Χριστόδουλος Κλαδίτης: Ένας Ρόδιος Αρχιμανδρίτης που ξεχωρίζει για το έργο του

Χριστόδουλος Κλαδίτης: Ένας Ρόδιος Αρχιμανδρίτης που ξεχωρίζει για το έργο του

Χριστόδουλος Κλαδίτης: Ένας Ρόδιος Αρχιμανδρίτης που ξεχωρίζει για το έργο του

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2342 ΦΟΡΕΣ

Ένας υπέροχος άνθρωπος και ιερέας, που ξεχωρίζει για το έργο του αλλά κυρίως για την προσφορά του στους αδύναμους συνανθρώπους μας, κατάγεται από το νησί της Ρόδου.

Πρόκειται για τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Κλαδίτη, της Αγίας Σοφίας στο Νέο Ψυχικό, ο οποίος σιτίζει καθημερινά 180 έως 200 άτομα!

Το σπουδαίο ιερατικό και κοινωνικό έργο του Ρόδιου Αρχιμανδρίτη, παρουσιάζει η εφημερίδα “Ελευθερία του Τύπου” στο προχθεσινό της φύλλο, με ένα ρεπορτάζ που υπογράφει ο Κώστας Κουντούρης (φωτογραφίες Χρήστος Κισανζεκιάν).

«Ένα καταφύγιο για όσους “δοκιμάζονται” καθημερινά, παλεύοντας για βασικά αγαθά, λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Νέου Ψυχικού . Η “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου” βρέθηκε στο συσσίτιο των βορείων προαστίων και συγκεκριμένα σε αυτό της ενορίας της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, μαζί με τον δραστήριο Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Κλαδίτη, υπεύθυνο του Ενοριακού φιλοπτώχου Ταμείου.

“Κάθε μέρα σιτίζονται από την ενορία μας περίπου 180-200 άτομα, τη στιγμή που το 2010 και το 2011 είχαμε 60 ανθρώπους”, λέει ο π. Χριστόδουλος, αποκαλύπτοντας ότι μεσούσης της κρίσης τριπλασιάστηκε ο αριθμός των πολιτών που έχουν ανάγκη ένα πιάτο φαγητό.

Όπως αναφέρει ο Αρχιμανδρίτης, σπεύδουν κάτοικοι της περιοχή, αλλά και “από τον Άγιο Δημήτριο, την Αγία Φιλοθέη, Παπάγου και Χαλάνδρι”. Κι αυτό γιατί, η Αγία Σοφία είναι από τους ελάχιστους ναούς στα βόρεια προάστια που προσφέρουν συσσίτιο.

Εθελοντές παρασκευάζουν το συσσίτιοΕθελοντές παρασκευάζουν το συσσίτιο


“Είναι άνθρωποι του μόχθου, του μεροκάματου, από την Ελληνορώσων,αλλά έχουμε και κάποιους που ήταν σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι που χτυπήθηκαν και εκείνοι από την κρίση. Ως επί το πλείστον πρόκειται για οικογένειες, ακόμη και των πέντε και των έξι ατόμων, και γι’ αυτό είμαστε διακριτικοί” προσθέτει ο Αρχιμανδρίτης, που υπηρετεί “μάχιμα” στο ναό τα τελευταία 33 χρόνια. Το φαγητό προσφέρεται σε έναν χώρο ακριβώς δίπλα από τον εντυπωσιακό ναό της Αγίας Σοφίας και η συντριπτική πλειονότητα παίρνει τα “πακέτα” για το σπίτι και δεν σιτίζεται εκεί (λόγω ντροπής).

Ο πατήρ Χριστόδουλος έχει σχηματίσει μια ομάδα περίπου 40 εθελοντών -κυρίως γυναίκες- που αγωνίζονται ώστε κανείς να μη μένει ξεχασμένος. Ανάμεσα στους εθελοντές ο χαμογελαστός Μάκης, πρώην άστεγος, που βοηθά στα μαγειρεία και δείχνει να έχει βρει νόημα στη ζωή. “Είναι επτά άτομα στα συσσίτια εδώ, άλλοι επτά που φέρνουν τρόφιμα από τη λαϊκή, 20 στον έρανο, καθώς και ιατροί του Κοινωνικού Ιατρείου -μεταξύ αυτών και μικροβιολόγος που κάνει δωρεάν εξετάσεις- που δέχονται ανθρώπους στα ιατρεία τους” σημειώνει ο αρχιμανδρίτης.

Ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος με το συντάκτη της “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του Τύπου” Κώστα ΚαντούνηΟ αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος με το συντάκτη της “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του Τύπου” Κώστα Καντούνη


“Μεγάλη βοήθεια έχουμε όμως και από τον Στρατό, και συγκεκριμένα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που καθημερινά μας φέρνει ό,τι τους περισσέψει. Και κόσμος βοηθά, και ο δήμος. Όλα αυτά τα χρόνια, από το 2006 που ξεκινήσαμε το συσσίτιο, καθώς έβλεπα τι έρχεται, δεν έχουμε αγοράσει τίποτα”, συνεχίζει, δείχνοντας περιχαρής το ψυγείο, γεμάτο με κοτόπουλα, λαχανικά, ακόμη και γλυκά: “Και δείτε τις μερίδες μας. Σχεδόν του κιλού! Να έχουν δύο γεύματα οι άνθρωποι”.

Ο Χριστόδουλος Κλαδίτης υπόσχεται μάλιστα -με χαμόγελο- ότι “ακόμη και να σκοτεινιάσουν περισσότερο οι καιροί, εμείς θα είμαστε εδώ για όποιον έχει ανάγκη”.

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους