Ματσίγκος: «Η σεζόν θα είναι καλή»

Ματσίγκος: «Η σεζόν θα είναι καλή»

Ματσίγκος: «Η σεζόν θα είναι καλή»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 345 ΦΟΡΕΣ

Συνάντηση χθες με το δήμαρχο για τα προβλήματα του νησιού

Καλή φαίνεται ότι θα είναι η νέα τουριστική περίοδος που ξεκινάει αυτές τις ημέρες, έστω και με μία μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι, όμως το ζητούμενο είναι η ποιότητα, οι τιμές και πόσα χρήματα θ’ αφήσουν οι επισκέπτες στον προορισμό.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Ματσίγκος, με αφορμή την τέταρτη ημερίδα ποιότητας για τον τουρισμό της Ρόδου που διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο 1η Απριλίου.

Ερωτηθείς, λοιπόν, ο ίδιος σχετικά με τα μηνύματα που έχουν για την πορεία της νέας σεζόν, είπε, καταρχήν, ότι αυτά που είχαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μέχρι σήμερα, είναι θετικά, κάτι που είναι λογικό και αναμενόμενο διότι είναι γνωστό ότι η γείτονα χώρα, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας, εξακολουθεί να έχει τα προβλήματα με την κεντρική Ευρώπη.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ματσίγκος θέλησε, βέβαια, να διευκρινίσει ότι μπορεί τα μηνύματα να είναι θετικά ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα επαληθευτούν και τα νούμερα που ακούγαμε και διαβάζαμε το προηγούμενο διάστημα, ότι δηλαδή θα πλημμυρίσουμε από κόσμο και θα έχουμε αυξήσεις της τάξεως του 30% και 40%. Όπως είπε, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί διότι και πέρυσι από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο είχαμε πολύ μεγάλη πληρότητα, τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα, επομένως δεν μπορούμε να έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση.

Και είπε, στη συνέχεια: «Αυτό το οποίο αναμένουμε είναι να έχουμε μία μικρή αύξηση στην αρχή και το τέλος (σ.σ. της σεζόν)-και αυτό είναι το ζητούμενο. Αποδεικνύεται και από τις προβλεπόμενες αεροπορικές θέσεις. Βάσει των στοιχείων που μας έχει δώσει η Πολιτική Αεροπορία, οι προβλεπόμενες αεροπορικές θέσεις προς τη Ρόδο είναι αυξημένες κατά 3%».
»Μακάρι να πετύχουμε αυτό τον στόχο, να αυξηθούν έστω και κατά 3% οι αφίξεις. Το ζητούμενο είναι η ποιότητα, εκεί εστιάζουμε, στο να έρθουν καλύτεροι πελάτες και με αυτό πρέπει να ασχολούμαστε από εδώ και πίσω: Όχι πόσοι θα έρθουν αλλά πόσα θα μας αφήσουν, πόσα θα ξοδεύουν και αν θα είναι πελάτες που θα κυκλοφορούν σε όλο το νησί και όχι μόνο πελάτες του all-inclusive».

Ο ίδιος θεωρεί ότι, με τις κρατήσεις που έχουν γίνει, οι περισσότερες από τις οποίες βέβαια είναι οι προκρατήσεις με τα early booking, οι πρώιμες, οι οποίες είναι με χαμηλότερες τιμές, έχει κλείσει η καλύτερη πελατεία από τις περισσότερες αγορές. Φαίνεται, λοιπόν, ότι θα έχουμε σημαντική αύξηση από τη Γερμανία. Από Αγγλία τα μηνύματα αλλάζουν από βδομάδα σε βδομάδα, υπάρχει και το πρόβλημα του Brexit και της διολίσθησης της λίρας, οπότε εκεί προβλέπουμε και θα είμαστε ευχαριστημένοι αν έχουμε τον ίδιο αριθμό αφίξεων με πέρυσι.

Οι υπόλοιπες αγορές, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία, φαίνεται ότι πάνε καλύτερα. Οι Σκανδιναβοί, συνήθως, είναι σταθερές αγορές στις αφίξεις τους, προβλέπεται μία πολύ μικρή αύξηση στις αεροπορικές θέσεις, ενώ στοχεύουμε και εκεί να επιτύχουμε αυτή τη μικρή αύξηση των αεροπορικών θέσεων. Και μένει η άλλη μεγάλη αγορά για τη Ρόδο, η Ρωσία, όπου εκεί προσβλέπουμε να έχουμε τουλάχιστον τον αριθμό αφίξεων που είχαμε και πέρυσι, παρ’ όλο που ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγαλύτερος φέτος διότι άνοιξαν πια οι διακοπές και οι πτήσεις από τη Ρωσία προς την Τουρκία.

Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι προσφορές οι οποίες γίνονται από την Τουρκία, ακόμη και από το Κράτος, καθώς είναι με πριμοδότηση των πτήσεων μέχρι και το Μάιο, με 2500 χιλιάδες δολάρια ανά αεροπλάνο εφόσον έχουν πάνω από 120 επιβάτες.

Ωστόσο, ο κ. Ματσίγκος πιστεύει ότι υπάρχουν αρκετοί πελάτες οι οποίοι αγαπούν την Ελλάδα και έρχονται για την ελληνική παράδοση, τη φιλοξενία και την κουζίνα, εκεί ίσως να μπορούμε να πετύχουμε έστω και μία μικρή αύξηση αφίξεων από Ρωσία. Τουλάχιστον, όπως λέει, είμαστε σίγουροι φέτος ότι θα έχουμε πολύ καλύτερη ποιότητα πελατών από τη Ρωσία.

Συνοψίζοντας, δήλωσε: «Με λίγα λόγια, φαίνεται να είναι μία καλή σεζόν, έστω και με μία μικρή αύξηση. Το ζητούμενο είναι η ποιότητα, με ποιες τιμές και το τι θ’ αφήσουν στον προορισμό», είπε και το συνδύασε με την ημερίδα λέγοντας ότι τότε θα ανακοινωθούν και από τους tour-operator πολλά ποιοτικά στοιχεία, όπως επίσης οι τάσεις της αγοράς και πως μπορούμε να βελτιώσουμε πάντα την ποιότητα, η οποία φέρνει την πληρότητα, αυτή φέρνει την καλή τιμή, και όταν έχουμε καλή τιμή είναι ευχαριστημένοι οι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, όπως επίσης όλες οι επιχειρήσεις και όλος ο προορισμός».

Ο κ. Ματσίγκος, τέλος, ρωτήθηκε σχετικά με το Airbnb και αν αντιμετωπίζουμε και στη Ρόδο τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί αλλού. Είπε, λοιπόν, ότι το σοβαρό πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε και στη Ρόδο και ήδη εδώ και δύο χρόνια πιέζει πρώτα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και μετά και ο ΣΕΤΕ και πέρυσι είχε θεσπιστεί αλλά δεν εφαρμόζεται ακόμα, ένας καινούργιος νόμος, για να γίνει καταγραφή όλων των ενοικιαζομένων δωματίων και κατοικιών ώστε να υπάρξει μία φορολογία διότι υπάρχει ένας αθέμιτος ανταγωνισμός.

Είπε, μάλιστα, ότι αν δώσει κανείς στο Ίντερνετ το Airbnb για περιοχές της Ρόδου, θα διαπιστώσει ότι αυτά τα καταλύματα μπορεί να είναι και χίλια και είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, καθώς δεν φορολογούνται και αυτά κάνουν μεγάλη ζημιά στον προορισμό διότι έρχεται μεν αρκετός κόσμος αλλά είναι χαμηλού οικονομικού επιπέδου, όπως επίσης υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή και είναι γνωστό ότι πιέζουν την κυβέρνηση να μην εφαρμοστεί το τέλος διανυκτέρευσης, και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να φορολογηθούν αυτά τα παράνομα και παράτυπα κτίσματα.

Η ημερίδα
Η τέταρτη ημερίδα ποιότητας για τον τουρισμό της Ρόδου θα διεξαχθεί το Σάββατο 1η Απριλίου, από τις 9:30 το πρωί έως τις 3:00 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Olympic Palace, στην Ιξιά.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, σκοπός της διοργάνωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των επιχειρηματιών του νησιού και των κατοίκων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου και τη βελτίωση των υποδομών και της παροχής υπηρεσιών.

Στην ημερίδα ποιότητας έχουν προσκληθεί πολλοί αξιόλογοι ομιλητές, εκπρόσωποι tour operator, αεροπορικών εταιριών, επίσης από τον ΣΕΤΕ, από ξενοδοχειακούς ομίλους, ο καινούργιος διευθυντής της Fraport που είναι και διαχειριστές του αεροδρομίου της Ρόδου, ακόμη ο βραβευμένος σεφ Λευτέρης Λαζάρου κ.α. διότι στόχος τους είναι να συνδέσουν και την τοπική γαστρονομία με την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στο νησί.

Από πλευράς tour-operator, συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι της Ευρώπης και του κόσμου, όπως είναι η TUI, ο Thomas Cook, το Al-tour, το Jet2holidays, η Expedia.
Από ξενοδοχειακούς ομίλους θα εκπροσωπηθούν μεγάλες αλυσίδες, η Marriott και άλλες.
Επίσης, έχει προσκληθεί ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, κ. Άρης Κίκος.
Και δήλωσε ο κ. Ματσίγκος: «Σκοπός της ημερίδας είναι να ενημερωθούμε που βρίσκεται η Ρόδος ποιοτικά και πως μπορούμε να συμβάλουμε όλοι μαζί συνεργαζόμενοι, φορείς και αρχές, ώστε να πετύχουμε τη συνεχή βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών».

Ακόμη, στο τρίτο μέρος της ημερίδας ποιότητος θα υπάρχουν και ακαδημαϊκοί, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν το πως μπορούμε να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών, πως μπορούμε να συνδυάσουμε την τοπική γαστρονομία και το κλείσιμο θα είναι πως μπορούμε να προβάλουμε τον ποιοτικό προορισμό με καινούργιες μεθόδους και τεχνολογίες ώστε να πουλάμε σε καλύτερη τιμή και ευκολότερα τον ποιοτικό προορισμό της Ρόδου.

Σημειώνεται ότι, η ημερίδα είναι ανοιχτή προς όλους τους επιχειρηματίες και όσους ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν δωρεάν παρ ’όλο που έχει ένα μεγάλο κόστος, γι’ αυτό και ο κ. Ματσίγκος ευχαρίστησε τους χορηγούς που καλύπτουν όλο το κόστος της διοργάνωσης.

Διαβάστε ακόμη

Κως και Ρόδος στους κορυφαίους προορισμούς εσωτερικού της Aegean Airlines από τη βάση της Θεσσαλονίκης για την περίοδο του Πάσχα

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες