Ανέξοδες υποσχέσεις για την αναβάθμιση της ΑΣΤΕΡ

Ανέξοδες υποσχέσεις για την αναβάθμιση της ΑΣΤΕΡ

Ανέξοδες υποσχέσεις για την αναβάθμιση της ΑΣΤΕΡ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 276 ΦΟΡΕΣ

Από την Υπουργό Τουρισμού Ελ. Κουντουρά

Την υπόσχεση ότι θα αναβαθμιστεί η ΑΣΤΕΡ (έτσι γενικώς και αορίστως) επανέλαβε για μια ακόμη φορά η υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά.

Η αναφορά στην ΑΣΤΕΡ, έγινε στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για την τουριστική εκπαίδευση, ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Κέρκυρας κ. Φωτεινή Βάκη.

Στην πρωτολογία της η κ. Κουντουρά τόνισε τα εξής:
«Όταν αναλάβαμε το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού το 2015, παραλάβαμε τη δημόσια τουριστική εκπαίδευση -όπως πολύ σωστά είπατε- σημαντικά υποβαθμισμένη με βασική αιτία την κατάργηση του Οργανισμού του ΟΤΕΚ τον Ιανουάριο του 2013. Όσο δε για τις Σχολές Ξεναγών, αυτές ήδη τελούσαν σε αναστολή λειτουργίας από το 2010. Επίσης, καταργήθηκαν -και χωρίς μελέτη θα έλεγα- και τα ΕΠΑΣ με τα Τμήματα «Touristica» τα οποία είχαν.

Στο σχεδιασμό μας, λοιπόν, εντάξαμε άμεσα την αναβάθμιση των εκπαιδευτηρίων μας και συγκεκριμένα των οκτώ δημοσίων ΙΕΚ και των δύο ΑΣΤΕ στη Ρόδο και την Κρήτη. Συζητήσαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ζητήσαμε τις προτάσεις των ίδιων των εκπαιδευτηρίων, καθώς και των Τομεαρχών Τουρισμού όλων των κομμάτων, αλλά και των Βουλευτών, τους οποίους με πρωτοβουλία μας προσκαλέσαμε σε συνάντηση, για να συμμετέχουν με τις προτάσεις τους.

Επίσης, συστήσαμε στο Υπουργείο Τουρισμού μία ομάδα εργασίας με αντικείμενο την επεξεργασία όλων αυτών των προτάσεων και με στόχο την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων των εκπαιδευτηρίων με στόχο την αναβάθμισή τους, αλλά και να καταρτιστεί μία ολοκληρωμένη και συνολική πρόταση για τη δημόσια τουριστική εκπαίδευση.

Θα πρέπει, όμως, να τονιστεί, δυστυχώς, ότι οι δεσμεύσεις του παρελθόντος αποτέλεσαν εμπόδιο, έτσι ώστε το 2016 να μην μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας.

Συγκεκριμένα, οι δεσμεύσεις αυτές αφορούσαν στους σημαντικούς περιορισμούς, στις εγκρίσεις πρόσληψης του προσωπικού που προέκυπταν από το ν. 4093/2012 και στον συνεχώς μειούμενο αριθμό προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του συνόλου των εκπαιδευτικών μονάδων και φυσικά και του Υπουργείου μας, που αυτό ήταν ένα τεράστιο εμπόδιο στη στελέχωση των εκπαιδευτηρίων μας, με επακόλουθο την αδυναμία αύξησης των εισακτέων.

Με το νέο, όμως, οργανόγραμμα του Υπουργείου, το οποίο ολοκληρώνουμε αυτές τις μέρες, εξασφαλίζουμε θέσεις εκπαιδευτικών για τη στελέχωση και ενίσχυση των εκπαιδευτηρίων μας, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν και την αύξηση των εισακτέων και την εισαγωγή νέων ειδικοτήτων.

Έχουμε προσπαθήσει και ελπίζουμε ότι θα εξασφαλίσουμε όλα τα κονδύλια για την επαναλειτουργία σχολής ξεναγών της Αθήνας, δυστυχώς, καταρχήν το 2017 και τη λειτουργία τμημάτων μετεκπαίδευσης.

Η δευτερολογία
Έχετε απόλυτο δίκιο, κυρία συνάδελφε, ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση ειδικά στα επαγγέλματα τα τουριστικά, δεδομένου ότι το 2015 και το 2016 είχαμε ιστορικό ρεκόρ αφίξεων, εξαιρετικές πρωτοβουλίες που αφορούν επενδύσεις οι οποίες γίνονται και έκρηξη, θα έλεγα, επενδύσεων.

Εμείς συμβουλεύουμε και τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν ξέρουν τι θα κάνουν στο μέλλον, να ασχοληθούν με τον τουρισμό, γιατί η χώρα μας μπορεί πραγματικά να προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες, πολύ μεγάλη ποιότητα και μεγάλη ανάπτυξη στο τουριστικό κομμάτι.

Η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης για εμάς αποτελεί βασικό άξονα της εθνικής τουριστικής πολιτικής μας. Είναι άμεση προτεραιότητά μας για το 2017 και είμαστε σε συνεχή συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.

Πρώτα απ’ όλα, για την επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε -όπως είπα και πριν- ότι θα επαναλειτουργήσει η Σχολή Ξεναγών στην Αθήνα το 2017. Έχουμε ήδη κάνει μια συγκρότηση πενταμελούς γνωμοδοτικής επιστημονικής επιτροπής αρμόδιας για τα θέματα των Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού και έχουμε εξασφαλίσει, επιτέλους, τα απαιτούμενα κονδύλια και το απαραίτητο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Όπως σας είπα στην πρωτολογία μου, υπήρχαν δεσμεύσεις που δεν μας το επέτρεπαν αυτό. Τώρα το εξασφαλίσαμε. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία πάλι με τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε σε επόμενη φάση να επαναλειτουργήσουν και οι υπόλοιπες Σχολές Ξεναγών, τις οποίες άλλωστε έχουμε προβλέψει στο καινούργιο, στο νέο οργανόγραμμα που επεξεργαζόμαστε και ολοκληρώνεται.

Τέλος, είμαστε σε συνεργασία με το κάθε εκπαιδευτήριο, αλλά και με το Υπουργείο Παιδείας, και έχουμε λάβει υπόψιν όλες τις εισηγήσεις για τις προσφερόμενες ειδικότητες, σε συνάρτησης πάντα με τον αριθμό καθηγητών. Και εφόσον με το νέο οργανόγραμμα αυξάνουμε τις θέσεις αυτών, θα μπορεί να προβλεφθεί και αύξηση εισακτέων και νέων ειδικοτήτων. Με την Κέρκυρα -είχαμε μιλήσει-, δεν μπορούσαμε να κάνουμε αυτήν την αύξηση, γιατί ήταν περιορισμένο.

Σχετικά με το ζήτημα της μετεκπαίδευσης, αναφέρουμε ότι ήδη προωθείται και νομοθετική ρύθμιση, γιατί αυτό ήταν και το πρόβλημα της χρηματοδότησης, από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τα έτη 2017-2018 και 2019, το οποίο δεν είχε ποτέ προβλεφθεί.

Αναφορικά με την κατάρτιση και την μετεκπαίδευση των εργαζομένων, των εποχιακά ανέργων και ανέργων εμπειροτεχνών στον τομέα του τουρισμού με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον τουριστικό κλάδο, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την εκπαίδευση.

Για αυτό και κάναμε την ομάδα εργασίας, για αυτό και έχουμε και τις επιτροπές. Είναι για εμένα πολύ σημαντικό το ότι ξεκινάει η Σχολή Ξεναγών. Τα ΕΠΑΣ, δυστυχώς, καταργήθηκαν, δεν μπορούμε να τα επαναφέρουμε. Τα ΙΕΚ πρέπει να ενισχυθούν.

Και πρέπει να δούμε μία ολοκληρωμένη πρόταση -που θα είμαστε περήφανοι για την τουριστική μας εκπαίδευση- και όχι κάτι αποσπασματικό το οποίο θα συνεχίσει να κρατά υποβαθμισμένη την τουριστική εκπαίδευση. Μέσα στο 2017 θα το έχουμε ολοκληρώσει.

Είναι σημαντικό για μένα –γιατί ξέρετε ότι στο Υπουργείο λειτουργούμε ομαδικά- να έχουμε και όλες τις προτάσεις τις οποίες περιμένουμε από όλα τα κόμματα, από τον τομέα τουρισμού και τους βουλευτές, γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε αυτή την ολοκληρωμένη πρόταση που έχουμε και είμαστε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Πολύ σύντομα θα υπάρχει η πρότασή μας.

Διαβάστε ακόμη

Oλοκλήρωση επιμορφωτικής δράσης για τη διαχείριση παιδιών με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής ή /και Υπερκινητικότητας - ΔΕΠΥ

Επίσκεψη του Πειραματικού Γυμνασίου στο Εργαστήριο Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών Ερευνών και Μέσων

"Μαθαίνω να παίζω -Μαθαίνω να ζω στο Καστελλόριζο"

Διαδικτυακή επιμόρφωση σήμερα το απόγευμα από το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο

Επιτυχής συμμετοχή του 4ου ΓΕ.Λ. στην Οικονομική Ολυμπιάδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διάλεξη «Γεωοικονομία και αλυσίδες παραγωγής» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ελεονώρα Ζουγανέλη: Αξιοποίηση του λογισμικού του EyeHarp στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

Υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος Erasmus+ στη Σεβίλλη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου