Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Ρόδου στο πνεύμα της Αναστάσεως...

Του Αγαπητού Ξάνθη
αρχιτέκτονα

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Ρόδου με την στήριξη του Δήμου Ρόδου (ΔΟΠΑΡ) απέδωσε δυο πασχαλινές  συναυλίες στο κοινό της Ρόδου.

Ήμουν από τους τυχερούς που παρακολούθησα την μία από αυτές. Εντυπωσιακή, ευλαβική, θρησκευτική, σπουδαία. Ο μαέστρος και η σολίστ (mezzo soprano) μαζί με τα μέλη της Ορχήστρας σαν μια ενιαία μουσική οντότητα μας έκαναν να αποδράσουμε από τα τετράμηνα, τα γήινα, τα καθημερινά. Η ανάταση στο προσκήνιο, η Ανάσταση στην ψυχή μας.

Ο ναός του Ευαγγελισμού για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια άνοιξε τις πύλες του για να φιλοξενήσει συναυλία θρησκευτικού περιεχόμενου. Η νέα αντίληψη που διέπει τη νέα ηγεσία της Εκκλησίας της Ρόδου δείχνει να αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις της εποχής, την παλαιά στειρότητα του χώρου του ναού την οποία σήμερα την αφαιρεί με την κοινωνικότητα και την ζεστή επαφή με το ποίμνιό της.

Ο ναός για πολλά χρόνια λειτουργούσε μέσα στα πλαίσια των κανόνων της ορθοδοξίας χωρίς όμως το «άνοιγμα» σε παρόδιες λειτουργίες που χαρίζουν ένα άλλο κλίμα στο κοινό. Ο ναός γίνεται σήμερα τόπος φιλοξενίας της τέχνης, της αρμονίας, της δημιουργίας.

Ευχαριστούμε τον μητροπολίτη Ρόδου που «δώρισε» το χώρο της εκκλησίας στους πιστούς αυτές τις άγιες ήμερες για να ακούσουν μουσικές βγαλμένες μέσα από τα πάθη του Θεανθρώπου. Ήταν πραγματικά μια συναυλία που συνέτρεχε στην καρδιά των προσελθόντων και απέδιδε το μήνυμα του Εσταυρωμένου.

Η Ανάσταση είναι η κορύφωση της πορείας των βασάνων μας, η διαφυγή των προκλήσεων της στιγμής, είναι η αναδημιουργία ενός κόσμου που κείται μακριά από το μίσος, την έχθρα, την μισαλλοδοξία. Είναι η πρόκληση της αναπλάσεως κάθε ανθρώπου μέσα από την αναγέννηση μιας άλλης βιοτικής παρουσίας που θα καλεί «την αιώνια απαρχή».

Οι μέρες που περνάμε έχουν στοιχεία θλίψης, αναστεναγμού, κόπωσης που «κτίζουν» το Γολγοθά του καθενός.

Όμως το Πάσχα έρχεται για να δείξει την Έξοδο. Για να φωτίσει τη μετάβαση από την οδύνη στη ελπίδα, από τη μιζέρια στο όνειρο, από τα φθαρτό στο αιώνιο. Ορίζει την αλήθεια, τη σύγκρουση με το ψέμα, την αναγνώριση του «άλλου», τη σύσταση της Εκκλησίας, της κοινωνίας Αγάπης.

Η αποστολή της Εκκλησίας ήταν και είναι πάντα στην οδό της σωτηρίας, γι' αυτό και στο σύγχρονο κόσμο, που χαρακτηρίζεται ως πλουραλιστικός, κύριο μέλημά της είναι να λειτουργεί ως κοινωνία προσώπων ενωτικά και με ευρύ πνεύμα.

Με το άνοιγμα της εκκλησίας στις κατάλληλες εκδηλώσεις, φαίνεται το κοινωνικό της πρόσωπο και στη Ρόδο μας.

Το στοίχημα είναι να μην αφήσουμε την πεζότητα να μας καταφθείρει, το σκούρο να μας καταπνίξει αλλά να διακρίνουμε το Φως της Αναστάσεως για να λαμπρύνει την ύπαρξή μας και να φωτίσει το δρόμο για ένα αληθινό και δίκαιο αύριο. 

Ο ναός του Ευαγγελισμού είναι το πεδίο της ανακάλυψης της αλήθειας και με τις φετινές πασχαλινές μουσικές της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ρόδου οι οποίες συντελούν να δούμε, να σκεφθούμε, συνθέτουν ένα μείγμα ορθοδοξίας και ανωτερότητας.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ…