Σημαντικά τα οφέλη για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Ρόδου

Σημαντικά τα οφέλη για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Ρόδου

Σημαντικά τα οφέλη για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 538 ΦΟΡΕΣ

Με τη σύναψη της νέας τοπικής σύμβασης

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν χθες τόσο ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης, όσο και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Σάββας Χατζησάββας, για το γεγονός ότι υπεγράφη η νέα Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) η οποία για την περίοδο που διανύουμε θεωρείται μία «σημαντική νίκη».

Η σύμβαση είναι τριετής, έχει διάρκεια ισχύος δηλαδή μέχρι το 2019 και προβλέπει 2,8% αύξηση μέχρι τότε. Ειδικότερα, προβλέπει 1,8% αύξηση του εποχικού επιδόματος στο μισθό για το 2017 και συν 1%, 2,8% δηλαδή, το 2018.

Μιλώντας, χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο κ. Χατζησάββας δήλωσε:
«Το Σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει πετύχει μία πολύ σημαντική νίκη αυτή την περίοδο με το να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις που έκανε εδώ και δύο μήνες σε υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους ξενοδοχοϋπάλληλους της Ρόδου. Θέλω, σαν Πρόεδρος του ΕΚΡ, να επισημάνω την πολύ σημαντική επιτυχία του Σωματείου, δεδομένου του κλίματος που υπάρχει πανελλαδικά ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα των εργαζομένων, ότι δεν υπάρχουν πια συμβάσεις κλαδικές, ότι όλα λύνονται στο επίπεδο της επιχείρησης ή στο επίπεδο της ατομικής υπογραφής».

Όπως είπε ο ίδιος, με τη σύμβαση που υπέγραψε το Σωματείο εξασφάλισε και τη δουλειά των ξενοδοχοϋπαλλήλων γιατί σ’ αυτήν κατοχυρώνεται εκ νέου το θέμα της επαναπρόσληψης των ξενοδοχοϋπαλλήλων με τους όρους που είχαμε μέχρι τώρα και με το αυτό προσωπικό κάθε χρονιά αλλά επιπλέον εξασφάλισε και όλα τα δικαιώματα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Και είπε: «Είναι μία σύμβαση που όχι μόνο κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά δίνει και αυξήσεις σε μία εποχή που έχει περάσει στην κοινωνία η άποψη ότι, το μόνο κόστος που πρέπει να μειώνεται μονίμως, είναι το κόστος των εργαζομένων , είτε μειώσεις μισθών, είτε μειώσεις συντάξεων είτε οτιδήποτε άλλο».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, θέλησε να εκφράσει την ικανοποίησή του και για ένα άλλο λόγο ακόμα, γιατί, όπως είπε, ξεκινάμε την τουριστική περίοδο χωρίς προβλήματα, οι εργαζόμενοι ξέρουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν, οι εργοδότες ξέρουν ακριβώς ποιο είναι το κόστος τους και πως πρέπει να φέρονται στους εργαζόμενους τους και αυτή η σύμβαση βοηθάει και τους ίδιους τους ξενοδόχους οι οποίοι έχουν μια βάση πάνω στην οποία θα πατήσουν για να ξέρουν ποιο είναι το κόστος τους και ποιες θα είναι οι πολιτικές τιμών που θα κάνουν με τους tour-operator.

«Επιπλέον, τους απαλλάξαμε από έναν πολύ μεγάλο μπελά που θα είχαν όλη τη σεζόν, όταν θα ήταν υποχρεωμένοι όλοι να παζαρεύουν κάθε φορά το πόσο θα δίνουν σε κάθε εργαζόμενο ανάλογα με τις διαθέσεις του ξενοδόχου ή του εργαζόμενου. Και, βέβαια, εάν δεν υπογράφαμε σύμβαση, υπήρχε ο μεγάλος κίνδυνος στα μέσα της τουριστικής περιόδου να δημιουργηθούν εντάσεις-γιατί θα υπήρχαν εντάσεις.

Στην Κρήτη πέρυσι έγινε πολύ μεγάλο θέμα που δεν υπεγράφη η σύμβαση, διαλύθηκε η Ένωση Ξενοδόχων του Ηρακλείου αλλά και καθημερινά οι συνδικαλιστές ήταν στα ξενοδοχεία και έδιναν μάχη για να προστατεύσουν ξενοδοχείο-ξενοδοχείο τον εργαζόμενο», είπε ακόμη ο κ. Χατζησάββας και τόνισε ότι η σύμβαση αυτή βοηθά και τους εργαζόμενους σαφώς, βοηθά όμως και τους επιχειρηματίες να ξέρουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν.

Στη συνέχεια, απηύθυνε έκκληση, λέγοντας ότι είναι υποχρέωση των υπηρεσιών να εποπτεύσουν για να εφαρμοστεί η σύμβαση, ότι θα πρέπει οι ίδιοι οι ξενοδόχοι να την εφαρμόσουν και να την προστατεύσουν για να μπορέσουν να έχουν και συνθήκες ίσου ανταγωνισμού. Και δήλωσε: «Εμείς, πάντως, από τη μεριά μας δεν θα επιτρέψουμε ούτε καταστρατήγηση ούτε καταπάτηση της σύμβασης την οποία έχουμε υπογράψει.

Νομίζω ότι, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, και η ΕΞΡ-που οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε γιατί προσήλθε βέβαια με τις δικές της θέσεις εδώ και δύο μήνες και πίεζε να υπογράψουμε σύμβαση που να εξασφαλίζει όσο γίνεται περισσότερο τους ίδιους τους ξενοδόχους, όμως στο τέλος κατάλαβε ότι έπρεπε να υπογραφεί μία σύμβαση αξιοπρεπής γιατί οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλο να μειώσουν τα εισοδήματά τους. Αλλά θέλω, επίσης, να συγχαρώ και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων που μέσα σε δύσκολες συνθήκες κατάφερε να φέρει αυτό το αποτέλεσμα.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου θα πρέπει να είναι υπερήφανοι για το Σωματείο τους, θα πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από το Σωματείο γιατί μόνο με συλλογική δράση μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα».

Όσο για το αν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, είπε ότι σαφέστατα θα υπάρχει και ήδη η Επιθεώρηση εργασίας της Ρόδου έχει στελεχωθεί με επτά άτομα εκ των οποίων οι τέσσερις είναι κοινωνικοί επιθεωρητές. Μάλιστα, έχουν ανακουφιστεί με την υπογραφή της σύμβασης γιατί θα ξέρουν με ποιο τρόπο θα μπαίνουν στα ξενοδοχεία και τι θα ελέγχουν.

Εάν, βέβαια, επεσήμανε ο κ. Χατζησάββας, υπάρχουν ζητήματα έλλειψης αυτών των μηχανισμών και αδυναμίας της υπηρεσίας να ανταποκριθεί, όπως και πέρυσι, θα καλέσουν κλιμάκια ελέγχου από την Αθήνα, κάτι για το οποίο ήδη έχει συνεννοηθεί με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ τον κ. Ηλιόπουλο ώστε κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου να ελεγχθεί η αγορά εργασίας, όχι μόνο στα ξενοδοχεία αλλά σε όλες τις επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων, δήλωσε: «Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, τελικά υπογράψαμε μία σύμβαση η οποία είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη σύμβαση που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, έχουμε πάρει τη μεγαλύτερη αύξηση απ’ όλα τα Σωματεία που υπέγραψαν (σ.σ. της Κρήτης είναι ένα Σωματείο με 1% για το 2018)».

