Υποσχέσεις για τα θέματα υγείας των μικρών νησιών

Υποσχέσεις για τα θέματα  υγείας των μικρών νησιών

Υποσχέσεις για τα θέματα υγείας των μικρών νησιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 317 ΦΟΡΕΣ

Από τη διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ Όλγα Ιορδανίδου

Την 20/2, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στη 2η ΥΠΕ, παρουσία του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δ. Γάκη, του προέδρου της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών και Πειραιώς κ. Ι. Φραγκούλη, της διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ κας Ο. Ιορδανίδου και του υποδιοικητή κ. Γ. Αντύπα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα Υγείας, που αφορούν κυρίως μικρά νησιά της Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα:

- Για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων στα ΠΠΙ Αστυπάλαιας, Κάσου, Νισύρου και Χάλκης, έχουν ήδη εγγραφεί τα απαιτούμενα ποσά στο νέο ΕΣΠΑ (63.000€ ανά όχημα). Για τα ΠΠΙ Αστυπάλαιας και Κάσου, οι τρέχουσες ανάγκες θα καλύπτονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

- Για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού , έχουν ήδη εγγραφεί στο νέο ΕΣΠΑ τα ακόλουθα ποσά ανά ΠΠΙ: Αστυπάλαιας(18.740€), Κάσου(17.325€), Λειψών (15.370€), Μεγίστης (37.940€), Νισύρου(61.585€), Πάτμου (35.215€), Σύμης (165.205€), και Χάλκης(13.410€)

- Για την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού (hardware) , έχουν ήδη εγγραφεί στο νέο ΕΣΠΑ τα ακόλουθα ποσά ανά ΠΠΙ: Κάσου(1.408,64€), Λειψών (2.073,28€), Νισύρου(4.253,20€), Πάτμου (2.569,25€), Σύμης (2.914€), και Χάλκης(1.612€)

- Για την ψηφιοποίηση ακτινολογικών εργαστηρίων στα ΠΠΙ Κάσου, Λειψών, Μεγίστης και Σύμης, έχουν ήδη εγγραφεί τα απαιτούμενα ποσά στο νέο ΕΣΠΑ (22.000€ ανά εργαστήριο).

- Προκειμένου να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα ΠΠΙ και Κ.Υ., θα υπάρξει συγκεκριμένη εισήγηση προς την 2η ΥΠΕ, στην οποία θα αναφέρονται και οι μόνιμοι κάτοικοι ανά νησί, που διαθέτουν τα τυπικά προσόντα και είναι άνεργοι.

- Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μοριοδότησης για διορισμό στο ΕΣΥ ιατρών, που έχουν υπηρετήσει σε αγροτικά ιατρεία νησιών, σύμφωνα με το άρθρο 43 του Ν. 4368/2016.

- Με την ολοκλήρωση της ψήφισης του Ν. 4361/2016, δίνεται η δυνατότητα σε οπλίτες ιατρούς, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, να υπηρετούν σε αγροτικά ιατρεία και Κ.Υ. νησιών. Το σχετικό διάστημα λογίζεται ως χρόνος εκπλήρωσης τόσο της θητείας τους, όσο και της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου.

- Για τους αγροτικούς ιατρούς που υπηρετούν ή θα δηλώσουν προτίμηση σε ΠΠΙ και σε Κ.Υ. νησιών, δίνεται επίδομα 400 ευρώ από το Υπουργείο Υγείας και επίδομα 450 ευρώ από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Το επίδομα των 450 ευρώ δίνεται και στους επικουρικούς ιατρούς.

- Για το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί σε ΠΠΙ και σε Κ.Υ. νησιών, οι Δήμοι μπορούν αν θέλουν να δίνουν επίδομα ποσού 400 ευρώ, για τη στέγασή τους, σύμφωνα με το Ν. 4368/2016.

