Έτσι μαγείρευε η γιαγιά της Ρόδου

Πηργούρι με τσιρίγγια
•  2        φλιτζάνια πηργούρι ,
•  1 φλιτζάνι τσιρίγγια
•  2 κουταλιές μίλλα (χοιρινό λίπος λιωμένο )
 • αλάτι , πιπέρι

Καθαρίζουμε τις αβρανιές ,φροντίζοντας να είναι πολύ τρυφερές . Καίμε το λάδι τσιγαρίζουμε  το κρεμμύδι και προσθέτουμε τις αβρανιές . Αφού μαραθούν βάζουμε λίγο νερό και αφήνουμε να ψηθούν . Όταν τελειώσει το ψήσιμο διαλύουμε το αλεύρι  στο χυμό του λεμονιού  το ρίχνουμε και το αφήνουμε να πάρει μια βράσει να χυλώσει.

Μαντινάδες
• 1 κιλό αλεύρι (αφαιρούμε από το κιλό 1 φλυτζάνι και βάζουμε στη θέση του σιταρένιο για να ανοίγει καλά ή πλασίδα),
• 1 φλυτζάνι λάδι καλό,
• 1 /2 κιλό μέλι,
 • αμύγδαλα,
• καρύδια,
• κανέλλα,
•  1 /2 φλιτζάνι περίπου ανθόνερο,
•  ελάχιστο αλάτι.

Μαζεύουμε την άνοιξη και βάζουμε ζάχαρη και ένα φλιτζάνι νερό περίπου και ανακατεύουμε. Δένουμε το γλυκό σε μέτρια φωτιά.
Το γλυκό αυτό είναι. ωραίο και σπάνιο, γιατί δύσκολα βρίσκει κανείς τόσο πολύ ανθό.
Στα παλιά χρόνια το είχαν για εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για να κεράσουν τον γαμπρό. Το έβαζαν μάλιστα σε ασημένιο κουρούπι