Προσβολή για τον τόπο η κατάσταση του Εθνικού

Να εντατικοποιήσει τις διαδικασίες  που αφορούν τη σύνταξη μελέτης,  για την αποκατάσταση όλης της εξωτερικής όψης του εθνικού θεάτρου Ρόδου συμπεριλαμβανομένων και των κουφωμάτων, ζητά από το Δήμο ο Περιφερειάρχης.

Ερωτηθείς χτες από τους δημοσιογράφους για το θέμα,  αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε πριν τις γιορτές με το Δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, τονίζοντας ότι οι μελέτες για την αποκατάσταση που υπήρχαν δεν αφορούσαν το σύνολο του κτιρίου αλλά μόνο το ισόγειο.

Για μία ακόμα φορά ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το εθνικό θέατρο και παράλληλα την απορία του για το γεγονός ότι ενώ υπάρχουν χρήματα υπό αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες, δεν εκτελούνται έργα.

«Κανέναν δεν κάνει χαρούμενο η κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Οι περισσότεροι πολιτικοί παράγοντες έχουν στο μυαλό τους, αυτό το ρόλο για την περιφέρεια της… τράπεζας ή του “κουμπαρά”. Δηλαδή μας είναι αδιάφορος ως θεσμός αλλα όταν παραστεί ανάγκη “σπάμε τον κουμπαρά” και βγάζουμε χρήματα για να κάνουμε τη δουλειά μας εκείνη την ώρα.

Για το εθνικό θέατρο,  ζητήσαμε από το Δήμο Ρόδου να μας δώσει ολοκληρωμένη μελέτη για την πλήρη αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων συμπεριλαμβανομένων όλων των κουφωμάτων, ώστε να κλείσει μία και καλή το εξωτερικό κομμάτι.

Αυτό δε με ικανοποιεί αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω σε αυτή τη φάση, θέλουμε να προχωρήσουμε τα πράγματα μπροστά. Αποδείχτηκε ότι και εκείνη η εργολαβία, που οδηγήθηκε στα “βράχια” και έμειναν προίκα σε αυτή την πόλη οι σκαλωσιές έξω από το θέατρο, δεν ήταν για όλο το κτίριο.

Η αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων ήταν μόνο για το εξωτερικό κομμάτι του ισογείου! Τόσο απίθανη χώρα είμαστε! Αυτό αποδείχτηκε τώρα! Εμείς ζητήσαμε το σύνολο των εξωτερικών όψεων όλο τον όγκο του κτιρίου και ότι κουφώματα περιλαμβάνει αυτός. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα υπερβεί το εκατομμύριο, εμείς δε μένουμε σε αυτό.

Έχουμε δώσει το πράσινο φως από το δήμο για τη χρηματοδότηση και περιμένουμε να εντατικοποιήσει τις διαδικασίες γιατί είναι κρίμα σε μία περίοδο που η χώρα έχει τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα να έχουμε την οικονομική δυνατότητα να κάνουμε παρεμβάσεις και να μην προχωράμε για τεχνικούς λόγους.

Είναι άδικο για τον τόπο» δήλωσε ο περιφερειάρχης.
• Για το ίδιο θέμα σε σχόλιό του (στο Facebook) ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος, ανέφερε τα εξής:
“Η εικόνα του εγκαταλειμμένου Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, μας πληγώνει και μας προσβάλει όλους.

Το παρελθόν και πως έφτασε στη σημερινή του κατάντια, ας το βρούν οι ιστορικοί του μέλλοντος που πιθανότατα θα έχουν και την ευθυκρισία να περιγράψουν τίμια και αντικειμενικά την ντροπιαστική διαδρομή του θέματος.

Εμείς, ενδιαφερόμαστε για το πως θα ξεφύγουμε απο το σημερινό τέλμα και για τον λόγο αυτό συμφωνήσαμε με τον Δήμο Ρόδου να χρηματοδοτήσουμε την αποκατάσταση των όψεων του μαζί με τα κουφώματα του κτιρίου ώστε να δρομολογηθεί επιτέλους η συνολική αποκατάσταση του.

Με την παράδοση στις υπηρεσίες μας, των μελετών της αποκατάστασης του συνόλου των εξωτερικών όψεων του κτιρίου και του συνόλου των κουφωμάτων του, το έργο θα δημοπρατηθεί άμεσα.

Την έκπληξη που αντιμετωπίσαμε, μία ακόμη σε αυτή την ατελείωτη σειρά αρνητικών εκπλήξεων, να έχει δημοπρατηθεί στο παρελθόν και σε αυτή την εργολαβία που άφησε κληρονομιά στο κέντρο της πόλης σκουριασμένες σκαλωσιές, ένα μονο μέρος (!) των όψεων του κτιρίου, δεν την σχολιάζουμε, την αφήνουμε και αυτή στους ιστορικούς του μέλλοντος. 

Ενα ακόμα ζήτημα, απο αυτά που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, στο οποίο στεκόμαστε με ευθύνη στην πορεία του τόπου μας”.