- Για την προμήθεια αναλωσίμων, που απαιτούνται για τη λειτουργία των ιατρικών μηχανημάτων, την πραγματοποίηση εξετάσεων, κλπ, η διαδικασία που ισχύει είναι η αποστολή από τα ΠΠΙ και τα Κ.Υ. λίστα αναγκών απευθείας στην 2η ΥΠΕ, η οποία αποστέλλει τα απαιτούμενα υλικά ή εγκρίνει την απαιτούμενη δαπάνη προμήθειας τους, κατά περίπτωση.

- Σχετικά με την αδυναμία παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

σε τουρίστες, λόγω μη κάλυψης της ασφάλειά τους στα Νοσοκομεία, Ρόδου, Κω, κλπ, που έχει ως τραγικό αποτέλεσμα , οι τουρίστες να πηγαίνουν στην Τουρκία, θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα ενέργειες, ώστε να υπάρχει διπλό όφελος και για τους τουρίστες και για τα Νοσοκομεία, δηλαδή για τη χώρα μας γενικότερα. Μια πιθανή λύση στο πρόβλημα μπορεί να αποτελεί η υιοθέτηση της πρακτικής που εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο της Σύρου

- Σχετικά με το αίτημα του ΠΠΙ Πανόρμου Καλύμνου, για χορηγία

φαρμάκων, ιατρικού υλικού και αναλωσίμων, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συγκέντρωσης και αποστολής τους.

- Σχετικά με το αίτημα του ΠΠΙ Τήλου για την πλήρωση κενών

θέσεων ιατρού, ήδη υπογράφηκε η απόσπαση επιμελητή ιατρού καθώς και η μετάθεση ενός αγροτικού ιατρού

- Σχετικά με το αίτημα του ΠΠΙ Πάτμου για τη συντήρηση του

αιματολογικού αναλυτή, αποστέλλεται η έγκριση της σχετικής προσφοράς.

- Σχετικά με το αίτημα του ΠΠΙ Καστελλορίζου, για την αντικατάσταση του ηλεκτροκαρδιογράφου, βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια ενός νέου ηλεκτροκαρδιογράφου, που θα αποσταλεί στο Ιατρείο

- Σχετικά με την αξιοποίηση του νέου κτηρίου του ΠΠΙ Χάλκης, έχει εγκριθεί το αίτημα για την προμήθεια εξοπλισμού και αναμένεται η υλοποίησή του.

- Σχετικά με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων,

αρκεί μόνο το ΑΜΚΑ τους σε οποιοδήποτε ΠΠΙ , ΚΥ και Δημόσιο Νοσοκομείο.

- Σχετικά με την συνταγή για Χρόνια Πάθηση, δηλαδή θεραπεία

μηνός, θεραπεία δίμηνη και επαναλαμβανόμενες συνταγές (έως και τρίμηνες), σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση Νόμου, αρκεί να υπάρχει στο σύστημα μια γνωμάτευση από ιατρό ειδικότητας.

«Κατά γενική ομολογία, ήταν μια χρήσιμη και όχι απλά τυπική συνάντηση, και θα υπάρξει συνέχεια στο άμεσο μέλλον, με οργανωμένη επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, μαζί με την πρόεδρο της 2ης ΥΠΕ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Διαβάστε ακόμη

Εθελοντικός καθαρισμός βυθού και ακτής στη Λίνδο

Επανεξελέγη πρόεδρος στο Σωματείο Ξεναγών ο Δ. Σαλαχούρης

Τρία θέματα στο περιφερειακό από την παράταξη του Ν. Παπανικόλα

Αποτελέσματα 14ου διαγωνισμού φωτογραφίας της Dodekanisos Seaways

Αρκετές δωρεές τροφίμων για το συσσίτιο του δήμου

Ποιοι ορίστηκαν ένορκοι στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου

Καθορίστηκε το πλαίσιο αποχής των δικηγόρων

Μέχρι τις 31 Μαΐου θα πρέπει να θεραπευτούν οι παραβάσεις των καταστημάτων