣΥΜΗ-ΡΟΔΟ. Με αυτό τον τρόπο τα νησιά θα αποκτήσουν άμεση σύνδεση μεταξύ τους και ταυτόχρονα σύνδεση με ΡΟΔΟ και ΚΩ που είναι νησιά εμπορικοί κόμβοι. Η λειτουργία αυτής της γραμμής χειμώνα και καλοκαίρι θα είναι αναμφίβολο ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στην τουριστική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των νησιών.

Μέχρι το 2009 το πλοίο Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΡΩΤΕΥΣ» της ναυτιλιακής εταιρείας «ΑΝΕ Σύμης» έκανε το δρομολόγιο ΚΩΣ-ΝΙΣΥΡΟΣ-ΤΗΛΟΣ-ΣΥΜΗ-ΡΟΔΟΣ.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι η επαναλειτουργία του τελωνείου στη Νίσυρο. Η θέση του τελώνη εκκενώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 μετά από συνταξιοδότηση του υπηρετούντος στο τελωνείο. Έκτοτε το τελωνείο τελεί υπό προσωρινή αναστολή. Το Τελωνείο Νισύρου μπορεί να επαναλειτουργήσει με την σύνδεση του με το τελωνείο της Ρόδου από το οποίο θα αντλεί προσωπικό.

Στη Νίσυρο πέραν του τουρισμού λειτουργούν δύο εξαγωγικές εταιρείες η μια εξάγει περί των 700.000 τόνων ελαφρόπετρα το χρόνο και η άλλη 300.000 τόνους περλίτη. Στο Γυαλί Νισύρου έρχονται πολλά πλοία που πάνε για εξωτερικό και η ύπαρξη τελώνη θεωρείται αναγκαία.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το 2013 με την μη εγκυρότητα της σύμβασης του Δήμου Νισύρου και άλλων εταίρων με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και την δημιουργία χρεών σε Νισύριους επιχειρηματίες συζητήθηκε με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Γιαννέλλη και σύντομα θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση που θα αφορά την επίλυση του προβλήματος.

Διαβάστε ακόμη

Χρ. Κορωναίος, δήμαρχος Νισύρου: Προτεραιότητα όλων να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να αναδειχθεί η αλήθεια των γεγονότων

Χιλιάδες κιλά υλικού απέστειλε για ανακύκλωση ο δήμος Νισύρου

Επιτυχία Νισύριων μαθητών σε πανελλήνιο μαθηματικό διαγωνισμό

O δήμος Νισύρου ιδρυτικό μέλος του "Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων"

Επίσκεψη του υφυπουργού Ναυτιλίας στη Νίσυρο για τον εορτασμό της 76ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Δήμος Νισύρου: Η 8η του Μάρτη είναι ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του δήμου Νισύρου

H Νίσυρος στους 1000 δήμους-εταίρους του πανευρωπαϊκού δικτύου «Οικοδομώντας την Ευρώπη μαζί με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης»