Στα «μαλακά» έπεσε ζευγάρι που έφερε μετανάστες στη Ρόδο

Στα «μαλακά» έπεσε χθες στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου ζευγάρι Γερμανών που κατηγορούνται για προώθηση με πλωτό μέσο υπηκόων τρίτης χώρας και παράνομη είσοδο στη χώρα μας και είχαν συλληφθεί σε... καφετέρια της Σύμης!

Συγκεκριμένα το δικαστήριο απάλλαξε από κάθε κατηγορία την 58χρονη αλλοδαπή σύζυγο και έκρινε ένοχο χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου και με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου τον 70χρονο σύντροφο της, στον οποίο και επέβαλλε ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, δηλαδή κατά συγχώνευση φυλάκιση 3 ετών και 6 μηνών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 2000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρωτόδικα το ζευγάρι είχε καταδικαστεί κάθειρξης 16 ετών, φυλάκιση 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 46.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, ποινή κατά της οποίας άσκησαν έφεση η οποία εκδικάστηκε χθες από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014 το μεσημέρι οπότε και οι λιμενικοί στην Σύμη συνέλαβαν στην καφετέρια του νησιού (!) το ζευγάρι Γερμανών οι οποίοι χρησιμοποίησαν το σκάφος τους τύπου «γκουλέτα» για να μεταφέρουν από τα τουρκικά παράλια άλλους έξι παράνομους μετανάστες.

Μόλις ο 70χρονος Γερμανός με την 58χρονη σύντροφο του αποβίβασαν τους αλλοδαπούς συνελήφθησαν από τους λιμενικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλοδαποί φέρονται να κατέβαλαν το ποσό των 2500 ευρώ έκαστος για την μεταφορά τους ενώ το ζευγάρι των Γερμανών έλαβε συνολικά 2000 ευρώ.

«Έπεσε» στα μισά
Συνολική ποινή φυλάκισης 6 ετών και 3 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 11.000 ευρώ επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 37χρονο Τούρκο ο οποίος κατηγορείται για την μεταφορά τεσσάρων παράνομων μεταναστών στην Ρόδο.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό καθώς τον Φεβρουάριο του 2015 ο αλλοδαπός είχε καταδικαστεί από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκάνησου  σε 12 χρόνια κάθειρξη, 7 μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο 22.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ωστόσο χθες το δευτεροβάθμιο δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς της συνηγόρου υπεράσπισης κ. Αντωνίας Κωστοπούλου, «μείωσε» την πρωτόδικη ποινή για τον 37χρονο, στα μισά.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, όλα ξεκίνησαν στις 24 Σεπτεμβρίου 2014 το βράδυ όταν, μετά την αξιοποίηση πληροφοριών που είχε στην διάθεση του το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, εντόπισε στην περιοχή των Μύλων, 4 παράνομους μετανάστες οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.

Την ίδια ώρα το ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε το ιστιοφόρο «KASIMIR» σημαίας Η.Π.Α. καθώς και ένα φουσκωτό σκάφος με τα οποία οι παράνομοι μετανάστες είχαν αποβιβαστεί στη Μαρίνα Μανδρακίου. Μετά από έρευνα που έκαναν οι λιμενικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 37χρονο αλλοδαπό ως τον διακινητή των 4 λαθρομεταναστών.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα δύο σκάφη, μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας, καθώς και φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης μικτού βάρους 3 γραμμαρίων που ανήκουν στον 37χρονο.