Ειδικό επιχειρηματικό λογαριασμό ζητά το ΕΒΕΔ

Ειδικό επιχειρηματικό λογαριασμό ζητά το ΕΒΕΔ

Ειδικό επιχειρηματικό λογαριασμό ζητά το ΕΒΕΔ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 147 ΦΟΡΕΣ

Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στα νησιά μας

Να ισχύσει και για τους Επιχειρηματίες αλλά και τους Ελεύθερους Επαγγελματίες , η δημιουργία «ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ» ο οποίος θα είναι συνάρτηση του κόστους λειτουργίας της και από τον οποίο δεν θα γίνονται αναλήψεις αλλά αυστηρά και μόνο ΠΛΗΡΩΜΕΣ υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, Ασφαλιστικούς Φορείς , ανελαστικές υποχρεώσεις, ζητά το επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δ.σ. το βράδυ της Δευτέρας, μετά από εισήγηση του γραμματέα Νίκου Παπασταματίου, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι κάθε φυσικό πρόσωπο που φορολογείται στην Ελλάδα, μπορεί να διατηρεί ένα και μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, «μισθοδοσίας», στον οποίο είναι ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΕΣ οι καταθέσεις μέχρι του ποσού των 1.250 ΕΥΡΩ μηνιαίως.

Αναλυτικά στη συνεδρίαση ο κ. Παπασταματίου μιλώντας για το θέμα ανέφερε τα εξής: «Είναι γνωστό ότι η κρίση που μαστίζει την Ελληνική Οικονομία τα τελευταία 8 πλέον χρόνια πιστοποιείται από το αρνητικό πρόσημο που διατρέχει τη σχέση λιτότητας – επιχειρούμενης παραγωγικής αναδιάρθρωσης.

Σε ένα ιδιότυπο σπιράλ αναμόχλευσης εισοδημάτων, κατανάλωσης και επένδυσης , διαφαίνεται ότι ο στόχος μετασχηματισμού του οικονομικού μοντέλου κατανάλωσης σε ένα περισσότερο φιλικό για τις επενδύσεις μοντέλο, είναι ανεπίτευκτος.

Οι συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής αποτυπώνονται και στα στοιχεία του ΓΕΜΗ που τηρεί το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και που σε επιμελητήρια άλλων περιοχών της Χώρας είναι ακόμη δυσμενέστερα.

Ενδεικτικά, από 01/01/2016 έως 31/12/2016 αναφέρονται:
524 ΕΓΓΡΑΦΕΣ (σε όλα τα τμήματα)
711 ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ (σε όλα τα τμήματα)
Ενώ
αριθμός επιχειρήσεων 31/12/2015 : 21721
Αριθμός Επιχειρήσεων 31/12/2016: 21534

Πρέπει σε αυτό το σημείο να υποσημειώσουμε τον μεγάλο αριθμό των νεκρών «ομήρων» επιχειρήσεων που δεν δύνανται να διαγραφούν λόγω πολλαπλών οφειλών, σε Δ.Ο.Υ. , ΤΑΜΕΙΑ, ΦΟΡΕΙΣ και συνεπώς παραμένουν ανενεργές καταδεικνύοντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των προαναφερόμενων στοιχείων.

Η εφαρμογή σκληρών προγραμμάτων εσωτερικής υποτίμησης με λήψη δημοσιονομικών μέτρων υπερ-φορολόγησης δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το επιχειρείν και οδηγούν σε κάθετη πτώση το πραγματικό εισόδημα κατανάλωσης.

Επιπροσθέτως, οι ρυθμίσεις που προήλθαν από την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος το 2016 έχουν προσθέσει εισέτι μεγαλύτερα βάρη στους δραστηριοποιούμενους στην Ελληνική Οικονομία.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και άλλα μέτρα που δυσκολεύουν ή και καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία των επιχειρήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω δυσκολίες και που θα μπορούσαν με νομοθετικές ρυθμίσεις να αποφευχθούν.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι με τη ψήφιση του Νόμου 4446 του 2016 , Κεφάλαιο Β, άρθρο 65, ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ ΕΣΟΔΩΝ καθίσταται σταδιακά υποχρεωτική η εγκατάσταση εντός ορισμένης προθεσμίας και ανάλογα με τον Κύριο Αριθμό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) τους, τερματικών ηλεκτρονικής πληρωμής για την ολοκλήρωση πράξεων πληρωμής.

