«Αργά ή γρήγορα ο κόσμος θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να ζει σαν σύγχρονος σκλάβος»

«Αργά ή γρήγορα ο κόσμος θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να ζει σαν σύγχρονος σκλάβος»

«Αργά ή γρήγορα ο κόσμος θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να ζει σαν σύγχρονος σκλάβος»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 562 ΦΟΡΕΣ

Συνέντευξη Κ. Γιαννόπουλου γραμματέα ΤΕ ΚΚΕ:

Σήμερα αρχίζει τις εργασίες του στο σπίτι του λαού στον Περισσό, το 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ). Ενός κόμματος το οποίο κλείνει το 2018, 100 χρόνια ζωής, δράσης, μεγάλων αγώνων και μεγάλων θυσιών.

Του Συνέδριου του ΚΚΕ προηγήθηκαν οι θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα το Δεκέμβριο του 2016, έγινε συζήτηση στις κομματικές οργανώσεις, σε συσκέψεις και συγκεντρώσεις, εκλογές των νέων καθοδηγητικών οργάνων και αντιπροσώπων για το συνέδριο.

Στα πλαίσια των διαδικασιών αυτών έγιναν και εκλογές για τη νέα Τομεακή Επιτροπή (Τ.Ε.) Νότιας Δωδεκανήσου και του νέου γραμματέα. Γραμματέας της νέας Τ.Ε. εκλέχθηκε ο Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος παραχώρησε στη «Ροδιακή» την πρώτη του συνέντευξη ως γραμματέας.

Ο νέος γραμματέας είναι 33 ετών, δραστηριοποιήθηκε στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ), της οποίας διετέλεσε και γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου. Σπούδασε πληροφορική, εργάστηκε σε διάφορες δουλειές του ιδιωτικού τομέα , από το 2009 εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. του Eργατικού Κέντρου Ρόδου. Σήμερα είναι πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα ξενοδοχεία Amilia Mare και Paradise Village.


Ερώτηση: Κε Γιαννόπουλε συγχαρητήρια για την εκλογή σας και σιδεροκέφαλος…. Τελικά, ο γιαλός είναι στραβός εδώ στα νησιά μας ή στραβά αρμενίζουμε;

Απ’ ότι φαίνεται στραβά αρμενίζουμε!

Ερώτηση: Ποιές είναι οι προτεραιότητες του ΚΚΕ σε αυτή τη χρονική συγκυρία για τα Δωδεκάνησα και τι πρωτοβουλίες και σε ποιους τομείς θα δραστηριοποιηθεί;
Βρισκόμαστε στον όγδοο χρόνο μιας βαθειάς καπιταλιστικής κρίσης όπου η εργατική τάξη πληρώνει με αίμα της για την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Η περιοχή μας βρίσκεται στο επίκεντρο τεράστιων συμφερόντων και αντιπαραθέσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπου η αστική τάξη της Τουρκίας επιβουλεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Όπου η συσσώρευση στρατιωτικών μέσων είναι πρωτοφανής. Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες αυτών των αντιπαραθέσεων.

Με βάση αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι υπάρχει άμεση ανάγκη το εργατικό κίνημα και στην περιοχή μας να ανασυνταχθεί. Να μαζικοποιηθούν τα σωματεία να αναδειχθούν ταξικές δυνάμεις στις διοικήσεις, να γίνει καλύτερη επεξεργασία στα αιτήματα για την αναπλήρωση των απωλειών, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, για την σύνδεση των οικονομικών αυτών αιτημάτων με την κύρια αιτία, το ίδιο το σύστημα τον καπιταλισμό, να γίνει σύνδεση με τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις.

Θέλουμε να κουβεντιάσουμε τα ζητήματα αυτά και μια σειρά άλλα όπως την ανεργία, τα προβλήματα της νεολαίας, την υγεία, τις ιδιωτικοποιήσεις, να κουβεντιάσουμε στους τόπους δουλειάς και κατοικίας των εργαζομένων να δούμε μαζί τους πώς θα αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικά τους αγώνες ώστε μαζί με τα άλλα καταπιεζόμενα στρώματα της κοινωνίας να οικοδομηθεί η κοινωνική συμμαχία για να μπει στο προσκήνιο ο πραγματικός παραγωγός του πλούτου που είναι ο εργαζόμενος.

Ερώτηση: Σε πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Ροδιακή, προκύπτει ότι 33.667 συμπατριώτες μας, έχουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς και στη ΔΕΗ. Πόσο τραγικά είναι τελικά τα πράγματα και τα θαύματα για την μέση οικογένεια σε αυτό τον τόπο;
Πράγματι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η πλειοψηφία των οικογενειών που ζει από εποχιακές δουλειές στον τουρισμό ή γύρω απ’ αυτόν αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε βασικά έξοδα. Δεν είναι μόνο το ρεύμα. Είναι και οι κάθε είδους φόροι, είναι και τα τιμολόγια του τηλεφώνου, του νερού. Και βεβαίως όσοι πληρώνουν το ρεύμα δε σημαίνει ότι τα φέρνουν βόλτα εύκολα. Είναι λοιπόν τραγικό όπως λέτε στον 21ο αιώνα και σε μια περιοχή σαν τη δική μας που παράγεται και διακινείται αμύθητος πλούτος να ζει η πλειοψηφία του κόσμου κάτω από τέτοιες συνθήκες.

