Αθανάσιος Δηλανάς: Τοποθετήσεις μου στην ανοικτή επιστολή ΑΠΟΠΕΣ για τον υποσταθμό Αγίου Νικολάου

Αθανάσιος Δηλανάς: Τοποθετήσεις μου στην ανοικτή επιστολή ΑΠΟΠΕΣ για τον  υποσταθμό Αγίου Νικολάου

Αθανάσιος Δηλανάς: Τοποθετήσεις μου στην ανοικτή επιστολή ΑΠΟΠΕΣ για τον υποσταθμό Αγίου Νικολάου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 512 ΦΟΡΕΣ

Του Αθανάσιου Δηλανά
Διπλ.Μηχανολόγος Μηχανικός Πρώην Δ/ντής ΔΕΗ Σορωνής

Διάβασα στην εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ της 19/03/2017 την ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου για τον Υποσταθμό του Αγίου Νικολάου.

Η επιστολή αυτή απευθύνεται στους κατοίκους της Ρόδου με στόχο την εξέγερσή τους σε περίπτωση που η ΔΕΗ σήμερα ΔΕΔΔΗΕ προχωρήσει στην κατασκευή του. Κατ' αρχή δεν δίδεται κανένα επιστημονικό στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς τους παρά μόνο γενικόλογες ψευδείς εκφράσεις που μπορούν να περάσουν σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία απολύτως γνώση στο άκρως εξειδικευμένο έργο υποδομής που είναι εξαιρετικώς επείγον για την ομαλή ηλεκτροδότηση της Ρόδου.

Χρησιμοποιούν τη μέθοδο της παραπληροφόρησης με τη φιλοσοφία:
Πες, Πες ψέματα στο τέλος κάτι θα μείνει. Ρίξε, ρίξε λάσπη στο τέλος κάτι θα κολλήσει Η μέθοδος αυτή είναι δοκιμασμένη με πολύ μεγάλη επιτυχία πριν από 78 χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί ένας ολόκληρος λαός και να ξεκινήσει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος που είχε σαν αποτέλεσμα εκατομμύρια νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και τεράστιες υλικές καταστροφές. Θα σταθώ μόνο σε δυο σημεία της ανακοίνωσης.

1) Στο σημείο που αναφέρεται στην υγεία των κατοίκων. Αυτό είναι το ευαίσθητο σημείο που παρασύρει όλους τους ανθρώπους και δικαίως. Η υπεύθυνη επιστημονική απάντηση είναι: Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων από ηλεκτρομαγνητικά πεδία που να δημιουργούνται από καλώδια επειδή τα καλώδια που φθάνουν και φεύγουν από τον υποσταθμό θα είναι υπόγεια. Στα υπόγεια καλώδια η ένταση των πεδίων που φθάνει στο έδαφος είναι μηδενική.

Ο εξοπλισμός μέσα στο κτίριο δεν εκπέμπει ούτε ηλεκτρικά, ούτε μαγνητικά πεδία. Επομένως τόσο εντός του κτιρίου όσο και εξωτερικά δίπλα στο κτίριο δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για την υγεία. Τα στοιχεία αυτά δεν είναι δικά μου. Προέρχονται από την έρευνα και τις μετρήσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Δημόκριτος και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του πριν από 10 χρόνια και πριν ακόμα υπάρξει το θέμα του υποσταθμού του Αγίου Νικολάου

Εκτός αυτού στον υποσταθμό του Ροδινιού που είναι παρόμοιος με το νέο υποσταθμό και λειτουργεί επί 40 χρόνια επί 24-ωρου βάσεως, εργάζονται υπάλληλοι της επιχείρησης, μεταξύ των οποίων μερικοί από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι που πήραν σύνταξη και κανείς δεν αρρώστησε.

2) Για τους ευαίσθητους για τα παραδοσιακά κτίρια αρχιτέκτονες και κάποιους οικολόγους χρησιμοποιείται στην ανακοίνωση ότι το κτίριο του νέου υποσταθμού θα κατασκευασθεί δίπλα σε ενα κτίριο που είναι διατηρητέο.

Το διατηρητέο αυτό κτίριο δεν κατεδαφίζεται ούτε θίγεται κάτι από αυτό. Απεναντίας η ΔΕΔΔΗΕ θα βελτιώσει την εμφάνισή του. Εκτός αυτού δεν απαγορεύει κανένας νόμος να χτιστεί δίπλα σε ένα διατηρητέο ένα καινούργιο κτίριο.

Πάντως το σημερινό χάλασμα όπως έχει καταντήσει αποτελεί μαζί με το άλλο διατηρητέο χάλασμα του αλευρομύλου την πιο εντυπωσιακή αρνητική υποδοχή των επισκεπτών της νέας μαρίνας της Ρόδου και κάθε διερχόμενου, ντόπιου ή ξένου, από την περιοχή.

Σημείωση: Στις 7 Ιουνίου 2016 είχα δημοσιεύσει στην εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ άρθρο μου με τον τίτλο Υποσταθμός ΔΕΗ Αγίου Νικολάου. Στο άρθρο αυτό έπαιρνα θέση, ως ειδικός στο ενεργειακό της Ρόδου, και απαντούσα λεπτομερώς σε όλες τις ανακρίβειες που δημοσίευσε στις 3 Ιουνίου του 2016 η κυρία πρόεδρος του ΑΠΟΠΕΣ.Θα παρακαλούσα τη ΡΟΔΙΑΚΗ εάν είναι δυνατόν να το αναδημοσιεύσει τις επόμενες ημέρες. Το άρθρο αυτό κάνει υπεύθυνη σφαιρική ενημέρωση για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"