Πώς διατηρούνται καλύτερα τα τυριά στο ψυγείο;

Πώς διατηρούνται  καλύτερα τα τυριά  στο ψυγείο;

Πώς διατηρούνται καλύτερα τα τυριά στο ψυγείο;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 578 ΦΟΡΕΣ

Πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες Α, Β, C, D, E και Κ, το τυρί αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής μας. Ας δούμε όμως πώς πρέπει να το συντηρούμε για να είναι πάντα ασφαλές προς κατανάλωση!

Η θερμοκρασία του ψυγείου πρέπει να είναι ρυθμισμένη στους 2- 4οC. Αν το τυρί είναι συσκευασμένο, μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, καλό είναι να τοποθετηθεί σε πλαστικό δοχείο κατάλληλο για τρόφιμα, ώστε να διατηρήσει την υγρασία του.

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη φέτα είναι σε τάπερ με άλμη.
Η γραβιέρα, για να διατηρηθεί φρέσκια, πρέπει να φυλαχθεί μέσα σε καλά κλεισμένο γυάλινο ή πλαστικό δοχείο, μαζί με ένα «κυβάκι» ζάχαρης, που θα «τραβάει» την υγρασία.

Προσοχή όμως! Μην φυλάσσετε στο ίδιο δοχείο διαφορετικούς τύπους τυριών, γιατί το ένα μεταδίδει στο άλλο τη δική του μυρωδιά, με αποτέλεσμα η γεύση και το άρωμα του κάθε τυριού να αλλοιώνεται.

Μην τοποθετείτε τα τυριά στην κατάψυξη, γιατί χαλάει η υφή τους. Μόνο μερικά σκληρά τυριά, όπως το κεφαλοτύρι ή το τσένταρ, όταν είναι τριμμένα, μπορούν κατ’ εξαίρεση να αποθηκευτούν και στην κατάψυξη – τυλιγμένα σφιχτά μέσα σε μια πλαστική σακούλα φαγητού – χωρίς να χάσουν τη γεύση τους.

Μπορώ να φτιάξω μόνος μου άλμη;
Σε 1 λίτρο νερό, προσθέτετε 70 γραμμάρια αλάτι. Ζεσταίνετε το διάλυμα μέχρι τους 85-900C, για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, τοποθετείτε το διάλυμα στο ψυγείο για να κρυώσει. Όταν αποκτήσει την επιθυμητή θερμοκρασία των 40C, η άλμη είναι έτοιμη για να τοποθετήσετε τη φέτα.

Τι κάνω με το τυρί που έχει μουχλιάσει;
Αφού το τυρί ανοιχθεί από την αρχική του συσκευασία και παραμείνει για κάποιες ημέρες στο ψυγείο, είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν σημάδια μούχλας στην εξωτερική επιφάνειά του.

Τα τυριά που έχουν μυρίσει ή μουχλιάσει μέχρι μέσα δεν τρώγονται. Αν όμως η αλλοίωση είναι επιφανειακή, μπορείτε να αφαιρέσετε με το μαχαίρι τη μούχλα κόβοντας το τυρί σε βάθος 2 εκατοστών από την επιφάνεια και να καταναλώσετε το ανεπηρέαστο τμήμα του, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτό που θα πρέπει να σας θορυβήσει περισσότερο είναι ο σχηματισμός αέρα στο εσωτερικό της συσκευασίας ή του δοχείου στο οποίο φυλάσσεται το τυρί. Σημαίνει ότι έχουν παραχθεί αέρια από μικροοργανισμούς.

Tips
* Τοποθετήστε τα τυριά στα πάνω ράφια του ψυγείου.
* Μην καθαρίζετε τα τυριά που έχουν εξωτερικό περίβλημα, αν δεν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα.

* Όταν αγοράζετε συσκευασμένα τυριά που διατηρούνται σε κενό αέρα, προσέξτε η συσκευασία τους να μην έχει τρύπες ή σκασίματα.
* Αν παίρνετε τυρί από τον πάγκο, αφαιρέστε το χαρτί, και διατηρήστε το σε γυάλινο δοχείο.
Πηγή:stogiatro.gr

Διαβάστε ακόμη

Ψευδοκύστη στο πάγκρεας: Όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υδατάνθρακες: κατανοώντας την αξία τους

Υπέρταση και ινομυώματα: Πώς συσχετίζονται

Ηπατική νόσος: Πώς εκδηλώνεται στις διάφορες μορφές της

Ποιες είναι οι συνέπειες της χαμηλής βιταμίνης D

Λουτεΐνη: Ποια τα οφέλη της & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος): Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πνευμονική ατρησία: Προσοχή στα συμπτώματα της καρδιακής νόσου