Όπως είπε ο κ. Σταμούλης, καταρχήν, έγιναν πολλές προσπάθειες από πλευράς της ΕΞΡ για να τους μειώσει τους μισθούς, ωστόσο δεν το δέχθηκαν. Στη συνέχεια, συνέβαλε και ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, που είναι πάντα κοντά τους, αλλά αυτή τη φορά και ο κ. Παναγόπουλος από τη ΓΣΕΕ ο οποίος επικοινώνησε και αυτός με την ΕΞΡ και τους είπε ότι δεν πρέπει να μην υπογραφεί σύμβαση στη Ρόδο γιατί θα πλήξει τον τουρισμό και ότι το Σωματείο και το ΕΚΡ εδώ «είναι μια γροθιά και θα κάνει ανάστα το νησί».

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη, μετά από πολλές πιέσεις, τις τρεις φορές που βρέθηκαν…τσακώθηκαν και την τέταρτη φορά μπήκαν οι υπογραφές αργά το βράδυ αφού κανείς δεν ήθελε να υπογράψει και ο κ. Χατζησάββας ήταν μέχρι τα ξημερώματα στα γραφεία προσπαθώντας να βρουν λύση.

«Τελικά, η λύση βρέθηκε, είναι η καλύτερη σύμβαση και θα περάσει από το Δ.Σ. και τη γ.σ. και μετά θα δοθεί στη δημοσιότητα», είπε. Από την πλευρά τους, πίεζαν για να υπογράψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και το κατάφεραν πριν τη λήξη της μετενέργειας αφού, όπως είπε, έπαιρναν πολλοί εργοδότες στην Επιθεώρηση εργασίας και ρωτούσαν πότε λήγει η σύμβαση, πως να κάνουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών κτλ.

«Εμείς δεν το αφήσαμε αυτό να γίνει, εμείς υπογράψαμε μέσα στα όρια που μας επιτρέπει τη σύμβαση εργασίας και θα ελέγξουν τώρα από εδώ και πίσω οι επιθεωρητές με το Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων και με το ΕΚΡ όλα τα ξενοδοχεία εάν τηρούν αυτή τη σύμβαση», είπε ακόμη.

Όσο αφορά στις επαναπροσλήψεις, σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη δεν έχει αλλάξει κάτι από παλαιότερα και όπως είπε είναι ένα μεγάλο επίτευγμα αφού αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο της Κρήτης δεν υπάρχει Ένωση Ξενοδόχων και οι συνδικαλιστές πηγαίνουν ανά ξενοδοχείο και υπογράφουν σύμβαση εργασίας με το κάθε ένα χωριστά.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σταμούλης, είπε ότι δεν υπάρχουν πλέον προβλήματα με τους λεγόμενους εισαγόμενους, αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που μπαίνουν και θα τους ελέγξουν.

Όμως αριθμοί όπως τέσσερις-τεσσερισήμισι χιλιάδες που υπήρχαν παλιά δεν υφίστανται τώρα αφού είναι ελάχιστοι, ούτε το ένα δέκατο στη Ρόδο, και αυτό οφείλεται, όπως είπε, στο Σωματείο και το ΕΚΡ. Έτσι, θεωρούν ότι αυτό το πρόβλημα έχει λυθεί και θα είναι ικανοποιημένοι εάν του χρόνου δεν υπάρχει ούτε ένας.

Όσο αφορά, τέλος, στους απλήρωτους εργαζόμενους είπε ότι από την προηγούμενη σεζόν είναι ελάχιστοι αυτοί που δεν έχουν πληρώσει τους εργαζόμενους, θα ήθελαν όλοι να έχουν εξοφληθεί αλλά πρόκειται για τους συνήθεις υπόπτους.

Διαβάστε ακόμη

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη

Τεράστιο ενδιαφέρον για το Rodos Week στα βρετανικά ΜΜΕ

Γ. Κάππα: Η σεζόν στη Ρόδο έχει ξεκινήσει με ικανοποιητικά στοιχεία

Συνεχείς ακυρώσεις στα νησιά από επαγγελματικά θαλαμηγά σκάφη