Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

>  Αβρανιές ( Άγρια σπαράγγια)
• Αβρανιές
• 1 κρεμμύδι ,
• χυμό από ένα λεμόνι ,
• 1 κουταλιά αλεύρι,
• αλάτι , πιπέρι.

Καθαρίζουμε τις αβρανιές ,φροντίζοντας να είναι πολύ τρυφερές . Καίμε το λάδι τσιγαρίζουμε  το κρεμμύδι και προσθέτουμε τις αβρανιές . Αφού μαραθούν βάζουμε λίγο νερό και αφήνουμε να ψηθούν . Όταν τελειώσει το ψήσιμο διαλύουμε το αλεύρι  στο χυμό του λεμονιού  το ρίχνουμε και το αφήνουμε να πάρει μια βράσει να χυλώσει.

>   Άνθος    γλυκό

• Άνθος   νεραντζιάς   ή   κιτριάς,
•  Ζάχαρη
• Λεμόνι.

 

 

Μαζεύουμε την άνοιξη, πού ανθίζουν τα δέντρα, ανθούς από την νεραντζιά ή την κιτριά. Από τους ανθούς παίρνουμε τα πέταλα και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό, πού χοχλάζει. Τ' αφήνουμε να ψηθούν χωρίς να λιώσουν. Τα σουρώνουμε και τα σφίγγουμε με τα δυο μας χέρια καλά. Υπολογίζουμε για κάθε γεμάτη σφιξιά των δυο χεριών μαζί ένα κιλό ζάχαρη και το χυμό δυο λεμονιών περίπου.

Βάζουμε τον βρασμένο ανθό σε λεκάνη και στύβουμε τα λεμόνια. Αφήνουμε έτσι μια ώρα για ν’ ασπρίσουν. ΄Επειτα τον ρίχνουμε, όπως είναι με το λεμόνι, στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη και ένα φλιτζάνι νερό περίπου και ανακατεύουμε. Δένουμε το γλυκό σε μέτρια φωτιά.

Το γλυκό αυτό είναι. ωραίο και σπάνιο, γιατί δύσκολα βρίσκει κανείς τόσο πολύ ανθό.

Στα παλιά χρόνια το είχαν για εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για να κεράσουν τον γαμπρό. Το έβαζαν μάλιστα σε ασημένιο κουρούπι