«Μελανό σημείο» η απουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης την 7η Μαρτίου

«Μελανό σημείο» η απουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης την 7η Μαρτίου

«Μελανό σημείο» η απουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης την 7η Μαρτίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 314 ΦΟΡΕΣ

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε χθες ο Δήμαρχος Ρόδου

Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο Δήμαρχος της Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, από τις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για τον εορτασμό των εβδομήντα χρόνων της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, δεν παρέλειψε όμως να καυτηριάσει την εκκωφαντική απουσία, για πρώτη φορά, κυβερνητικού εκπροσώπου την 7η Μαρτίου, κάνοντας λόγο για το μοναδικό «μελανό σημείο».

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του χθες, προέβη σε έναν απολογισμό του επετειακού εορτασμού της 7ης Μαρτίου που έγινε στη Ρόδο τις προηγούμενες ημέρες, αναφέροντας μάλιστα ότι μαζί με την προετοιμασία ήταν ένα πενθήμερο.

«Ήταν μία οφειλόμενη τιμή και υποχρέωση», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος, από τη στιγμή που την 1η Μαρτίου η Βουλή των Ελλήνων ανακήρυξε το 2017 ως έτος Δωδεκανήσου, με αφορμή τα εβδομήντα χρόνια από την Ενσωμάτωση, και, όπως είπε, είχαμε την υποχρέωση εφόσον υπήρχε και η αποδοχή από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, να παρευρεθεί στη Ρόδο στις 6 του μηνός, και οι εκδηλώσεις εντάχθηκαν μέσα στο τριήμερο για την παρουσία των Πατριαρχών.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, λοιπόν, ήταν μία εθνική επέτειος αλλά ταυτόχρονα και μία υψηλού επιπέδου πολιτιστική-ιστορική εκδήλωση, κυρίως λόγω των όσων είπε ο κ. Παυλόπουλος. Ο Δήμαρχος θεωρεί ότι ο ΠτΔ, μετά από πολλές προκλήσεις από τη γείτονα χώρα, απάντησε τόσο τεκμηριωμένα που θα μείνει ιστορική η απάντηση που έδωσε.

«Με νομικά επιχειρήματα, με πολιτικά επιχειρήματα, με την πραγματικότητα, με τεκμηρίωση στην ιστορία, όσον αφορά στις όποιες όχι μόνο ανιστόρητες δηλώσεις των απέναντι αλλά και εκτός πραγματικότητας», όπως είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό ήταν ίσως ένα μεγάλο συν στην τιμητική εκδήλωση της ανακήρυξής του ως επίτιμο δημότη της Ρόδου. Σαν νησιώτης θα έλεγα πλέον απάντησε τεκμηριωμένα».

Από τη δική μας πλευρά, πάλι, ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε ότι είχαμε υποχρέωση να εκθειάσουμε ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν τιμήθηκε μόνο λόγω του αξιώματος αλλά επειδή αρμόζει και η προσωπικότητα να τιμηθεί.

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε όλους για την ανταπόκριση στο κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής, δηλαδή και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων οι οποίοι παρέστησαν και όλους τους προσκεκλημένους που συμπεριλαμβάνει το πρωτόκολλο καθώς και τους εκπροσώπους των συλλόγων και των φορέων.

Τέλος, θέλησε να απαντήσει και στο παράπονο που διατύπωσαν συμπολίτες μας, όπως οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων και οι περιφερειακοί σύμβουλοι που ήθελαν να είναι παρόντες κατά την απονομή τιμής στον ΠτΔ, ωστόσο, όπως είπε ο Δήμαρχος, η αίθουσα του δ.σ. αποδείχθηκε πολύ μικρή γι’ αυτή την εκδήλωση ενώ για λόγους ασφαλείας η φρουρά της Προεδρίας ζήτησε μικρότερο αριθμό παρισταμένων.