Αυτά τα ζητήματα θα οξυνθούν παραπέρα το ερχόμενο διάστημα με την λεγόμενη αξιολόγηση και με τα συμφωνηθέντα μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ιδιαίτερα με την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, γι΄αυτό και δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός τον οποίον συστηματικά καλλιεργεί η κυβέρνηση.

Ερώτηση: Έχει τις δικές του ευθύνες τελικά ο κόσμος (μέσα από τις επιλογές που κάνει) έναντι όλων αυτών των καταστάσεων που ανεχόμαστε να συμβαίνουν στον τόπο μας;
Όλοι έχουμε την ευθύνη να μην παρακολουθούμε απλά τα πράγματα ως θεατές. Όμως παρόλο που δε θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό που λέτε, εμείς δε μπορούμε να χρεώσουμε την κύρια ευθύνη στον κόσμο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι «χαϊδεύουμε αυτιά». Πιστεύουμε όμως ότι μια σειρά παράγοντες εξηγούν αυτή τη συμπεριφορά. Πχ. η ζημιά που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στα συνδικάτα.

Το εργατικό κίνημα βρέθηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις στο ξέσπασμα της κρίσης.
Κυρίως βέβαια πιστεύουμε ότι ο λαός δεν έχει ακόμη πάρει απόφαση να δοκιμάσει τη δύναμή του. Όσο όμως ψάχνουμε τη λύση μέσα στα τείχη αυτού του συστήματος που θεωρείται δεδομένο να υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, αφεντικά και εργάτες δηλαδή, τόσο θα καταλήγουμε σε αδιέξοδα και θα αναθεματίζουμε.

Ερώτηση: Για τις διαβόητες «επενδύσεις» στον τόπο μας, που όλο ακούμε να έρχονται εδώ και χρόνια κι όλο δεν τις βλέπουμε, ποια είναι η δική σας θέση και άποψη;
Εννοείτε μάλλον τις δηλώσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, τη διέξοδο δηλαδή που προτείνουν στο λαό ως απάντηση στα προβλήματά του. Δε θα έλεγα ότι ειδικά στην περιοχή μας ότι δε γίνονται επενδύσεις. Αντίθετα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία ανάπτυξη των ξενοδοχειακών μονάδων και μάλιστα σε περίοδο κρίσης συνολικά.

Μόνο αυτό το διάστημα 5 μεγάλα εργοτάξια σε Καλλιθέα και νότια Ρόδο έχουν βάλει μπροστά. Επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων στην περιοχή είναι ενταγμένες στον αναπτυξιακό νόμο. Παράλληλα επενδύσεις γίνονται και με τη μορφή της εξαγοράς. Η τάση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που σε ολόκληρο τον κόσμο κεφάλαια «λιμνάζουν» αναξιοποίητα λόγω της διεθνούς κατάστασης. Δείχνει δηλαδή ότι όσοι επενδύουν και μάλιστα σε ένα κλάδο (τον τουρισμό) στον οποίο υπάρχει διαρκής γκρίνια για την υψηλή φορολογία, συνολικά για το κόστος σε σχέση με το ποσοστό κερδοφορίας, θεωρούν ότι η διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου που έχουν επενδύσει είναι δεδομένη.

Επενδύσεις λοιπόν γίνονται και μάλιστα μεγάλες και με τη συμμετοχή πολυεθνικών, μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων. Το ζήτημα είναι ότι αυτός ο οργασμός επενδύσεων δε γίνεται όπως έχουμε συνηθίσει να ακούμε, για να ανοίξουν θέσεις εργασίας και να αναπτυχθεί ο τόπος προς όφελος του Δωδεκανησιακού, του Ροδίτικου λαού. Οι επιχειρηματίες δεν επενδύουν επειδή είναι φιλεύσπλαχνοι, αλλά για να βγάλουν κέρδη, τα οποία φυσικά δε θα τα μοιραστούν μαζί μας!

Η περιοχή μας είναι μια περιοχή βαθιών κοινωνικών αντιθέσεων. Θα θυμάστε μια λίστα με τις 30 πιο κερδοφόρες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας που δημοσιεύθηκε το Γενάρη, 12 από τις οποίες είναι ροδίτικες. Από τη μια αμύθητος πλούτος παράγεται και διακινείται, αριθμοί που προκαλούν ίλιγγο, από την άλλη η πλειοψηφία της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής ζει μια χαμοζωή, για να επιβιώσει το χειμώνα πρέπει να μπει στην κυριολεξία σε χειμερία νάρκη!

Ερώτηση: Τελικά βλέπετε φως με όλη αυτή την κατάσταση;
Εμείς είμαστε αισιόδοξοι. Έχουμε συνείδηση βέβαια ότι ο δρόμος που προτείνουμε δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Έχουμε όμως εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και πιστεύουμε ότι αργά ή γρήγορα, ο κόσμος θα αρνηθεί να ζει σα σύγχρονος σκλάβος, πολύ περισσότερο σε μια περίοδο σαν αυτή που διανύουμε και θα βαδίσει το δρόμο της ανατροπής αυτής της κατάστασης και της οικοδόμησης μιας άλλης κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος