Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (Γ’) Τρίτη Εβδομάδα των Νηστειών

Γράφει
ο πρωτοπρεσβύτερος
Κυριάκος Αναστ. Μανέττας

Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου


Σήμερα τελειώνει με τη βοήθεια του Θεού η τρίτη εβδομάδα των Νηστειών. Η γνωστή σε όλους μας Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (των ματσιών). Η Αγία μας Εκκλησία στο μεγάλο αυτό στάδιο της Νηστείας, της προσευχής, της πνευματικής περισυλλογής, προβάλλει μπροστά μας τον τίμιο και ζωοποιό Σταυρό του Χριστού μας.

Το φονικό και εξευτελιστικό αυτό όργανο, που με τη ζωή του Χριστού, τη θυσία Του και τον αγιασμό Του με το Τίμιο Αίμα του, έγινε σύμβολο ιερό, θώρακας προστασίας, ευλογίας και αγιασμού. Στο συναξάριο αυτή της ημέρας διαβάζουμε το λόγο που προσκυνούμε και τιμούμε τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας, αυτή την ημέρα και στη μέση της Τεσσαρακοστής...

«Σε κάθε κοπιαστικό έργο υπάρχει δυσκολία στην εκτέλεσή του και στην πορεία του και η δυσκολία αυτή γίνεται πιο κουραστική, στην μέση της εργασίας. Γιατί ο κόπος που κάναμε μέχρι τώρα φέρνει δυσκολία. Και η δυσκολία αδυναμία. Έτσι και τώρα βρισκόμαστε στη μέση της Τεσσαρακοστής, και της νηστείας για ενίσχυση και ενδυνάμωση η εκκλησία μας προβάλλει σήμερα ένα πανίσχυρο βοήθημα, τον Τίμιο Σταυρό. Ώστε προσκυνώντας με ευλάβεια και πίστη παίρνουμε δύναμη στο συνεχή και υπόλοιπο διάστημα του πνευματικού μας αγώνα. Είναι γνωστό ότι η ζωή και η διαδρομή του κάθε χριστιανού είναι σταθερός και ακλόνητος δεν διαρκεί δηλαδή 48 ημέρες της Τεσσαρακοστής, αλλά συνεχώς και εδώ είναι η υπέρβαση· άλλο καλός άνθρωπος και άλλο καλός και ευσυνείδητος Χριστιανός. Αυτή η διαφορά είναι που η ορθόδοξη πίστη μας είναι στερεωμένη σε θεμέλια αγίων και μαρτύρων ανυποχώρητων και ασυμβίβαστων με πνεύμα Οικουμενισμού, Ουνίας, με απλά λόγια ρωσικής σαλάτας.

Ο Χριστός δεν μας υποχρεώνει να πάρουμε μέρος στο δύσκολο και πνευματικό αυτό αγώνα. Είναι ξεκάθαρες οι εντολές και οι προτροπές του της σημερινής ευαγγελικής περικοπής Ευαγγελιστή Μάρκου Κεφάλαιο (Η’ 34 μέχρι κεφ. Θ’ 1) στίχοι αποδεικνύονται οι λόγοι του Κυρίου μας.

«Όποιος... θέλει  να έλθει πίσω μου και να με ακολουθήσει θα απαρνηθεί τα θξέλω και τα εγώ του, δηλαδή το ίδιο τον εαυτό του, θα σηκώσει τον σταυρό του, δηλαδή πίκρες, δοκιμασίες, περιφρονήσεις, ταπεινώσεις, αδικίες, ασθένειες και θα είναι πιστός οπαδός και μαθητής μου». Και συνεχίζει ο ίδιος ο Χριστός: “τον κόσμο όλο να κερδίσουμε, δόξες, θέσεις, μεγαλεία, τιμές, πλούτη, τίποτα μα τίποτα δεν είναι απ’ όλα αυτά ανώτερα από την ήρεμη και χωρίς τύψεις και ενοχές ψυχή μας. Εφόσον η ψυχή μας είναι ζημιωμένη δεν έχει γαλήνη, δεν νιώθουμε εσωτερική ευτυχία, τίποτα δεν καταφέραμε και δεν κερδίσαμε.

Στην σημερινή και στην κάθε εποχή, που η αμαρτία, η κακία, το μίσος κυριεύει, όποιος ντροπιαστεί να με ομολογήσει και ο  ίδιος ο Χριστός, θα ντροπιαστεί να μας παρουσιάσει στο θρόνο του Τριαδικού Θεού της Τρισηλίου Θεότητας. Αδέλφια μου, μαζί με τον Τίμιο Σταυρό υπάρχει το έθιμο να μοιράζονται στους ιερούς ναούς ματσάκια λουλούδια του αγρού της φύσης της άνοιξης. Μέσα από το σταυρό φύτρωσε η Άνοιξη. Η χαρά της Ανάστασης. Σύμβολα που δίνουν στον καθένα μας τη χαρά να γίνουμε παιδιά του Χριστού και των Αγίων μας. Να ζήσουμε το μεγαλείο της πνευματικής μας ένωσης με το Χριστό μας. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Η αγάπη Του, η θυσία Του, ο ερχομός Του στη γη σήμανε την μεγάλη ελπίδα στο ανθρώπινο γένος. Εγώ για εσάς τα πάντα έδωσα και προσφέρω. Χαρίστε μου τις αμαρτίες σας.Τα λάθη και τα πάθη σας. Τον εγωισμό, την υπερηφάνεια, το μίσος, την ύλη, την πρόσκαιρη δόξα και ματαιοδοξία.

Ελάτε παιδιά μου κάτω από το Σταυρό μου. Είμαι ο πατέρας σας, ζητώ να είστε κοντά μου. Σας αγαπώ, σας θέλω να ζήσουμε μαζί την αιώνια Βασιλεία, και παραδεισένια αιώνια ζωή. Από εσάς εξαρτάται. Σας περιμένω 2017 χρόνια... Ζήστε απλά στο μάταιο κόσμο αυτό και απολαύστε τα αιώνια, τα αθάνατα, τα ουράνια, που τα κερδίζουν σε κάθε εποχή οι ξεχωριστοί, οι εκλεκτοί, οι δικοί μου άνθρωποι, τα δικά μου πλάσματα και όχι οι οπαδοί του διαβόλου και των έργων του.
Αμήν...