Σε αυτό το σημείο εντοπίζεται και η ύπαρξη ενός μεγάλου προβλήματος που ανακύπτει από τη διενέργεια των πληρωμών μέσω του συστήματος αυτού.

Οι δικαιούχοι πληρωμής, όπως αναφέρονται στην παράγραφο Γ του άρθρου 62, φυσικά ή νομικά πρόσωπα , τελικοί αποδέκτες των χρηματικών ποσών που αποτελούν τις πράξεις πληρωμών, τηρούν «επαγγελματικό λογαριασμό», που τηρείται σε Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμής του Νόμου 3862/2010, μέσω του οποίου διενεργούνται συναλλαγές που αφορούν αποκλειστικά την επιχειρηματική δραστηριότητα του κατόχου.

Οι προσπάθειες ενίσχυσης των Δημοσίων Εσόδων μέσω της αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων από τις Δ.Ο.Υ. στους οφειλέτες, αλλά και των Ασφαλιστικών Φορέων του Δημοσίου, βρίσκουν πεδίο εφαρμογής στους επαγγελματικούς και ατομικούς λογαριασμούς που τηρούνται στο σύνολο των Ελληνικών Τραπεζών.

Καθίσταται συνεπώς ΑΔΥΝΑΤΗ η συνέχιση της λειτουργίας των χιλιάδων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή ή που η Δαμόκλειος Σπάθη της κατάσχεσης ή δέσμευσης επικρέμεται ανά πάσα στιγμή επί της κεφαλής τους.

Θέση στο ζήτημα αυτό έλαβε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν εξήγγειλε τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό, χωρίς η εξαγγελία του να έχει τύχη, αλλά και το σύνολο των φορέων που εκφράζουν τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας όπως η ΚΕΕΕ , η ΕΣΕΕ και πολλά Επιμελητήρια.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ποσό που κατατίθεται από το ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΑΜΕΙΟΥ του τερματικού στο συμβεβλημένο Τραπεζικό Ίδρυμα, δεν αποτελεί ΠΡΟΪΟΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΠΛΟΥΤΟΥ.

Αποτελεί την καθημερινή είσπραξη της επιχείρησης, που εμπεριέχει τον ΦΠΑ (24%) , το κεφάλαιο Ανατροφοδότησης με προϊόντα ή πρώτες ύλες (περίπου 50%) και το μεικτό κέρδος ( περίπου 26%), από όπου θα πρέπει να πληρωθούν οι ανελαστικές δαπάνες, μισθοδοσία, έμμεσοι φόροι κ.τ.λ.
Είναι γνωστό το Δικαίωμα κάθε φυσικού προσώπου που φορολογείται στην Ελλάδα, να διατηρεί ένα και μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, «μισθοδοσίας», στον οποίο είναι ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΕΣ οι καταθέσεις μέχρι του ποσού των 1.250 ΕΥΡΩ μηνιαίως.

Μέτρο που κρίνεται απολύτως δίκαιο καθώς ο νομοθέτης αποδέχεται και ορίζει το ποσό αυτό ως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για την επιβίωση του φορολογούμενου , μέσα στο περιβάλλον της κρίσης και της ύφεσης.

Γνωστές δε, είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, προς τους αγρότες ότι «Όποιος Ζητήσει τον Ακατάσχετο Λογαριασμό των 1.250 ΕΥΡΩ θα τον Έχει».
Έγινε δε πρόσφατα γνωστό ότι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών Κοινοτικών Ενισχύσεων) ότι ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ κατασχέσεις σε ποσά που κατατίθενται για αγροτικές ενισχύσεις.

Ζητείται συνεπώς και πάλι, ΚΑΙ για τους Επιχειρηματίες και τους Ελεύθερους Επαγγελματίες , η δημιουργία «ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ» ο οποίος θα είναι συνάρτηση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης και σε απόλυτο ύψος ποσού μπορεί να προσδιορισθεί σε χαμηλό επίπεδο από τον οποίο δεν θα γίνονται αναλήψεις αλλά αυστηρά και μόνο ΠΛΗΡΩΜΕΣ υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, Ασφαλιστικούς Φορείς , ανελαστικές υποχρεώσεις (ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ), μισθοδοσίας και προμηθευτών.

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ακόμη περισσότερο και η ουσία του Νόμου 4446/2016, κεφάλαιο Β, «ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ ΕΣΟΔΩΝ».

Σημειωτέον δε, το θέμα δημιουργίας του Ακατάσχετου «Ειδικού Επιχειρηματικού Λογαριασμού», ετέθη και στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου».

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009