Το «μελανό σημείο»
Ωστόσο, στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος, δεν παρέλειψε να «καυτηριάσει», τόσο την αδιαφορία που επέδειξαν τα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας-πλην της ΕΡΤ που κάλυψε ένα μέρος της τιμητικής διάκρισης στον ΠτΔ-για την κάλυψη των εκδηλώσεων, αλλά κυρίως την ηχηρή απουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης στην παρέλαση και τις εκδηλώσεις ανήμερα του εορτασμού της 7ης Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος, εκπροσωπώντας την τοπική κοινωνία, είχε «καυτηριάσει» το γεγονός τόσο στο λόγο του στον Ευαγγελισμό όσο και σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις εκδηλώσεις.

Και δήλωσε χθες:
«Ήταν ένα ατόπημα η απουσία κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν νοείται στα εβδομήντα χρόνια της επετείου, που έχει χαρακτηριστεί από τη Βουλή ως έτος Δωδεκανήσου, κατά τη δοξολογία να μην προΐσταται εκπρόσωπος της κυβέρνησης-και λέω προΐσταται γιατί η θέση του στη δοξολογία είναι συγκεκριμένη πριν απ’ όλους τους λοιπούς εκπροσώπους οποιωνδήποτε θεσμών.

Το δεύτερο, αισθάνθηκα άσχημα όταν, στην κατάθεση των στεφάνων, ευτυχώς που ήταν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, ο συμπατριώτης μας, κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, και κατέθεσε εκ μέρους της Βουλής. Όμως, στο πρωτόκολλο, το πρώτο στεφάνι που κατατίθεται είναι εκ μέρους της κυβέρνησης».

Εκεί κατά τον Δήμαρχο φάνηκε το ατόπημα και, όπως είπε, αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να έχουν τεράστια θέματα αλλά…δεν χάθηκε ο κόσμος από πενήντα άτομα Υπουργικό συμβούλιο, να παρευρεθεί έστω ένας Υφυπουργός. «Αυτό ήτανε το μελανό σημείο των εορταστικών εκδηλώσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα, θεωρεί ότι και η συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας έδωσε το δικό της στίγμα σχετικά με την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεών μας, κάτι που αναπτέρωσε και το ηθικό των πολιτών.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι η τέταρτη εκδήλωση, αυτή του μουσικού γυμνασίου με τα παροικιακά σωματεία, πέραν του ότι παρέλασαν όλα τα νησιά, με τις παραδοσιακές φορεσιές, τους παραδοσιακούς χορούς, υπήρξε ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία της ιταλοκρατίας από την κατάληψη της Ρόδου το 1912 μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 1947 οπότε υψώθηκε η Ελληνική σημαία και στη συνέχεια της 7ης Μαρτίου του 1948.

Ο Δήμαρχος εντυπωσιάστηκε έτσι που έδεσε το ιστορικό με το παραδοσιακό αρχείο, γι’ αυτό και ζήτησε από τη Διεύθυνση του Μουσικού Γυμνασίου να τους δώσουν αυτό το υλικό με την αναφορά ποιοι το επιμελήθηκαν (σ.σ. καθηγητές-μαθητές) ώστε να μπορέσει ο Δήμος να το αξιοποιήσει, να το εκδώσει και να το μοιράσει σε όλα τα σχολεία.

Επίσης, για τη συμμετοχή του κόσμου είπε ότι δεν ήταν μόνο η αναμενόμενη αλλά αυτή που ταίριαζε σ’ αυτή την εορταστική επέτειο και ευχήθηκε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά των εκδηλώσεων αυτών ενώ επειδή πρόκειται για έτος Δωδεκανήσου, θα ακολουθήσουν και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, βάσει των όσων αποφασίστηκαν και κατά τη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Βουλής αλλά και τη συνεδρίαση της ολομέλειας.

Και κλείνοντας, δεν παρέλειψε να πει ο Δήμαρχος: «Η ελληνικότητα των νησιών είναι απαράγραπτη και η εθνική κυριαρχία αδιαπραγμάτευτη».

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη