70 χρόνια Πρόσκοποι  Παραδεισίου (1947-2017)

Το 3ο Σύστημα Προσκόπων Παραδεισίου διανύει 70 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας και συνεισφοράς στο κοινωνικό σύνολο , συμβάλλοντας στη διαπαιδαγώγηση των νέων από την ηλικία των 7 ετών προκειμένου στην ενηλικίωση τους να είναι χρήσιμοι πολίτες προς την κοινωνία.

 Το Φεβρουάριο του 1947 ξεκινά τα προσκοπικά του βήματα το Σύστημα  Προσκόπων του Παραδεισίου .
Αρχηγός της Ομάδας Προσκόπων ανέλαβε ο Ιωάννης  Ροδίτης  ο οποίος είχε πρόσφτα απολυθεί απο το Π.Ν. με Υπαρχηγούς τους  Εμμανουήλ Μυλωνά και  Γεώργιο Ζερβό.
Την Ομάδα Προσκόπων αποτελούσαν οι μικρές παρέες παιδιών (Ενωμοτίες) όπου Ενωμοτάρχης στην Ενωμοτία των Γερακιών ήταν ο  Χρήστος Χατζηβάσιλας , στην Ενωμοτία Ελαφιών ο  Νικόλαος Κολαής ως Υπενωμοτάρχης παρέα με τους Προσκόπους  τότε Σάββα Θ. Σκαμπίλη, Κωσταντίνο Διακογεωργίου και Μιχαήλ Ανάστασου.
 Στις 7 Μαρτίου 1948 στην παρέλαση της Ενσωμάτωσης της ∆ωδεκανήσου οι Πρόσκοποι του Παραδεισίου συμμετέχουν ανάμεσα στα  855 άτομα με επικεφαλής τον τότε Γενικό Έφορο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Αντώνιο Μπενάκη.


Οι ανάγκες μεγαλώνουν , το 1948 δημιουργείται η Αγέλη Λυκοπούλων με Βαθμοφόρους τους Αναστάσιο Μπέλλο, Καλλιόπη Μαλιωτάκη και Λουκία Κυραμαριού.
Το 1950 Παραδεισιώτες του εξωτερικού προσέφεραν χρήματα για να αγοραστούν στολές Ναυτοπροσκόπων και την ίδια χρονιά πραγματοποιούν αναδάσωση στο βουνό του Παραδεισίου.  
Κατά τα έτη  1961-1963 υπήρξε μια μικρή αδράνεια αλλά το 1964 ιδρύονται οι Πεζοπροσκόποι με Αρχηγό Συστήματος τον Μιχαήλ Μαγκαφά , Αρχηγό της Ομάδας Προσκόπων τον Σάββα Ζερβό και Υπαρχηγό τον Παπακωνσταντίνου Κώστα, Αρχηγό Αγέλης Λυκοπούλων την Σέβα Κυραμαριού και Υπαρχηγό  την Ανθούλα Ζερβού.


Στις 22 Φεβρουαριου 1982 ο Εμμανουήλ Κλαδίτης ιδρύει την Κοινότητα Ανιχνευτών.  Αρχηγός Συστήματος τότε ήταν  ο Αλέξανδρος Μπινόγλου , Αρχηγός Ομάδας Προσκόπων ο Φίλλιπος Αναστασού και Αρχηγός Αγέλης Λυκοπούλων ο Εμμανουήλ Φωτάρας.
Το 1986 αναλαμβάνει Αρχηγός Συστήματος ο Εμμανουήλ Κλαδίτης ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του για 16 συνεχόμενα  χρόνια στα παραπάνω καθήκοντα μέχρι το 2002.
 Τον Οκτωβριο του 2002 την ηγεσία του Συστήματος αναλαμβάνει ο Γεώργιος Αντωνάς όπου με συστηματική δουλειά συνεχίζει το άριστο έργο των προκατόχων του και το Σύστημα μπαίνει σε μια νέα τροχιά.

Την 1η Φεβρουαρίου του 2003 ιδρύεται η Ένωση Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Προσκόπων Παραδεισίου από τον πρώην Αρχηγό Συστήματος Εμμανουήλ Κλαδίτη με τα μέλη της μέχρι και σήμερα  να υποστηρίζουν και να ενισχύουν το Προσκοπικό Έργο που πραγματοποιείται στα Προσκοπικά Συστήματα του νησιού.
Στη συνέχεια αναλαμβάνει Αρχηγός Συστήματος ο Κυριάκος Μαλιωτάκης μέχρι τον Μάιο του 2015 ο οποίος συνεχίζει να προσφέρει στα ήδη γερά  θεμέλια των προκατάχων του με σύνθημα  « ΝΑ ΒΟΗΘΩ!».


Στις 28 Μαίου 2007 η Σημαία του Συστήματος τιμήθηκε με το Μετάλιο Ευδόκιμης Υπηρεσίας και στις 14 Δεκεμβρίου 2009 με το Μετάλιο Εξαιρέτων Πράξεων μετά από αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων
Το Σύστημα τιμήθηκε και με Εύφημον Μνεία για την πολύτιμη βοήθεια των μελών του στις πληγείσες απο τις πυρκαγιές περιοχές της Ηλείας το καλοκαίρι του 2007 μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπωνου νησιού μας.
Από τον Μάιο του 2015  μέχρι και σήμερα ο νυν Αρχηγός Συστήματος Κυριάκος Μητρόπουλος με τους Βαθμοφόρους που πλαισιώνουν τα Προσκοπικά Τμήματα συνεχίζουν να προσφέρουν τόσο στα μέλη του Συστήματος όσο και στην κοινωνία.
Στα πλαίσια εορτασμού των 70 χρόνων λειτουργίας του Συστήματος το Σάββατο      28 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας όπου μοιράστηκε σε όλα τα μέλη επετειακό προσκοπικό μαντήλι.

Την Κυριακή 5 Μαρτίου με σύνθημα 70 Χρόνια - 70 Δέντρα πραγματοποιήθηκε δεντροφύτευση στην παραλιακή ζώνη του Παραδεισίου.
Οι εορταστικές δραστηριότητες θα συνεχιστούν τον Ιούλιο όπου θα πραγμαποιηθεί κεντρική εκδήλωση του Συστήματος με εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 70 χρόνια λειτουργίας και το Σεπτέμβριο θα λήξουν με την καθιερωμένη Προσκοπική Πυρά για να γιορτάσουν όλοι μαζί παλαιά και νέα μέλη του Συστήματος.

Το 3ο Σύστημα Προσκόπων Παραδεισίου ευχαριστεί θερμά τον κ. Εμμανουήλ Ν. Φωτάρα για τα ιστορικά στοιχεία που παραχώρησε από το βιβλίο του ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΕΙΣ – ΒΙΛΛΑΝΟΒΑ – ΠΑΡΑΔΕΙΣΙ εκδόσεις ΒΙΛΛΑΝΟΒΑ.