Η Ρόδος ως ο απόλυτος ποδηλατικός προορισμός

Από σήμερα ξεκινούν οι αγώνες του «UCI GRAN FONDO» στη Ρόδο με συμμετοχές αθλητών από αρκετές χώρες, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδηλασίας Ερασιτεχνών, το οποίο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Στο ξενοδοχείο Grand Hotel βρέθηκαν χθες, για τη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Λεβεντάκης, ως διευθυντής του αγώνα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ζώης Δρίβας και ο Ιωάννης Παπασταματάκης, πρόεδρος του συνδιοργανωτή Ροδήλιου. Μαζί τους ήταν η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Μαριέττα Παπαβασιλείου και ο αντιδήμαρχος Ρόδου Τέρης Χατζηιωάννου. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Μότσης.

Ξεκινώντας, ο Ζώης Δρίβας στάθηκε περισσότερο στην εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι διοργανωτές από τους προηγούμενους αγώνες, στο πλαίσιο της προσπάθειας ώστε στη Ρόδο να φιλοξενούνται αθλητικές εκδηλώσεις προς την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Θεωρεί πως, ανεξαρτήτως του αν βοηθήσουν ή όχι οι καιρικές συνθήκες, θα μπορέσουν όλοι όσοι έχουν αναλάβει σημαντικά πόστα να βοηθήσουν ως προς την επιτυχία της διοργάνωσης. Στόχος, όπως συνέχισε, είναι η Ρόδος να γίνει ποδηλατικός προορισμός της Ευρώπης με τη μαζική προσπάθεια, μετά και τα θετικά μηνύματα από τις αφίξεις των αποστολών.

Ο Γιώργος Λεβεντάκης ανέφερε πως ο αγώνας της Ρόδου από πέρσι αξιολογήθηκε με πολύ μεγάλη βαθμολογία, υπάρχουν φέτος αυξημένες συμμετοχές και καλά σχόλια από όλους όσοι ασχολούνται με το άθλημα ενώ έχουν έρθει και περισσότεροι συνοδοί, κυρίως οικογένειες των αθλητών.

Τα προβλήματα στη μετακίνηση υφίστανται λόγω της νησιωτικότητας, αλλά σημείωσε πως την τελευταία στιγμή μια αποστολή από την Τουρκία ακύρωσε τη συμμετοχή της για συγκοινωνιακούς λόγους σε αντίθεση με κάποια άλλη από τη γειτονική χώρα, η οποία θα βρίσκεται στη Ρόδο… λίγο πριν την εκκίνηση. Συνολικά οι συμμετοχές θα είναι 175 από Ελλάδα και εξωτερικό, όμως φέτος δεν θα υπάρχει αγώνας experience αφού δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον γιο’ αυτόν.

Στη συνέχεια, ο Ιωάννης Παπασταματάκης μίλησε για την επίτευξη των στόχων πια μέσα από την αναβάθμιση της ποδηλατικής διοργάνωσης αλλά και για την επιτυχημένη συνεργασία με τους φορείς για την προβολή του νησιού και την ανάπτυξη της ποδηλασίας.

Ανέφερε πως θα πρέπει το κράτος να σταθεί αρωγός στο θέμα των χορηγιών από πλευράς επιχειρήσεων για τους αγώνες αυτούς και τόνισε περισσότερο, ότι μόνο αν αλλάξουν κάποιες νοοτροπίες θα συνεχίσει και τη νέα περίοδο να βρίσκεται ο Ροδήλιος κοντά στις διοργανώσεις.

Προσωπικά σημείωσε ότι θέλει να συνεχίσει να ενισχύει το έργο της ανάπτυξης αλλά αν οι κάτοικοι του νησιού δεν μπορούν να συμβιβαστούν με κάποιες συμπεριφορές, όπως πχ. το παρκάρισμα, για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι αγώνες.

Στο ότι έγιναν σημαντικά βήματα από το 2014 έως τώρα στάθηκε η Μαριέττα Παπαβασιλείου, αρχικώς με το Μαραθώνιο κι εν συνεχεία με τους υπόλοιπους αγώνες ώστε η Ρόδος να έχει ένα πλάνο την άνοιξη και το φθινόπωρο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η Περιφέρεια θα συνεχίσει να ενισχύει αυτή την προσπάθεια και θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, ακόμα κι αν χρειαστούν περισσότερα χρήματα, για την ασφάλεια των αθλητών κάθε διοργάνωσης, όποια κι αν είναι αυτή.

Τέλος, ο Τέρης Χατζηιωάννου ανάφερε ότι οι άνθρωποι δίνουν περιεχόμενο στους θεσμούς κι έτσι μέσω αυτού όλοι θα πρέπει να δουλέψουν όσο πρέπει για την επιτυχία των αγώνων.
Πρέπει να υπάρξει στρατηγική στην ανάπτυξη, συνέπεια και συνέχεια για να γίνει η διαφορά, δουλεύοντας συγκεκριμένα target group του αθλητικού τουρισμού. Πρέπει να υπάρχει επίγνωση τού τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές παρόμοιες γεωγραφικά με τη Ρόδο αλλά και αξιοποίηση της παρουσίας του νησιού στις τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό.

Οι διαδρομές
Σήμερα

Εκκίνηση στις 14.00 από την πλατεία Δημαρχείου. Προεκκίνηση έως τη νέα Μαρίνα κι από κει Φαληράκι-Κολύμπια-Προφήτης Ηλίας-Σάλακος-Καλαβάρδα-Φάνες-Σορωνή-Δαματριά-Ρόδος.

Αύριο
Εκκίνηση στις 14.00 από την πλατεία Δημαρχείου προς Ιαλυσό-Κρεμαστή-Μαριτσά-Πεταλούδες-Καλαμώνα-Δαματριά όπου θα γίνουν τέσσερις στροφές 18χλμ. κι επιστροφή στη Ρόδο.

Κυριακή
Εκκίνηση στην ατομική χρονομέτρηση στις 10.00 από την πλατεία Δημαρχείου και κατεύθυνση προς τη Φανερωμένη με επιστροφή. Συνολικά δύο γύροι των 10χλμ.
*Τη συγκεκριμένη μέρα οι δρόμοι στην πόλη θα είναι κλειστοί από τις 8.30 έως και τις 14.00

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδηλασίας Ερασιτεχνών, «UCI Rhodes Gran Fondo», που θα γίνει στη Ρόδο από σήμερα έως και την Κυριακή έχει διοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ρόδου, τον Ποδηλατικό Σύλλογο «Ροδήλιος», τη Sport Tour Hellas, τη Rodos Cycling υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.